5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialBasescu si Herodot, apud Google

Basescu si Herodot, apud Google

Hotarat lucru, presedintele Romaniei nu este deloc multumit de felul in care merge Educatia in Romania. In urma cu doi ani, Comisia prezidentiala pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile Educatiei si Cercetarii a prezentat un raport documentat si cuprinzator continand propria viziune asupra reformei, cam in acelasi timp cu proiectul de lege al Educatiei promovat de catre ministerul de resort. Proiectul ministrului liberal Adomnitei a ramas uitat, in timp ce documentul Comisiei prezidentiale a fost discutat, modificat si, in cele din urma, agreat de catre partidele parlamentare si de catre sindicatele din invatamant. Ulterior, drept consecinta a neacordarii majorarilor salariale solicitate de catre cadrele didactice, sindicatele au declarat ca-si retrag acordul dat initial.

Pe 30 aprilie, Presedintia a trimis Guvernului trei proiecte de legi privind reforma in Educatie, procedura aflata, cred, in premiera si care ocoleste prevederea constitutionala conform careia presedintele nu are drept la initiativa legislativa. Trebuie precizat ca, daca documentul strategic a fost supus unei ample dezbateri publice, nu acelasi lucru se poate spune despre proiectele de lege. Suparat ca a trecut o luna si jumatate si Ministerul Invatamantului nu si-a asumat legile respective, presedintele a admonestat-o pe doamna ministru in termeni fara acoperire si greu de acceptat din perspectiva unor relatii normale intre institutia prezidentiala si cea executiva: "Doamna Andronescu, in cardasie cu sindicatele, plimba legile in logica parteneriatului impotriva elevului".

Asta, dupa ce cu o zi inainte produsese in sedinta de guvern unele consideratii originale privind obiectivele invatamantului: "Situatia din invatamant este dramatica; nu vreau discutii politice, dar copiii pot afla pe Google despre papadie, salata si istoria antica, despre Herodot". Ca internetul este o sursa utila si lesnicioasa de informatie nu contesta nimeni. Dar sa argumentezi prin asta ca lectiile de istorie antica ar fi inutile, mi se pare o aberatie. Intre altele, la lectiile de istorie antica elevii au de invatat principiile fundamentale ale democratiei, si n-as zice ca acestea sunt excesiv de bine cunoscute unora care au parasit mai de multisor sistemul care "produce tampiti". De altfel, chiar raportul Comisiei prezidentiale mentiona necesitatea dobandirii de catre elevi a unor "competente axiologice sau de valorizare (necesare pentru participarea activa si responsabila la viata sociala)". Or, sistemul de valori generat de Google nu e sigur a fi cel mai indicat pentru atingerea acestui scop, chiar daca rostul scolii ar fi sa produca tinichigii si ospatari, si nu "filosofi si oameni neincadrabili in campul muncii".

Sintagma "campul muncii" este, pentru cititorii mai tineri, doar ciudata. Pentru cei care au apucat lectiile obligatorii de invatamant politic, acest sistem de valori care face distinctia intre "oamenii muncii, producatori nemijlociti" si inutilii "intelectuali", acest mod de gandire suna al dracului de rau. De altfel, ca si ideea de sef al statului atoatestiutor, care-si permite sa dea indicatii (prietenesti) despre numarul orelor din sport din curricula. Acum, eu inteleg de ce prefera domnul presedinte educatia prin Google: cautarea dupa "Basescu" produce 10.600.000 de rezultate, in timp ce cea dupa "Herodot" – numai 558.000 (sa nu mai vorbim de "papadie" – 162.000).
Prin conflictul pe care se straduieste sa-l escaladeze impotriva ministrului Invatamantului, Traian Basescu il plaseaza, de fapt, intr-o situatie dificila pe premierul Boc. Domnia sa ar trebui sa respecte principiul solidaritatii guvernamentale, conform caruia toti membrii Cabinetului, si mai ales seful sau, isi asuma deciziile comune. Or, pana una-alta, Guvernul, prin reprezentantul sau de resort, a ales sa se mentina in expectativa fata de pachetul de legi primit de la Presedintie. Prim-ministrul ar trebui sa adopte una dintre alternative: sa considere intemeiate acuzatiile de "cardasie contra elevului" si sa o sanctioneze pe d-na Andronescu sau sa fie solidar cu aceasta, dandu-i riposta cuvenita presedintelui. A treia varianta ar fi nedemna.

P.S. Dintr-o eroare redactionala, articolul "Statistica turismului electoral" a aparut in editia online de sambata trecuta fara tabelele statistice care argumentau afirmatiile din text. Cei interesati il pot citi acum in varianta integrala.

Cele mai citite

Marcel Boloș a anunțat prelungirea amnistiei fiscale până pe 20 decembrie 2024

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la 20 decembrie 2024. Boloș a precizat că...

Lucian Romașcanu ia apărarea serviciilor secrete ale României în scandalul cu George Simion: Ar fi luat deciziile de rigoare

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat, joi, la Buzău, că dacă serviciile secrete ale României ar fi avut informaţii care să-l...

Probleme de lot pentru Kosovo înaintea duelului cu România! O nouă absență majoră

Echipa națională a statului Kosovo întâmpină dificultăți serioase înaintea meciului cu România din Liga Națiunilor, confruntare programată pentru vineri seară pe Arena Națională. Selecționerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă