PSD a pierdut ocazia sa se restructureze si sa castige noi simpatizanti dupa schimbarile facute la varful partidului la ultimele doua congrese. Mircea Geoana, reprezentant al noii generatii, a ratat, la randul sau, ocazia de a-si demonstra independenta si capacitatea reformatoare, intorcandu-se la traditionalele jocuri de putere pe care le exerseaza Viorel Hrebenciuc din 1990 incoace. Esecul social-democratilor se vede nu doar in sondajele de opinie, unde au ajuns la pragul cel mai de jos, ci si in tacticile ineficiente ale partidului, care incearca sa imbine cele doua curente contradictorii: unul generat de Ion Iliescu, iar celalalt sustinut de liderii Grupului de la Cluj. Aceasta combinatie amana insa transformarea PSD intr-un partid socialist modern atragator pentru generatiile mai tinere, in vreme ce electoratul iliescenist traditional dispare din cauze biologice.
Social-democratii, la fel ca majoritatea politicienilor autohtoni, sunt lipsiti de viziune si dezinteresati de propriul viitor. Calculele gandite de reformisti raman la stadiul de analiza, in vreme ce combinatiile facute de vechii activisti sunt avizate si asumate de Geoana pe nemestecate. PSD pare astfel castrat, anesteziat si adus la o stare vegetativa. Indemnurile ambasadorilor Statelor Unite si Marii Britanii, adaugate mesajelor prezidentiale, nu reusesc sa-i scoata pe social-democrati din imobilism fiindca variantele pe care le au la indemana sunt fie nefezabile din perspectiva evolutiei recente a partidului in coalitia anti-Basescu, fie refuzate de guvernarea Tariceanu, fie pur si simplu inacceptabile din punct de vedere democratic.
1. Mircea Geoana, inapt pentru fotoliul guvernamental
Grupul de la Cluj isi recunoaste, prin vicepresedintele Vasile Dancu, esecul scoaterii din joc a echipei Iliescu-Hrebenciuc si implicit incapacitatea transformarii partidului: "E greu sa misti un partid mare cum e PSD, e greu sa ia curbe stranse. Are o inertie foarte mare". Ardelenii social-democrati considerati de Emil Boc "radacina sanatoasa a PSD" au incercat sa-i dea lui Geoana matura si manetele de conducere, dar fostul diplomat a abandonat repede curatenia si proiectele reformatoare, de teama sa nu fie el insusi aruncat la gunoi de elefantii ramasi in partid. Incremenirea in reziduurile PSD face din Mircea Geoana un politician inapt pentru fotoliul de la Palatul Victoria. Daca liderul social-democrat ar fi mizat pe cartea schimbarii, ar fi putut avea in buzunar cheia guvernului.
2. Opozitie de nevoie
Abasadorul american, Nicholas Taubman, si cel britanic, Robin Barnett, i-au sfatuit pe social-democrati sa se decida cat mai repede daca prefera la putere sau daca raman in opozitie. Mircea Geoana a inteles mesajul, marturisind ca PSD trebuie sa iasa din "ambiguitate" fiindca "partenerii straini sunt nervosi", de aceea liderul social-democratilor a si inceput negocieri in forta cu premierul Tariceanu pentru a obtine mai multe posturi de ministri. Liberalii l-au oprit insa pe seful Guvernului sa imparta puterea cu PSD, astfel incat prin forta imprejurarilor acest partid pare obligat sa se refugieze in opozitie daca vrea sa-si refaca potentialul pentru viitoarele alegeri generale.
3. Conservarea ambiguitatii
Pentru a-si demonstra starea de opozitie, PSD ar trebui sa demonstreze ca poate pune in pericol Cabinetul Tariceanu, dar orice tentativa in acest sens se poate intoarce impotriva social-democratilor, pentru care pericolul anticipatelor este mai mare decat cel al scaderii in sondaje. De aceea, e posibil ca Mircea Geoana sa prefere mentinerea ambiguitatii, cel putin pana la alegerile europarlamentare, sustinand guvernul in schimbul unor beneficii la nivel local.
4. Reformare fortata
Dupa alegerile europarlamentare, e posibil sa apara schimbari majore atat in PNL, cat si in PSD, partide aflate in recul dupa asocierea lor cu PRM in campania pentru demiterea presedintelui. Eventualitatea obtinerii unor rezultate mediocre la acest scrutin ar putea deschide noi competitii in cele doua partide: liberalii se pregatesc deja sa-l traga la raspundere pe Calin Popescu Tariceanu si poate chiar sa-l sacrifice daca e cazul, iar grupul de la Cluj ar putea forta inlaturarea balastului inclusiv prin punerea in discutie a eficientei lui Mircea Geoana.
5. Clarificare intarziata
PSD ar putea sa-si clarifice pozitia abia la toamna, dupa primul test electoral, in functie de noile aranjamente. Aceasta intarziere ar dovedi insa ca PSD improvizeaza, tinand cont mai mult de imprejurarile exterioare decat de interesele pe termen lung ale partidului.