17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecial”Butoane, nu persoane!” este sloganul PSD. Cum poate evita Iohannis desemnarea lui...

”Butoane, nu persoane!” este sloganul PSD. Cum poate evita Iohannis desemnarea lui Dragnea premier | OPINIE

După alegerile parlamentare din 2008, când PDL-ul lui Traian Băsescu a facut o alianță de guvernare cu PSD, Mircea Geoană era presedintele PSD si se codea să intre cu partidul său în ea. Se gândea că intrarea la guvernare îi va afecta șansele de a deveni președintele României un an mai târziu. Cum încerca Geoană să tragă de timp și să ducă partidul de nas, s-a trezit în biroul de la etajul 1, din sediul situat în Șos. Kiseleff, cu niste baroni hotărâți să nu rateze ospățul puterii.

Marian Oprișan, Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu i-au bătut cu pumnul în masă, transmitându-i un mesaj explicit, de o duritate extremă: ”Noi te-am facut, noi te omorâm!”. Exact acestea au fost cuvintele baronilor roșii. Mircea Geoană a acceptat intrarea PSD la guvernare, decizie care, în cele din urmă, l-a costat funcția de președinte al României. Intuiția sa funcționase corect.

Ce vreau să spun cu asta? Când vine vorba să ajungă la butoane, PSD nu se împiedică în persoane. ”Butoane, nu persoane!”, carevasăzică. Asta e filosofia de viață a acestui T-Rex politic rapace. PSD nu a fost niciodată un partid de lider, cu excepția ”Epocii de aur” Ion Iliescu. De aceea și-a devorat întotdeauna președinții cu o voluptate bolșevică. Ion Iliescu însuși a simțit pe propria piele furia partidului, în 2005, când a fost umilit de Miron Mitrea și Viorel Hrebenciuc, care se temeau că vor ajunge la pușcărie, trimiși acolo de DNA-ul creat de Traian Băsescu. Adrian Năstase a căzut victimă ”Nopții cuțitelor lungi” de la Hotel Confort, Mircea Geoană a fost mazilit pentru a-i lăsa locul lui Victor Ponta etc. 

Pentru președintele Klaus Iohannis, acesta este un avantaj esențial în negocierile cu Liviu Dragnea care vor urma. Consilierii ar trebui să-l facă conștient de lucrul acesta. Dacă va refuza să-l desemneze pe Dragnea, nu va fi revoluție în PSD. Greii partidului se vor orienta către cel care are șansele cele mai mari să fie desemnat de șeful statului, cu aceeași voluptate cu care s-au descotorosit de lideri cu anvergură mult mai mare decât fostul membru PD din vremea lui Traian Băsescu, Liviu Dragnea. ”Teroristul”, cum îl alinta fostul președinte.

Nu vreau să vorbesc aici de avantajele de imagine de care Klaus Iohannis ar putea beneficia dacă l-ar trimite pe Dragnea la plimbare. Practic, și-ar relansa cariera politică pentru candidatura din 2019. Șeful statului nu are de ce să se teamă de o suspendare, chiar dacă Dragnea l-a activat pe Avocatul Poporului, funcție folosită și la lovitura din 2012 împotriva lui Traian Băsescu. PSD nu este un partid atât de inconștient încât să riște pierderea guvernării. Nu-l va aduce pe Klaus Iohannis în postura de a-i fi imposibil să le ofere guvernarea. Social-democrații știu foarte bine, după vara lui 2012, că este aproape imposibil să dărâmi un președinte în exercițiul funcțiunii. Pentru că nu lupți doar cu acesta, ci cu un întreg Sistem care veghează ca o eventuală revoltă a penalilor să nu aibă succes. 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă