4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialVicepreședinte al Ligii Românilor din Italia, pentru RFI: Româncele din sudul țării...

Vicepreședinte al Ligii Românilor din Italia, pentru RFI: Româncele din sudul țării trăiesc în totală sclavie. Nu ne ducem la poliție, altfel devenim persona non grata

Vicepreședintele Ligii Românilor din Italia, Marian Mocanu, a vorbit, la RFI, despre situația cetățenilor români care lucrează în regiuni din sudul țării, ca urmare a informațiilor apărute în presă potrivit cărora mii de femei ar fi exploatate și abuzate în ferme și sere din Sicilia.

„Există mii de romance, femei tinere, care locuiesc de ani de zile în sudul Italiei în regiunile Sicilia, Calabria, Puglia și Campania. Trăiesc cum se trăia prin anii 1800, în condiții de totală scalvie. (…) În sudul Italiei există o mentalitate locală neschimbată de sute de ani. Acolo, statul italian nu există. El există doar pe hârtie. Acolo, cel care comandă, cel care dă ordine este șeful mafiei. Fiecare sătuc are un șef mafiot. Acea persoană și familia sa sunt cei care comandă și dau ordine tuturor locuitorilor acelui sat. Nimeni nu se duce la poliție să denunțe când i se fură ceva. Un italian căruia i se fură din casă nu se duce la carabinieri. Se duce la șeful mafiei și îi spune că i s-a furat din casă”, a precizat Marian Mocanu.

El a continuat precizând că oamenii care locuiesc în această zonă se teme să se ducă la poliție, pentru a sesiza neregulile.

„Nu ne ducem la poliție. Dacă ne ducem la poliție devenim persona non grata. Lumea nu te mai salută, nu îți mai dă de muncă. Dacă am un magazin și mă duc la poliție, nu mai vine nimeni să cumpere de la mine. Românii au asimilat acest mod de a trăi al italienilor. Nu au făcut-o pentru că le place, ci pentru că altfel nu ar putea să rămână acolo. Dacă una dintre aceste femei s-ar duce la poliție, imediat, patronul ei sau o rudă a acestuia sau intermediarul care i-a găsit de muncă, în cel mai fericit caz, o omoară în bătaie și o lasă într-o baltă de sânge. Cea mai mare probabilitate este că o omoară”, a mai spus vicepreședintele Ligii Românilor din Italia, la RFI.

Totodată, Marian Mocanu a precizat că vizita ministrului delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, în sudul Italiei „îl face să zâmbească”. 

„Multe persoane ce sunt proprietari de terenuri au o influență importantă la nivel politic local, chiar dacă nu sunt direct implicate în politica locală. Ei influențează deciziile primăriei. De sute de ani nu se mișcă nimic. Vizita doamnei ministru Andreea Păstârnac mă face să zâmbesc. Propunerea dânsei mi se pare cel puțin <<demențială>>!A spus că asociațiile românești din Italia, prin acțiuni de voluntariat, să apere conaționalii care sunt în sclavie. Adică, eu mă duc acolo și le spun oamenilor că au drepturi, că sunt scrise pe hârtie, să ia hârtia, să o citească și să facă ce este scris acolo. Ceea ce au spus demonstrează că sunt total în afara situației și total incapabili să miște un ac. Vor face declarații frumoase. Vor spune că doresc să facă și că vor face, iar peste două săptămâni va fi o altă româncă bătută, o altă persoană găsită moartă într-un șanț sau într-o apă și nu se va ști de unde vine, ci doar că este din estul Europei. Unica soluție este ca cei de acolo să plece să lucreze în altă parte. Să se ducă la Florența, la Milano sau la Napoli. Ceea ce statul român ar putea să facă este să se ducă acolo cu autocare și cu armata și să le spună oamenilor să se urce și să plecăm cu toții”, a mai precizat reprezentantul Ligii Românilor din Italia.

Ministrul Andreea Păstârnac a efectuat o vizită în Italia, după ce în presă au apărut informații că mii de românce sunt abuzate și exploatate în ferme și sere din Sicilia

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţilor italiene din Sicilia şi cu reprezentanţi ai structurilor asociative ale românilor care locuiesc în sudul Italiei, pentru a evalua situația cetățenilor români care muncesc în această regiune. Inițiativa vine ca urmare a informațiilor apărute în presa internațională, potrivit cărora mii de românce ar fi fost abuzate și exploatate în sere și ferme din sudul Italiei.

Între 15 și 17 martie, ministrul Andreea Păstîrnac a efectuat o vizită în Italia. Astfel, ea s-a întâlnit cu prefectul din Ragusa, Maria Cornelia Librizzi, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din zonă, ai Ministerului de Interne, Gărzii Financiare, Carabinierilor, autorităţilor de sănătate publică, lideri ai sindicatelor şi mediului asociativ românesc şi italian, cu primarul oraşului Ragusa, Federico Piccitto.

Totodată, delegaţia s-a deplasat în zona de exploatări agricole, ferme si sere, pentru a discuta la faţa locului cu muncitorii români. „Autorităţile locale din Ragusa au semnalat numărul mare de muncitori români fără documente legale, care trăiesc şi lucrează în condiţii grele, izolaţi, fără posibilităţii de comunicare, fiind totodată expuşi la diferite forme de exploatare şi abuz”, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Conform administraţiei din regiunea Sicilia, deşi românii reprezintă o treime din numărul total al muncitorilor străini, aceştia se află într-o situaţie de vulnerabilitate semnificativă. Printre măsurile convenite împreună cu autorităţile italiene sunt înfiinţarea în cel mai scurt timp a unui centru de sprijin şi asistenţă pentru victimele traficului de persoane, operaţionalizarea unor unităţi mobile capabile să ofere asistenţă în teren, servicii de consiliere, informări adecvate fiecărui caz, precum şi asistenţă medicală.

Reportaj The Observer: Mii de românce, victimele sclaviei moderne

Publicația The Observer a publicat, în 12 martie, un reportaj în care preciza că aproximativ 7.500 de femei sunt victimele sclaviei moderne în fermele și serele din Sicilia. Dintre acestea, majoritatea provin din România și trăiesc în condiții mizere, fiind obligate să muncească câte 12 ore pe zi, fără să fie plătite. Totodată, ele sunt victime ale agresiunilor sexuale și ale violurilor, mai notează sursa citată.

„Aceste femei lucrează ca sclave pe câmp şi ştim că sunt şantajate să întreţină relaţii sexuale cu proprietarii fermelor şi serelor, din cauza subjugării lor psihologice. Nu este uşor să investighezi sau să opreşti acest lucru, pentru că femeilor le este, în majoritatea cazurilor, prea frică să vorbească”, a explicat comandantul Carabinieri din Sicilia, Guido Volpe. 

Potrivit sursei citate, multe dintre ele pleacă din țară pentru a-și întreține familiile și copiii pe care îi lasă în România, precizează The Observer, care a stat de vorbă cu 10 românce care lucrează la ferme din Ragusa. Astfel, ele au mărturisit că sunt violate și exploatate, fiind amenințate cu violență fizică, arme și șantaj.

Totuși, reportajul sugerează că, pe lângă teama femeilor de a se adresa poliției, nici autoritățile italiene nu prea își dau interesul să rezolve această problemă. Încercările de a aduce această chestiune în dezbaterea parlamentului de la Roma nu au dat rezultate, singurul demers mai notabil fiind o cerere adresată guvernului în anul 2015 să inițieze o investigație.

Numeroasele violuri comise asupra româncelor sunt confirmate și de numărul foarte mare al avorturilor în rândul femeilor românce din acea zonă. Astfel, deși româncele reprezintă numai 4% din populația feminină a provinciei Ragusa, statistica arată că lor le revin 20% din avorturile înregistrate. De altfel, adesea ele vin la spital pentru avort însoțite de patronii lor sau de alți bărbați italieni. Pe lângă toate aceste abuzuri, condițiile de muncă sunt uneori chiar periculoase. O arată cazul unei alte românce care s-a îmbolnăvit și a născut prematur după ce a fost obligată să lucreze cu produse chimice, fără să i se ofere echipament de protecție.

Ca urmare a reportajului, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Avocatul Poporului și Guvernul s-au sesizat și analizează situația româncelor din serele și fermele italiene.

Cele mai citite

Ipotecile intabulate în 2024 au reprezentat 51% din numărul total de tranzacții cu locuințe

Aproximativ 86.600 de ipoteci au fost intabulate anul trecut în România, marcând o creștere semnificativă de 26,5%, față de anul precedent Conform analizei realizate de...

Bursa de Valori București a deschis în scădere pe toți indicii, cu un rulaj de 10,5 milioane de lei

Bursa de Valori București a început săptămâna în scădere, toți indicii bursieri marcând deprecieri în ședința de luni dimineață După primele 30 de minute de...

Date noi despre jaful de la Muzeul Drents: Mașina hoților, găsită arsă

În vizorul autorităților se află inclusiv clanul Remmo, o grupare de crimă organizată de origine libanezo-kurdă, cunoscută pentru furturi spectaculoase de artă Anchetatorii olandezi au...
Ultima oră
Pe aceeași temă