Andrei Cornea: Un răsfăț costisitor | OPINIE REVISTA 22

de Andrei Cornea , 13 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 08:04, 13 octombrie 2017
Andrei Cornea: Un răsfăț costisitor | OPINIE REVISTA 22

La fel ca orice principiu politic, și autodeterminarea națională, ca și dreptul democratic de a decide prin referendum trebuie să aibă limitări.

Declarația Drepturilor Omului și Cetățeanului de la 1789 spune limpede: „orice suveranitate pro­vine de la națiune“. Dar ce este o națiune? În ultimă instanță, orice entitate  etnică și culturală se poate defini, prin acțiunea elitelor sale, drept o națiune. Iar în virtutea principiului wilsonian al au­todeterminării națiunilor, ce ar împiedica-o să-și proclame independența (ori reunificarea cu o așa-zisă „națiune-mamă“)? Nimic. Rămânând în acest punct, nu văd niciun motiv pentru care Catalonia să nu aibă dreptul la independența pe care Slo­ve­nia ori Letonia au obținut-o acum câteva decenii. Ar­gumentul că unele popoare ar fi, iar altele n-ar fi națiuni „adevărate“ nu are nicio bază, deoarece națiunile nu sunt esențe obiective, imuabile, ci constructe socio-politice și culturale, așa cum au demonstrat deja mulți cercetători.

De asemenea, de ce Kosovo și-a putut proclama independența (ca­re a fost recunoscută de o mulțime de țări), în vre­me ce e foarte puțin probabil ca ceva similar să ajungă la dispoziția Tirolului de Sud italian, a Cor­sicăi Franceze sau a Ținutului Secuiesc din Ro­mânia? Totuși, dacă rămânem numai la demo­cra­ție, la dreptul de autodeterminare și la conceptul de națiune, nu există niciun temei pentru a nu mer­ge tot mai departe, aplicând aceste principii în continuare.

Citește textul integral în Revista 22.

Comentarii

 • Kuminecăturile Gemene

  13 octombrie 2017 18:18

  Și Catalonia ca California, urmează oare să ceară aderarea la Statele Unite ale Arianusului?

  raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  13 octombrie 2017 10:16

  Problema ecce că cei împlântați în axa kurcubeului crede că stă pe picioarele lor, probabil așa le șoptește partenerul strategic în ureche... și din păcate de când au fost făcuți nu mai au coloana vertebrală proprie

  raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  13 octombrie 2017 8:54

  Ecce simplu, conducătorul unei națiuni adevărate nu behăie mândru de poziția lui aplecat înaintea partenerului strategic. Cine îndrăznește să se ridice în picioare are dreptul la autodeterminare, altfel poftă bună!

  raspunde comentariului
 • Paul Visoianu

  13 octombrie 2017 3:07

  Acest autor este de la Wiesel?

  raspunde comentariului
 • mere cu pere

  12 octombrie 2017 20:00

  Comparam principii sau entitati? Ce i se potriveste Sloveniei nu i se potriveste Cataloniei si invers. Slovenia asa-zisa tzara, e un arhaism al istoriei pe cand Catalonia e ceva mai racordata la peninsula Iberica.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design