27 august 1991 a fost ziua în care Republica Moldova s-a rupt de Rusia, declarându-și independența, dar cei 26 de ani trecuți din acel moment au fost dificili pentru mica țară din estul Europei, relevă un articol publicat de Deutsche Welle.
"În 1991 Republica Moldova pornește pe un drum necunoscut și învață din mers ce înseamnă democrație și cum funcționează un stat. Există dorința de a restabili adevărul istoric de reunificare cu România. La începutul anilor 2000 revine la comunism, iar în 2009 încearcă experiența unei mici revoluții, care duce la schimbarea clasei politice, nu însă și a politicienilor", explică articolul semnat de Simion Ciochină.
Imediat după aceea. Republica Moldova a fost susținută de UE, fiind supranumită „istoria de succes a Parteneriatului Estic”, dar în mai puțin de un an a dezamăgit comunitatea europeană și a ajuns „codașa Europei”.
"După 26 de ani de independență, Republica Moldova este asemenea unei corăbii fără cârmă, purtată de valuri și măcinată de lupte politice interminabile, cu un nivel înalt de corupție (locul 123 din 176, potrivit Transparency International), controlată de anumite grupuri de oligarhi, ceea ce a generat sărăcie, migrație masivă a populației și lipsa unui viitor pentru generația tânără", subliniază analiza realizată de Deutsche Welle.