19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialHorațiu Pepine: Care ar fi rolul României ca membru nepermanent al ONU...

Horațiu Pepine: Care ar fi rolul României ca membru nepermanent al ONU | COMENTARIU DW

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite este un bun prilej pentru diplomația românească de a-și lansa campania privind obținerea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate în mandatul 2020-2021, subliniază un comunicat publicat de Deutsche Welle.

De altfel, comunicatul transmis de biroul de presă de la Palatul Cotroceni se menționează că președintele Klaus Iohannis va pleda pentru acest obiectiv în toate reuniunile sale bilaterale sau multilaterale, notează jurnalistul Horațiu Pepine.

După cum se știe, România a mai deținut această calitate de câteva ori, ultima dată fiind în mandatul 2004-2005.

"E greu de spus cât de important ar putea fi un nou mandat, căci dincolo de responsabilitățile de rutină și de inițiativele deja lansate, totul depinde circumstanțele internaționale, care, așa cum am văzut, au intrat în fază de accentuată instabilitate". explică jurnalistul DW.

Pe de altă parte, importanța membrilor nepermanenți – în senul ponderii pe care o are votul lor – ar putea să se modifice pe viitor, în cazul în care s-ar conveni o reformă a Consiliului de Securitate, despre care se vorbește tot mai insistent în ultimul deceniu. Situația actuală, care exprimă raporturile politice de forțe de la finele Celui de-al Doilea Război Mondial, pare multora învechită și neadecvată.

Dar chiar și unii dintre membrii permanenți ai Consiliului de Securitate (despre care putem presupune că sunt și cei mai conservatori) s-au exprimat în ultimii ani în sensul reformării și acestui for prin acceptarea de noi membri, subliniază articolul publicat de Deutsche Welle.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă