Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite este un bun prilej pentru diplomația românească de a-și lansa campania privind obținerea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate în mandatul 2020-2021, subliniază un comunicat publicat de Deutsche Welle.
De altfel, comunicatul transmis de biroul de presă de la Palatul Cotroceni se menționează că președintele Klaus Iohannis va pleda pentru acest obiectiv în toate reuniunile sale bilaterale sau multilaterale, notează jurnalistul Horațiu Pepine.
După cum se știe, România a mai deținut această calitate de câteva ori, ultima dată fiind în mandatul 2004-2005.
"E greu de spus cât de important ar putea fi un nou mandat, căci dincolo de responsabilitățile de rutină și de inițiativele deja lansate, totul depinde circumstanțele internaționale, care, așa cum am văzut, au intrat în fază de accentuată instabilitate". explică jurnalistul DW.
Pe de altă parte, importanța membrilor nepermanenți – în senul ponderii pe care o are votul lor – ar putea să se modifice pe viitor, în cazul în care s-ar conveni o reformă a Consiliului de Securitate, despre care se vorbește tot mai insistent în ultimul deceniu. Situația actuală, care exprimă raporturile politice de forțe de la finele Celui de-al Doilea Război Mondial, pare multora învechită și neadecvată.
Dar chiar și unii dintre membrii permanenți ai Consiliului de Securitate (despre care putem presupune că sunt și cei mai conservatori) s-au exprimat în ultimii ani în sensul reformării și acestui for prin acceptarea de noi membri, subliniază articolul publicat de Deutsche Welle.