1.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportAtletismDe ce au ratat SUA posibilitatea de a deveni regat

De ce au ratat SUA posibilitatea de a deveni regat

O ipoteză şocantă reiese din arhive: Statele Unite au fost la un pas de a deveni monarhie, iar coroana a fost oferită unui aristocrat german.

Unul dintre aspectele cel mai puţin cunoscute ale istoriei Statelor Unite ale Americii este legat de situaţia tulbure care a urmat cuceririi independenţei faţă de Marea Britanie. Potrivit unei informaţii care se regăseşte, pentru prima oară în literatura românească, în „Jurnalul fericirii” de Nicolae Steinhardt, părinţii fondatori ai Statelor Unite ale Americii au fost la un pas să transforme tânărul stat american într-o monarhie.

Ei au şi găsit un candidat perfect, din punctul lor de vedere. Este vorba de un aristo¬crat german, un baron prusac, Friedrich von Steuben. Baronul prusac a luptat în Războiul de Independenţă al Statelor Unite ale Americii. El a fost, la un moment dat, chiar şef de stat major al coman¬dantului armatei americane, George Washington, cel care avea să devină apoi primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Practic, el a adus tacticile de instrucţie folosite de armata prusacă a lui Friedrich cel Mare, una dintre cele mai bune armate din Europa, în cadrul tinerei armate americane, formată mai ales din voluntari fără nici un fel de pregătire militară. Baronul prusac a creat, de altfel, un manual de instrucţie care a fost folosit de armata americană până în anul 1812.

Baronul von Steuben a creat, printre altele, o companie model formată din 120 dintre cei mai capabili voluntari. Aceştia au devenit, în timp, militari foarte bine pregătiţi, după metoda prusacă, apoi au fost promovaţi ofiţeri. Mulţi dintre ei au devenit chiar generali.

Refuz hotărât

Pentru că baronul prusac era admirat de foştii săi „elevi”, în momentul în care comandanţii militari americani au reuşit să obţină victoria asupra britanicilor, primul impuls a fost acela de a organiza SUA sub forma unei monarhii federale. Ei i-au oferit coroana baronului Von Steuben, care avea posibilitatea de a fi recunoscut de ceilalţi aristocraţi europeni. Însă el a refuzat, pentru că nu a dorit niciodată să devină monarh. El a preferat să rămână un simplu cetăţean american.

Abia apoi americanii au decis să organizeze un sistem republican. Analistul politic Octavian Sergentu spune că acest model nu este chiar surprinzător.

„Până la urmă, şi Brazilia a fost monarhie la început, după ce s-a desprins de Portugalia. Practic, ea a fost imperiu, pentru că a avut doi împăraţi, abia apoi a trecut la un sistem republican. Şi tot un model asemănător este cel al primului rege al României, Carol I. În fond, şi el provenea dintr-o familie aristocrată germană, dintr-o ramură secundară a familiei von Hohenzollern. Şi Carol I era un simplu ofiţer. Aşa că nu este ceva surprinzător faptul că americanii au decis să ofere o potenţială coroană regală unui aristocrat prusac, care îşi şi dovedise valoarea în război”.

Dispute lingvistice

Cazul lui von Steuben nu este unul singular. Un mare număr de germani au luptat în armata americană. De altfel, numărul germanilor era atât de mare, încât a existat, la un moment dat, posibilitatea de a alege germana ca limbă oficială. Şi asta mai ales că existau nişte resentimente faţă de Marea Britanie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă