17.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodDEZBATERE Andreea Paul (Vass) despre guvernarea USL, viitorul dreptei şi soluţiile pe...

DEZBATERE Andreea Paul (Vass) despre guvernarea USL, viitorul dreptei şi soluţiile pe care le are România

Andreea Paul (Vass), deputat şi prim-vicepreşedinte PDL, discută în cadrul emisiunii Dezbaterile RL despre greşelile gurvernării USL, despre soluţiile pe care le are România în momentul de faţă dar şi despre viitorul forţelor politice de dreapta din ţara noastră. 

Andreea Paul are o experienţă bogată în viaţa politică, mai ales ca membru PDL. De-a lungul timpului a ocupat mai multe funcţii în Guvernul României, cum ar fi consilier de stat al prim-miniştrilor Emil Boc sau Mihai Răzvan Ungureanu. Mai este membru fondator al Institutului pentru Competitivitate CoNaCo şi lector univ. la Academia de Studii Economice, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale.

Floare Comşea analizează alături de invitaţii săi, oameni de afaceri sau persoane publice importante, subiectele momentului din domenii precum economic, social sau politic. Urmăreşte emisiunea radio online „Dezbaterile României libere” pe romanialibera.ro şi radiolynx.ro în fiecare miercuri între orele 13.00-14.00. 

Principalele declaraţii

Andreea Paul aduce în discuţie impozitarea sub guvernarea USL. “Asistăm la o avalanşă de 20 de taxe noi sau impozite majorate. Nimic din ceea ce au promis nu au pus în practică (n.r. guvernul USL). Toate aceste taxe şi impozite noi nu fac altceva decât să taie din veniturile românilor, din puterea lor de cumpărare, să alimenteze creşterea accelerată a preţurilor.”

Vass spune că USL a pierdut bătălia cu inflaţia. “Avem inflaţie de peste 5% în prezent, 5,3%.”

“Dacă vă amintiţi, în anul 2008 PDL a intrat la guvernare şi  a spus că bătălia noastră este să menţinem cota unică de 16%.” Vass spune că promisiunea PDL din 2012, de diminuare a acestei cote până la 12% putea fi realizată dacă PDL ar fi continuat la guvernare.

“Diminuarea contribuţiilor sociale, a poverii fiscale pe muncă cu încă 5 procente în paralel cu creşterea salariului minim pe economie poate fi operată pe o structură de buget multianuală pe o durată de patru ani.”

Vass spune că guvernul creează locuri de muncă, dar numai pentru clientela politică. Ea aminteşte de faptul că spre deosebire de guvernarea PDL când existau 18 ministere în prezent numărul lor a crescut la 27. “Se creează locuri de muncă în structurile de stat, toate politizate.  În mediul de afaceri privat e mult mai greu. Nu poţi să visezi la un nivel de trai mai bun, la o bunăstare mai mare dacă toată economia ta se aşază pe umerii a 3,5 milioane de salariaţi din mediul privat.”

În legătură cu lipsa de continuitate în politică, o dată cu schimbarea puterii, Andreea Paul spune că România ar trebui să aibă trei priorităţi. “Cele trei priorităţi le sintetizez în felul următor: crearea de noi locuri de muncă, educaţia şi depolitizarea administraţiei şi justiţiei.” Ea consideră că dacă un pact între partide ar sta pe aceste trei repere am putea avea şi răspunsul la întrebarea “Unde vrea România să ajungă până în anul 2020?”

“Nemţii au dat deja un răspuns la această întrebare. Ei vor să fie cea mai verde economie din Europa până în 2020, cehii vor să devină a cincea putere europeană în cercetare, inovare şi dezvoltare, iar din păcate România întârzie să răspundă la această întrebare.”

“Eu cred că România poate să devină până în 2020 cea mai transparentă şi mai liberă economie europeană. Prima dimensiune este reducerea fiscalităţii, a doua chestiune este reforma teritorială, descentralizarea, apropierea serviciului public de cetăţean, diminuarea costurilor funcţionare, transparentizarea tuturor cheltuielilor publice. Îţi trebuie doar voinţă politică să pui pe siteul unei instituţii salariile, poriectele de achiziţii publice, în ce stadiu se află, cât s-au absorbit bani europeni, unde se duc aceşti bani.”

Andreea Paul spune că PDL se va întări şi având în vedere că este situat la 18% este evident că mişcarea dreptei nu se poate coagula decât în jurul Partidului Democart Liberal. Referindu-se la divergenţele dintre Vasile Blaga, preşedintele PDL şi Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Partidului Forţa Civică ea spune că prezidenţiabilul nu poate fi decât un candidat cu susţinerea unei forţe politice puternice în spate. PDL va organiza o competiţie internă privind desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale. “Uşile PDL sunt deschise către toţi cei care sunt şi gândesc de centru-dreapta.”

Andreea Paul spune că în ceea ce priveşte relansarea economiei contează în primul rând resursele umane şi cele naturale. “Avem o foarte bine pregătită forţă de muncă. Avem capacitatea de a o plăti decent, de a-i crea mediul de afaceri pentru a-şi pune în aplicare ideile creative sau de afaceri? Din păcate nu prea! Asaltul instituţiilor statului asupra antreprenorului este incredibil.”

“Atâta timp cât avem un guvern în care sunt miniştri cu dosare penale, atâta timp cât avem un parlament în care 22 de parlamentari au dosare penale sau de incompatibilitate. Atâta timp cât tu numeşti  în fruntea Ministerului Justiţiei sau Procuror General rude, prieteni, cunoscuţii tăi, apropiaţii tăi… Se ştie care este cumetria construită în jurul premierului Victor Ponta cu impact asupra domeniului juridic şi cumetria din jurul domnului Dan Ruşanu în mediul financiar.”

Andreea Paul spune că ea crede în actorii din domeniul justiţiei, care încearcă să demaşte corupţia sau incompatibilităţile, însă nu şi în cei din spatele lor. “Nu cred în pedala pe care o apasă cei aflaţi la butoane în vârful insituţiilor publice.”

Cele mai citite

Ședință de urgență la Parlament, pentru o lege cu dedicație pentru președinte

Paradoxal : Iohannis va trebui să promulge o lege făcută pentru el Partidul Național Liberal a depus, în Parlament, un proiect care modifică legea electorală. PNL...

CSM Oradea își continuă drumul în Liga Campionilor la baschet masculin

CSM Oradea a obținut o victorie convingătoare în preliminariile Ligii Campionilor la baschet masculin, în fața echipei Caledonia Gladiators. Meciul, desfășurat marți, a fost...

Fotbaliștii nu sunt mulțumiți de noul format al Ligii Campionilor și vor să protesteze!

Noul format al Ligii Campionilor UEFA a generat o reacție puternică din partea fotbaliștilor de top, care se simt copleșiți de volumul crescut de...
Ultima oră
Pe aceeași temă