1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCristi Danileţ, la Dezbaterile RL: Despre faţa umană a justiţiei şi importanţa...

Cristi Danileţ, la Dezbaterile RL: Despre faţa umană a justiţiei şi importanţa unui sistem independent

Într-un moment în care numai scandalurile din justiţie ţin prima pagină a ziarelor, Cristi Danileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), invitatul acestei ediţii, discută alături de Floare Comşea, nu doar despre greşelile sau derapajele justiţiei româneşti ci mai ales despre faţa umană a justiţiei. Ce înseamnă să fii judecător sau procuror, despre presiunile la care eşti suspus uneori, despre viitorul unui domeniu crucial în mecanismul unei societăţi, precum justiţia şi alte lucruri, prea puţin aduse în atenţia publicului până acum, aflaţi în această emisiune. 

Cele mai importante declaraţii ale lui Cristi Danileţ:

Magistratul Cristi Danileţ face, în prima parte a emisiunii, o scurtă prezentare a ceea ce înseamnă să fii magistrat. Pachetele salariale atractive vin cu unele costuri, având în vedere că un magistrat nu are voie să aibă legături politice sau cu mediul de afaceri, are întotdeauna o anumită răspundere în spate în timpul ieşirilor publice, precum cele din presă, iar familia sa va fi mereu expusă. “Auzim mereu că fiul judecătorului X a făcut nu ştiu ce, sau că soţul judecătorului a făcut,” declară Danileţ. El spune că toate acţiunile membrilor familiei se răsfrâng asupra judecătorului în cele din urmă, ceea ce îi poate afecta cariera.

“Eu şi colegii din generaţia mea, cei intraţi prin concurs, exclusiv prin concurs, după anii 1996/1997, chiar cand s-a înfiinţat Institutul Naţional al Magistraturii suntem persoane foarte conştiente, pe de o parte de autocontrolul acesta pe care trebuie să ţi-l inpui şi pe de altă parte de limitare a vieţii tale private. Noi ştim exact ce avem voie şi ce nu avem voie să facem, dar fără să ne izolăm, pentru că este un mare pericol. Justiţia, în general, s-a izolat de societate.” Danileţ spune că vina este probabil, pe de o parte a societăţii care i-a urcat pe magistraţi pe un piedestal şi pe de altă parte a judecătorilor sau procurorilor care, temători, refuză un dialog cu societatea.

“Eu încerc să ies din acest turn de fildeş. Vreau să demonstrez lumii că nu este nimic în neregulă cu judecătorii. Au şi ei propriile lor slăbiciuni, au şi ei propria lor viaţă. Unii pictează, alţii fac arte marţiale, ca mine, alţii urcă piscuri din lumea asta.”

Danileţ spune că România are nevoie de magistraţi care cunosc societatea, care fac parte din societate. “Eu obişnuiesc să spun că magistraţii nu sunt deasupra societăţii, ei sunt în mijlocul ei.”

“Vrem să vorbim despre Constituţie, vrem să vorbim despre drepturi, despre organizare judiciară, pentru că am constatat că în România lumea nu-şi cunoaşte drepturile elementare şi apoi ne plângem că fac foarte multe plâgeneri şi ne încarcă cu dosare. Oamenii nu mai ştiu unde trebuie să se adreseze.” Danileţ spune că este nevoie ca prejudecătile legate de judecători să fie îndepărtate şi să existe mai multă informare a omului de rând.

Presiunile la care sunt supuşi magistraţii

Sistemul juridic din România a fost supus unor presiuni foarte mari o dată cu evenimentele din vara lui 2012 de pe scena politică românească. “Politicul este cel care poate lua hotărâri cu privire la drepturile omului sau la organizarea judiciară. În momentul în care justiţia îşi face datoria, cu judecători şi procurori integri şi verticali, atunci vor fi momente în care înşişi politicienii vor fi traşi la răspundere, or lucrul ăsta deranjează.” Acesta este motivul pentru care clasa politică aflată la putere, indiferent de culoare are tentaţia să controleze justiţia, “cum anume: prin capii justiţiei, noi (n.r. politicienii) să numim şefii procurorilor, ai judecătorilor, poate, într-un viitor, noi să numim membrii CSM.” Prin acest mod, Danileţ spune că politicul încearcă să-şi asigure vasalitatea sistemului judiciar.

“Ani de-a rândul aşa au funcţionat lucrurile. Cel puţin până în 2004 justiţia era subordonată politic. Populaţia trebuie să vadă realitatea. Iar realitatea este că astăzi avem oameni trimişi în judecată, condamnaţi, care înainte de 2004 erau consideraţi intangibili, iar astăzi îi vedem cu dosare, îi vedem în penitenciare.”

Întrebat de Floare Comşea dacă magistraţii din sistem au simţit vreodată, din interior, nevoia de independenţă şi de separere de politic, Danileţ spunea că nu a auzit vreodată până în anii 2000 vorbindu-se despre independenţa justiţiei, la fel cum până prin 2005 nu a auzit vorbindu-se nici de integritate. “Conflict de interese nu avem ca sintagmă în justiţie decât din 2003.” Danileţ spune că oamenii din sistem au început să simtă treptat cât de important este ca justiţia să fie independentă, pentru ca magistraţii să poată fi eficienţi şi corecţi. El este de acord că a cotat într-o măsură foarte mare şi presiunea pusă de UE în perioada de pre-aderare.

“Am colegi care nu au dat un concurs în viaţa lor, or noi, toţi care am intrat după 1995, suntem cu concurs, ceea ce înseamnă un filtru care să asigure cât de cât verticalitatea.” Danileţ spune că mulţi sunt,azi, tineri în justiţie, cel puţin 30-40% având până în 40 de ani. “Este o profesie nobilă. Te provoacă intelectual în mod deosebit.”

Întrebat dacă are sentimental unei solidarităţi în interiorul sistemului, Danileţ declară că “Da, şi am încredere nu doar în colegii mei judecători şi procurori, în special în cei tineri, dar am încredere şi speranţă şi în cei care vin de pe băncile facultăţilor de drept, care sunt mulţi şi extrem de bine pregătiţi. Ei trebuie să vină în justiţie, conştienţi că se pot realiza profesional, nu să facă afaceri, nu să fie în legătură cu interlopii, nu să aranjeze dosare.”  

Floare Comşea analizează alături de invitaţii săi, oameni de afaceri sau persoane publice importante, subiectele momentului din domenii precum economic, social sau politic. Urmăreşte emisiunea radio online „Dezbaterile României libere” pe romanialibera.ro şi radiolynx.ro în fiecare miercuri între orele 15.00-16.00.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă