6.3 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăLifestyleNămolul din Techirghiol i-a cucerit pe americani

Nămolul din Techirghiol i-a cucerit pe americani

Stațiunea Techirghiol și nămolul ei sapropelic au ajuns până la urechile americanilor. Un site important din SUA, Amex Essential, specializat în recomandări de turism în zone inedite, dar și în tendințe în materie de gastronomie, modă, cultură și stil de viață de lux, a inclus stațiunea românească într-un top mondial al destinațiilor turistice extrem de cunoscute pentru nămolul existent în aceste zone. Sunt prezentate 13 destinații din întreaga lume. Iată cum descriu editorii stațiunea Techirghiol:

„Legenda spune că un bărbat orb și măgarul său bătrân au intrat într-o zi, din greșeală, în acest lac sărat. Deși bătrânul a împins și a tras ore bune, măgarul a refuzat să se clintească, până când, dintr-o dată, bărbatul și-a recăpătat vederea și înțeleptul măgar a ieșit din noroi, corpul său fiind mai tânăr ca niciodată. Poate veți experimenta un astfel de miracol aici, sau poate nu, dar întotdeauna merită să încercați”.

Pe lângă stațiunea Techirghiol și Lacul Techirghiol, în top mai putem găsi: Boryeong, Coreea – cunoscută stațiune din Coreea de Sud unde se adună pe plajă milioane de vizitatori – mai ales în luna iulie, când are loc un festival al nămolului – care se bucură de calitățile curative ale nămolului bogat în bentonită și germanium; Napa Valley, California – un loc cunoscut de mii de ani, istoria noroiului de la Calistoga este lungă, începând cu erupția Muntelui Konocti, care a acoperit regiunea în cenușă vulcanică bogată în minerale acum 8 milioane de ani; Volcán El Totumo, Columbia – unde turiștii pot intra la propriu în craterul plin de nămol al vulcanului El Totuma; Hell’s Gate Geothermal Park and Mud Bath Spa, Noua Zeelandă – un loc absolut feeric, un complex SPA care folosește apă geotermală și nămol din gheizere; Marea Moartă – locul unde, datorită nivelului ridicat de salinitate, se pot vindeca diverse afecțiuni ale pielii, iar nămolurile de aici contribuie la eliminarea toxinelor din corp; Hveragerði, Islanda – o stațiune cu apă geotermală aflată la 45 de km de Reykjavic și cu un nămol folosit pentru ameliorarea durerilor reumatice; Marea Wadden (Marea Nordului) – de-a lungul coastelor germane, daneze și olandeze, în timpul refluxului apar mari întinderi de nămol unde se fac adevărate drumeții, iar acest nămol este folosit și în industria cosmetică; Eulo, Australia – un loc superb unde sunt băi arteziene de nămol și locuri pentru relaxare în căzi cu nămol cenușiu – și el cu proprietăți deosebite; Santorini, Grecia – pe insula vulcanică Palea Kameni se găsesc ape sulfuroase și nămol bogat mineralizat; Milky Way Lagoon, Palau – este un arhipelag în Pacificul de Vest, unde pe insulele sale virgine se găsește un nămol alb-calcaros cu veritabile calități rejuvenare; Sultaniye Hot Springs, Turcia – un loc cu bazine cu nămol unde se pot face băi fierbinți cu sulf; Terme di Vulcano, Sicilia – aici există bazine cu un nămol bogat în sulf,  foarte bun în tratarea afecțiunilor respiratorii, precum și izvoare cu apă fierbinte cu un conținut ridicat de sulf.

 

CARACTERISTICI

Nu îngheață sub zero grade

Lacul Techirghiol, situat pe ţărmul Mării Negre, între localităţile Techirghiol, Eforie Nord şi Eforie Sud, este cel mai întins lac salin din România, cu lungimea de 7.500 m, adâncimea de maximum 9 m şi salinitatea de peste 90 g/l. El se deosebeşte fundamental de celelalte lacuri prin aspectele sale fizico-geografice cu toate că geneza este aceeaşi (liman fluvio-marin). Temperatura medie a apei este în general apropiată de cea a aerului. Datorită mineralizării ridicate, temperatura apei Lacului Techirghiol poate scădea sub 0°C fără să îngheţe. Nămolul se află sub formă sedimentată pe fundul lacului, în anumite zone ale acestuia, pe o arie totală de aproximativ 98 ha, într-un strat cu o grosime de circa 0,6 m. Nămolul este o substanţă cu o compoziţie chimică complexă, formată în urma unui proces biologic extrem de îndelungat (numit peloidogeneză), în condiţiile specifice din Lacul Techirghiol.

 

„Legenda spune că un bărbat orb și măgarul său bătrân au intrat într-o zi, din greșeală, în acest lac sărat. Deși bătrânul a împins și a tras ore bune, măgarul a refuzat să se clintească, până când, dintr-o dată, bărbatul și-a recăpătat vederea și înțeleptul măgar a ieșit din noroi, corpul său fiind mai tânăr ca niciodată.“

 

Amex Essential, Site de turism din SUA

Cele mai citite

Proteste masive și ciocniri violente în Valencia după gestionarea criticată a inundațiilor

Sâmbătă, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în Valencia, manifestându-și revolta față de gestionarea considerată dezastruoasă a inundațiilor recente de către...

Prognoza meteo pentru duminică: Ploi, lapoviță și ninsori în sud și est, vreme însorită în vest și nord

Duminică, în sudul, estul și parțial centrul țării, persistă norii și ploile, care pe alocuri vor fi însoțite de lapoviță și ninsoare. În Carpații...

Bitcoin se apropie de pragul de 80.000 de dolari, impulsionat de victoria lui Trump și de un Congres pro-cripto

Bitcoin a atins un nou record duminică, urcând la 79.771 de dolari, pe fondul entuziasmului generat de poziția pro-cripto a președintelui ales Donald Trump...
Ultima oră
Pe aceeași temă