Restaurantul are gemuri înalte, de sus până jos, cu vedere la mare, și mese elegante. Ai putea veni aici, seara, cu soția sau iubita, la o cină romantică. Dacă lângă tine se așază un tip de vreo 100 de kilograme și ceva, cu burta atârnând și spatele păros, iar doamna acestuia își etalează celulita, pentru că poartă numai bikini de plajă și un sutien, nu va fi, probabil, cea mai romantică cină din lume. Nu e un exercițiu imaginar, ci o imagine reală care se poate vedea în restaurantele de pe litoral, dar și în magazine, în mijloacele de transport în comun sau pe plaje.
Într-un astfel de restaurant au vrut să intre șase turiști, cu vârste cuprinse între 15 și 38 de ani. Erau în localitatea 2 Mai și doi dintre ei au considerat că, dacă sunt pe litoral, pot lua prânzul la bustul gol. Ospătarii le-au atras atenția că restaurantul are anumite condiții și că i-ar deranja pe ceilalți clienți dacă ar lua masa îmbrăcați numai cu pantaloni scurți. După mai multe refuzuri din partea angajaților de a-i primi, i-au luat pur și simplu la bătaie.
Străzile și magazinele, invadate
Exemplul de mai sus este numai vârful iceberg-ului. Pe străzile din orașul Constanța și din stațiunile de pe litoral, mii de turiști au apelat la moda slipului, șlapilor și, eventual, a sutienului. Sunt peste tot, nu numai pe stradă, ci și în magazine (fie că vorbim de magazine cu articole estivale sau de supermarketuri), în centrele vechi ale orașului, în mijloacele de transport în comun. „Cel mai rău este în autobuze. E aglomerat și dacă ai norocul să nimerești lângă cineva la bustul gol nu este deloc plăcut”, spune Cristi, un constănțean care folosește zilnic autobuzele Regiei Autonome de Transport în Comun.
Videochat pe plajă?
Ajunși pe plajă, turiștii își pierd orice inhibiții. Doamnele fac topless, iar mulți domni folosesc slipuri minuscule. Avertismentele medicilor, care spun că femeile ar trebui să-și acopere sânii, din motive medicale, nu au prea mare trecere. Există însă și situații mai deosebite. Videochat-ul în apă pare să fie ultima modă. „Am văzut o domnișoară care era în apă, ținea telefonul în fața ei și se mângâia lasciv pe diverse părți ale corpului, cu toate că o vedea toată lumea. Un tip cu ceafa lată o supraveghea de pe nisip. M-au întrebat copiii ce face, n-am știut ce să răspund. M-am mutat câțiva zeci de metri mai departe. A fost ceva atât de scârbos…”, spune o constănțeancă, mamă a doi copii, care a surprins episodul pe plaja Modern din Constanța.
Cum e în alte țări
Moda aceasta pare să aibă specific local. În alte părți ale lumii, turiștii care pleacă de pe plajă obișnuiesc să pună niște haine pe ei. „Trebuie să facem distincția între ținuta de plajă și ținuta de stradă. În alte părți ale lumii nu am văzut astfel de exemple. Am fost de șapte-opt ori în Hawaii, de exemplu, și nu am văzut așa ceva, cum nu am văzut nici în Grecia. Când pleacă de pe plajă, lumea își pune ceva pe ea”, spune Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România și proprietara unei agenții de turism cu sediul în Mamaia. În Statele Unite ale Americii, spune un profesor român care trăiește câteva luni acolo, există chiar plaje pe care bărbații nu au voie în slip normal, ci numai în pantaloni scurți, și pe care femeile nu au voie cu sânii descoperiți.
În stațiuni din Europa, există hotărâri locale care spun că cei care merg în costum de baie pe stradă sunt pasibili de amenzi, iar acestea nu sunt mici, ci se ridică la câtea sute de euro. În Barcelona, de exemplu, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, cine merge în costum de baie pe stradă riscă o amendă de până la 500 de euro. Regula a fost stabilită de municipalitate în februarie 2011, după o lungă campanie a localnicilor și a proprietarilor de afaceri care se săturaseră să vadă turiști aproape dezbrăcați în restaurante, pe stradă și în magazine. „Unii dintre oamenii care trăiesc aici sunt deranjați de turiștii care poartă numai bikini pe stradă sau de bărbați care nu au tricouri”, spune Assumpta Escarp, consilier locale din Barcelona care s-a luptat pentru această regulă. Poliția Locală din Barcelona aplică amenzile, dar regulile privind îmbrăcămintea considerată potrivită pentru mers pe stradă sunt destul de vagi. Pe insula Hvar din Croația nu ai voie nici să mănânci pe stradă, în centrul vechi, nici să mergi în costum de baie. Amenda ajunge la 600 de euro.
Legea este ambiguă
În România, nu există o lege care să interzică mersul semidezbrăcat în locuri publice. Există totuși Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Potrivit acesteia, constituie contravenție „săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice”. Amenda este cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. Instituțiile care au atribuții în aplicarea legii sunt Poliția, Jandarmeria și Poliția Locală. Pentru a o aplica în cazul de față, ar trebui să existe elementul de indignare din partea cetățenilor, greu de dovedit.