Un studiu recent menţionează existenţa şosetelor încă din timpuri străvechi, în Egiptul antic, cele mai purtate modele fiind cele tricotate, cu dungi în culori deschise. Specialiştii de la Muzeul Britanic din Londra – unul dintre cele mai vechi și mai impozante muzee din lume, cu exponate variind de la mumii egiptene la comori romane – au analizat printr-o tehnică de vizualizare multispectrală, cu ajutorul unor coloranţi speciali, o serie de şosete de lână datând din perioada cuprinsă între anii 300 şi 400 î.C. Au constatat că şosetele purtate de egipteni erau colorate natural din plante tradiţionale existente în acea perioadă şi chiar din combinaţii de culori adăugate pe aceste textile.
Potrivit artefactelor expuse la muzeul londonez într-o colecţie datând încă din anul 1914, şosetele provin din oraşul antic Antinopolis şi exemplifică extrem de fidel modelul de şosete realizat prin metoda croşetării cu o singură andrea, o tehnică denumită „nålbinding”, ce foloseşte şase sau şapte tipuri de fire de lână colorată. Oamenii de ştiinţă britanici au studiat la un microscop digital materialele din fibră folosind o varietate de spectre luminoase, inclusiv infraroşu şi ultraviolet din cauza friabilităţii prototipurilor conservate. De menţionat că s-a evitat utilizarea tehnicii consacrate a datării cu radiocarbonşi s-a preferat această metodă mai puţin invazivă care a permis şi înlocuirea unor bucăţi de material deteriorat.
De la Udo la noile trenduri fashion
Cea mai veche pereche de şosete cunoscută în istorie îşi are originea în Grecia antică. În jurul secolului al VIII-lea î.Hr., poetul grec Hesoid scria despre Pioli, o pereche de şosete realizate din păr de animale, care erau purtate pentru a oferi căldură picioarelor. Grecii le realizau din pâslă sau păr de animale şi se numeau udo. Din această perioadă se păstrează şi cele mai renumite şosete, croşetate din material textil, cu o despărţitură pentru degete, fiind purtate în sandale. În secolul al II-lea, romanii au început şi ei să poarte şosete din ţesături sau din benzi de piele.
Ulterior, prima parte a anilor 1900 a condus la mecanizarea industriei şosetelor, ţesătura de nylon fiind dezvoltată în 1938. După această perioadă, oamenii au început să producă şosete prin amestecarea a două sau mai multe ţesături. Ciorapii coloraţi au fost, de asemenea, introduşi în această perioadă, iar acest lucru a dus la dezvoltarea noilor stiluri şi modele de şosete. Astăzi, şosetele sunt realizate în diferite forme şi dimensiuni dintr-o varietate de materiale, cum ar fi poliester, spandex, poliamidă sau acril, fiind folosite ca un accesoriu cât mai în ton cu moda.