Acoperisurile verzi nu sunt o noutate pentru omenire: gradinile suspendate ale Babilonoului au fost construite acum 2500 de ani si sunt considerate una dintre cele sapte minuni ale lumii. In secolul trecut, tarile din vestul Europei au re-descoperit valoarea acoperisurilor verzi, iar in prezent Germania este liderul continental in implementarea unor astfel de sisteme de acoperisuri verzi.
In Romania, notiunea de acoperis verde e asociata inca unui fenomen cu caracter inedit, insa multumita antreprenoriatului inovator, ele urmeaza ca in viitor sa devina parte integranta a infrastructurii urbane si a culturii mediilor sustenabile.
Ce sunt acoperisurile verzi
Un acoperis verde- numit si “acoperis viu”- este acel acoperis complet sau partial acoperit cu gazon si plante, care serveste drept patura verde in partea superioara a unei cladiri. Acesta are menirea de a compensa pentru amprenta vegetala distrusa odata cu constructia cladirilor, insa indeplineste si alte functii practice si estetice.
Acoperisurile verzi pot fi extensive sau intensive. Cu toate ca structura este asemanatoare pentru ambele, acoperisurile extensive se refera la gradini cu strat de sol subtire, care intretin vegetatie fara radacini adanci, in vreme ce acoperisurile intensive au un strat de sol mai gros, care poate sustine plante mai mari.
Daca in Germania zilelor noaste mai bine de 12% din acoperisuri sunt verzi, iar procentul creste de la an la an, in spatiul autohton acoperisurile verzi sunt inca departe de a deveni un loc comun. Asociate indeosebi cu proiectele de lux, discutia despre acoperisuri verzi neglijeaza aspectele functionale ale acestora.
De mai bine de zece ani, compania ODU realizeaza in Romania primele sisteme de acoperisuri verzi, extinzandu-si aria de activitate de la importul si distributia florilor si arbustilor ornamentali, la provocarea executiei de acoperisuri vii. In mai bine de un deceniu de experienta, ODU a reusit nu doar sa isi imbogateasca portofoliul, ci si sa educe publicul romanesc cu privire la beneficiile acestor tipuri de acoperis, devenind in tot acest timp un etalon in activitatea peisagistica din tara.
Prin proiectele de inverzire a acoperisurilor, ODU a demonstrat ca tehnologia acoperisurilor verzi este mai mult decat o tendinta in design-ul peisagistic. Cladirire beneficiare de pe urma acoperisurilor verzi se bucura in prezent de o serie de avantaje care, privite in ansamblu, contribuie la imbunatatirea generala a calitatii vietii, transmitand tototada un mesaj puternic in favoarea cultivarii unui mediu responsabil, preocupat de sustenabilitate pe termen lung.
Sustenabilitatea acoperisurilor verzi
Pe langa avantajele de ordin estetic, acoperisurile verzi au un aport pozitiv pentru proprietari, dar si pentru comunitate. Un acoperis viu indeplineste si functia de suprafata de hidroizolatie, absorbind scurgerile de apa pluviala. Fiind hidroizolatoare, aceste spatii inverzite au avantajul de a reduce si fluxul de caldura prin acoperis, permitand beneficiarilor sa faca economii in consumul energiei. In plus, un acoperis verde este mai durabil decat unul traditional, fiindca membrana de impermeabilizare a acoperisurilor este protejata de stratul suplimentar de sol. Multumita plantelor si gazonului instalate pe terase, intreg mediul inconjurator are de castigat, atat in privinta calitatii aerului, cat si a faunei: acoperisurile verzi pot servi ca refugii si popasuri pentru pasarile migratoare, reusind astfel sa conjuge intr-o maniera armonioasa infrastructura tipica spatiilor urbane cu vegetatia naturala. Tot la nivel comunitar, acoperisurile vii procura oamenilor avantajul unor spatii sociale si recreative, unde se pot organiza evenimente culturale de interes public.
Acoperisuri verzi de referinta
Cel mai ilustrativ exemplu in acest sens il reprezinta unul din recentele proiecte de amenajare a unei terase verzi intr-un complex rezidential din Brasov. Gradina Zen, realizata de catre peisagistii de la ODU materializeaza perfect fuziunea dintre natura si arhitectura urbana: o gradina japoneza cocheta, cu arbusti maturi de pana la 7 metri inaltime, locuri de odihna si meditatie, descriu terasa de la etajul intai a complexului rezidential brasovean. Aceasta lucrare referentiala a fost executata in numai 10 zile de catre echipele specializate de la Odu si a determinat compania imobiliara dezvoltatoare sa deschida birouri si in acest oras, creand astfel locuri de munca si aducand o alta contributie semnificativa pentru ansamblul comunitatii. O oaza de liniste si verdeata in mijlocul forfotei urbane- iata un model de viziune pentru orasele viitorului.
Multumita eforturilor specialistilor Odu, o gradinita din Chitila a devenit recent gazda unui acoperis verde imbracat cu gazon. Intins pe o suprafata de 500 mp, acesta este prevazut cu propriul sistem de irigatie automatizat, si este de natura sa-i familiarizeze pe cei mici, inca de la o varsta frageda, cu importanta pe care cultivarea unui mediu sanatos o are pentru un viitor sustenabil.
O alta lucrare de curand finalizata de Odu este amenajarea unei suprafete de gazon pe acoperisul unui supermarket din centru Bucurestiului. Este demn de observat disponibilitatea pe care brandurile cunoscute ( in cazul acesta, unul german) o au fata de oportunitatile de dezvoltare a mediilor eco-friendly: adoptand aceste tehnologii, marcile de renume preiau si exprima un mesaj de constientizare a valorilor pentru un mediu sustenabil. Ca dovada, exemplul furnizat de supermarketul din Bucuresti si-a gasit ecoul la Cluj-Napoca, pe acoperisul altui supermarket de origine germana.
Si fiindca suprafetele verzi pot fi instalate si altfel decat pe acoperisurile cladirilor, Odu a realizat in acest an o impresionanta fatada verde din plante suculente la un mall din orasul Constanta, dar si un acoperis verde in panta de 45 de grade, la Bradesti, in apropiere de Odorheiul Secuiesc.
Design pentru orase prietenoase cu mediul inconjurator
Gratie numeroaselor proiecte de succes implementate, Odu se dovdeste a fi un grup de profesionisti iubitori de natura, care au experienta si expertiza necesare pentru a realiza acoperisuri verzi variate atat ca dimensiune, cat si complexitate. In prezent, portofoliul Odu cuprinde cele mai elaborate si durabile lucrari de inverzire a acoperisurilor efectuate in Romania. De la acoperisuri extensive, pana la platforme verzi in panta si acoperisuri intensive, cu arbori de 7-8 metri inaltime, compania Odu s-a specializat in instalarea si intretinerea acoperisurilor vii pe intreg teritoriul tarii.
Prin activitatea sa, Odu a demonstrat ca acoperisurile verzi sunt mai mult decat o tendinta cu carater efemer in domeniul izolatiilor sau peisagisticii: prin eforturile intreprinse in ultimii zece ani, Odu a facut din activitatea sa o marturie despre posibilitatile si beneficiile explorarii tipurilor de fuziune posibile intre stilul de viata urban si atentia pentru cultivarea unui mediu inconjurator sustenabil.
Odu ofera consultanta in vederea proiectarii teraselor verzi, realizand proiecte la cheie, pe care le intretine pe o perioada indelungata. De la centre comerciale, institutii publice sau private, pana la locuinte personale si ansambluri rezidentiale, fiecare proiect Odu reprezinta o noua provocare si o noua cale de a promova un habitat sanatos, propice dezvoltarii si traiului armonios.