25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Regele Asfaltului" a ajuns la DNA

“Regele Asfaltului” a ajuns la DNA

În decembrie 2017, Omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat de magistrații Tribunalului București, la șase ani și trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac – Arad, în care s-a înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci și a unei firme de construcții din Spania.

În aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani și înșelăciune. Iordache a fost acuzat de schimbarea destinației fondurilor europene, în formă continuată (61 de acte materiale).

Potrivit DNA, Iordache a folosit suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR SA “pentru achitarea unor datorii restante ale societății Romstrade SRL, pentru a susține societățile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum și în scop personal, după retragerea unor sume în numerar”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

De exemplu, Iordache ar fi folosit acești bani pentru achizitia de terenuri în localitatea Adunații Copăceni, după ce și-a obligat o parte dintre angajați să semneze mai multe facturi false. “A platit taxe carte funciară și impozit aferente achiziționării unui teren în comuna Adunații Copăceni, precum și pentru materiale, lucrări și servicii de consultanță și transport necesare proiectului de construcție a unui complex în comuna Adunații Copăceni”,  mai arată procurorii.

În 1 noiembrie 2016, Nelu Iordache a fost trimis în judecată alături de Cristian Mihai Buciu, fost director al Direcției operaționale din Compania Națională Poștă Română și Gheorghe Răcaru, la data faptelor administrator ai companiei Blue Air, pentru păgubirea companiei naționale cu aproape șapte milioane de euro.

Într-un alt dosar, Nelu Iordache este judecat, din mai 2014, pentru fapte de corupție privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, în cadrul unui contract finanțat de Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova.

În acest caz, omul de afaceri este acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave. Alături de Nelu Iordache sunt judecați firma Romstrade și mai mulți responsabili de la DRDP Craiova.

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă