15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăJocuri de culise în procesul „Valutiștilor“ cu Magazinul Unirea

Jocuri de culise în procesul „Valutiștilor“ cu Magazinul Unirea

Procesul prin care Stanbox, societate controlată de frații Stan, cunoscuți ”Valutiști” , speră să obțină cinci milioane de euro de la societatea Unirea Shopping Center, care deține Magazinul Unirea, are o istorie îndelungată, fiind pe rolul instanțelor judecătorești de peste cinci ani de zile.

În 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) admitea recursul declarat de Stanbox și reîntorcea dosarul la Curtea de Apel București, unde se află și în prezent.

Completul de judecători de la Curtea Supremă o avea în componență și pe controversata judecătoare Adriana Chioseaua.

Aceasta a fost contestată în mai multe dosare comerciale pentru că procesele judecate de ea se îmbinau de multe ori cu interesele casei de avocatură „Mușat&Asociații“ unde a activat fiul ei, Horia Chioseaua.

Acest lucru s-a întâmplat și în procesul Stanbox versus Unirea, dar într-un plan mai amplu.

Mai exact, unul dintre  avocații Stanbox din acest dosar este Ion Dragne, care până în 2010 a fost numărul doi în cadrul societății de avocatură „Mușat & Asociații. “

De altfel, compania Unirea Shopping Center, prin reprezentantul acționarului majoritar, a reclamat probleme de incompatibilitate ale acestuia. „Acest fapt s-a consumat cu largul concurs al conducerii Unirea Shopping Center. Unul dintre semnalele de alarmă GRAVE este faptul că, în dosar, avocații care au reprezentat Stanbox Music SRL împotriva USC, Dragne și Asociații, reprezentau în același timp și Unirea Shopping Center, și pe Carmen Palade împotriva acționarului majoritar, TNG. Acest joc dublu a costat centrul comercial deja 10 milioane de lei, însă schema frauduloasă merge mai departe“, a precizat reprezentantul The Nova Group.

Doar că, din datele noastre, la momentul din 2015 al procesului dintre Stanbox și Unirea, Ion Dragne era în continuare în relații excelente cu fostul său coleg de la „Mușat“ Horia Chioseaua.

Legăturile Chioseaua-Mușat, descrise într-un proces celebru

Cea mai bună expunere a legăturilor dintre Horia Chioseaua și societatea de avocatură „Mușat & Asociații“ a fost făcută într-un proces comercial celebru.

Mai exact, este vorba de litigiul dintre Metalexportimport SA și grupul Otto Wolf  – Otto Wolf Gmbh, parte a grupului Thissen AG din Germania, care a stat pe rolul instanțelor din România mai bine de 28 de ani, primul verdict în acest proces fiind pronunțat în 1998.

În 2011, Metalexportimport a formulat cerere de recuzare a judecătoarei Chioseaua.

”Fiul dnei judecător, Horia Chioseaua, a fost timp de mai mulți ani avocat la Societatea civilă de avocați Mușat și Asociatii societate care    asigură apărarea pârâtei-recurente în cauză. În prezent este suspendat la cerere din profesia de avocat, dar nu a pierdut legătura cu SCA Mușat și Asociații,  este acționar și administrator la «S.C. “Liebrecht & Wood Romania» SRL (acesta fiind și motivul suspendării din profesie), precum și la «We care Management» SRL. SCA Mușat și Asociații acordă consultanță juridică permanentă celor două societăți, așa cum este menționat chiar pe site-ul societății de avocatură sus menționate.

Influența pe care ar putea-o avea asupra dnei Chioseaua relațiile și obligațiile ce s-ar fi creat între aceasta și fiul său, pe deo parte, și SCA Mușat și Asociații, pe de altă parte, a fost recunoscută chiar de către aceasta.

Astfel, în dosarul nr.4836/1/2006 al I.C.C.J. având ca obiect soluționarea unei contestații în anulare împotriva deciziei nr.4092/4.07.2005 (pronunțate în cadrul celei de-a doua rejudecări a recursului), dna judecător Chioseaua a formulat cerere de abținere”, susțineau avocații companiei române implicate în proces în cererea de recuzare făcută în 2011.

Mai mult, deși Ion Dragne a plecat printr-un aparent scandal de la „Mușat și Asociații,“ lucrurile între cele două tabere s-au reglat repede, Dragne fiind în prezent partener cu Mușat în diferite dosare comerciale.

 

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă