Lucan a încercat să ajungă și la fostul ministru al Săntății din Guvernul Cioloș, Vlad Voiculescu. Lucan suspecta că inspecția de la Ministerul Sănătății a fost comandată de profesorul dr. Ionel Sinescu, șeful Clinicii de Chirurgie Urologică, Dializă și Transplant Renal Fundeni
Încătușarea de către procurorii DIICOT a celebrului medic Mihai Lucan de la Cluj a stârnit valuri în ”lumea bună” atât de la Cluj cât și de la București.
Asta pentru că, spun procurorii, după ce Mihai Lucan a luat cunoștință în ”împrejurări oculte” despre existența unei investigații efectuate de către procurori din cadrul DIICOT, acesta a făcu o serie de demersuri de natură să ascundă urmele faptelor sale, pe de o parte, respectiv să contacteze o serie de persoane cu influență din cadrul instituțiilor de stat aflate în cercul său relațional apropiat cărora le-a solicitat ajutorul din perspectiva competențelor fiecăruia.
Astfel, anchetatorii au descoperit că după momentul demarării celui de-al doilea control efectuat de către membrii Corpului de Control al Ministrului Sănătății Mihai Lucan și-a întrerupt concediul petrecut în străinătate întâlnindu-se, anul trecut, în incinta aeroportului Otopeni cu cu Victor Zota – fost șef al Agenției Naționale de Transplant, actualmente coordonator regional în cadrul acestei agenții, personaj care a mai fost anchetat de DIICOT în alte dosare.
Din interceptările comunicațiilor rezultă că Zota a fost unul din principalii ”informatori” ai lui Lucan în privința aspectelor care făceau obiectul anchetei Corpului de Control de la Ministerul Sănătății. Zota l-a informat pe doctorul Lucan că inspectorii verifică relația dintre institutul de stat și clinica lui privată, Lukmed.
După acea întâlnire Lucan a contactat, în mod direct ori prin intermediari, mai multe persoane cu influență în cadrul mai multor instituții ale statului cărora le-a solicitat ajutorul în scopul preîntâmpinării/ limitării eventualelor consecințe de natură să îl vizeze în urma rezultatelor controlului respectiv sau, după caz, realizarea unei conexiuni cu Ministrul Sănătății.
Anchetatorii mai spun că printre cei cu care celebrul doctor s-a văzut anul trecut sunt Ioan Oțel, fostul șef al Serviciului de Crimă Organizată Cluj, dar și Florin Maghiar, la acel moment Procuror General al Parchetului Curții de Apel Cluj. Celor doi doctorul Lucan le-a cerut să întâlnească, pe ,,MARTINEL”, o femeie neidentificată încă de anchetatori, dar foarte apropiată de doctori, căreia i-a comunicat că de activitatea se interesează DIICOT.
Vasile Pușcaș, Voiculescu, Sinescu și omul lui Dîncu
Tot anul trecut, mai exact în septembrie spun procurorii că Mihai Lucan l-a contactat pe Vasile Pușcaș, profesor universitar, diplomat, fost Negociator sef pe parcursul procesului de aderare a României la Uniunea Europeană, fost șef al Departamentului pentru Afaceri Europene in Guvernul Romaniei, dar și pe Ovidiu Iacob Turcu – descris de anchetatori ca om de afaceri influent și pe Norbert Valentin Țăruș – președinte al SC ,,Farmaceutica REMEDIA” S.A, pe care l-a întrebat dacă îl cunoștea pe ministrul sănătății la data respectivă, Vlad Voiculescu.
În privința lui Voiculescu, profesorul Lucan era interesat dacă Țăruș îl cunoaște pe unchiul ministrului de la acel moment, acea rudă a ministrului fiind probabil portița pe care doctorul o identificaseră pentru a ajunge la ministrul de la acel moment.
Despre Voiculescu doctorul Lucan credea că ”habar n-are ce face acolo” și mai bănuia că ”Sinescu vrea să …să…să termine odată cu noi”, rezultând că Lucan suspecta că inspecția de la Ministerul Sănătății a fost comandată de profesorul prof. dr. Ionel Sinescu, șeful Clinicii de Chirurgie Urologică, Dializă și Transplant Renal Fundeni
Țăruș îi spune lui Lucan, care era foarte deranjat de controlul Corpului de Control al Ministrului Sănătății, că nu-l cunoaște pe ministru dar îl cunoaște pe unchi, moment la care cei doi stabilesc să se întâlnească să discute.
Ovidiu Iacob Turcu este omul de afaceri căruia Vasile Dîncu i-a cedat institutul de sondare IRES.
În ceea ce-l privește pe Vasile Pușcaș, relația acestuia cu Lucan pare să fi fost una foarte strânsă, doctorul discutând des la telefon cu fostul lider PSD din perioada Adrian Năstase.
Pe 26 septembrie 2016, aproape de ora 22, Mihai Lucan a purtat o discuție telefonică cu Vasile Dîncu, la data faptelor vicepremier în Guvernul României,solicitându-i ajutorul pentru a-l informa pe primul ministru al Guvernului României despre situația existentă. Primul ministru era atunci Dacian Cioloș.
Zeci de martori audiați au confirmat suspiciunile procurorilor DIICOT
În ceea ce privește probele pe care se bazează dosarul, procurorii DIICOT spun că aserțiunea potrivit cărei persoanele care se prezentau la Institutul de Urologie și Transport Renal Cluj Napoca pentru a beneficia de serviciile medicale specifice domeniului urologic erau investigate, diagnosticate, internate, după caz, în cadrul ICUTR Cluj, după care li se sugera sau indica să opteze pentru efectuarea intervenției chirurgicale în cadrul clinicii aparținând SC LUKMED SRL, firma lui Lucan, a fost confirmată de zeci de martori audiați atât de procurorii DIICOT cât și de cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj într-un dosar care a fost reunit la dosarul mare de la DIICOT în septembrie anul acesta.
Doctorul Lucan, alături de fiul său și de câțiva doctori complici, sunt acuzați că în intervalul de timp cuprins între începutul anului 2005 și până la sfârșitul anului 2016 au acționat ca un grup și au devalizat I.U.T.R., pe de o parte, și de imposedare a SC LUKMED SRL, pe de altă parte, prejudiciind patrimoniul persoanei vătămate I.U.T.R cu o sumă în cuantum de 5.169.406,91 lei, pe care și-a apropriat-o SC LUKMED SRL prin reprezentanții acesteia din urmă și în beneficiul direct al membrilor grupului infracțional organizat.
Suma de 5.169.406,91 lei, astfel cum a fost evidențiată până în acest stadiu al anchetei reprezintă contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienți şi a materialelor/bunurilor cu destinație în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.