Aproape 15.000 de persoane, potrivit poliţiei municipale, între 175.000 şi 200.000, potrivit organizatorilor, au participat la această manifestaţie pentru a revendica înfiinţarea unei noi regiuni, ”situată” în zonele mai puţin secesioniste ale Cataloniei.
Într-o mare de drapele spaniole şi pancarte în culorile regiunii fictive, manifestanţii au defilat în centrul Barcelonei, până la sediul guvernului catalan, unde secesioniştii deţin majoritate absolută în parlament.
Această iniţiativă s-a popularizat la scurt timp după alegerile regionale din 21 decembrie, câştigate de secesionişti (47,5% din voturi). Ea a fost salutată de partidele politice anti-secesioniste, cum este formaţiunea liberală Ciudadanos – care a primit cel mai mare număr de voturi în regiune – sau Partidul Popular (PP) al premierului conservator al Spaniei, Mariano Rajoy.
Preşedintele grupului municipal al PP din primăria Barcelonei, Alberto Fernandez Diaz, a participat şi el la manifestaţie, potrivit unei postări pe contul său de Twitter.
A fost de asemenea prezent secretarul general al partidului ultraconservator Vox, avocatul Javier Ortega Smith, cu sloganul „Gluma s-a terminat: Trăiască Tabarnia liberă, trăiască Spania”, potrivit unor imagini video postate pe contul de Twitter al formaţiunii de extremă dreaptă.
Ideologii „Tabarniei” deturnează argumentele partidelor secesioniste şi pretind că cer separarea zonelor metropolitane Tarragona şi Barcelona, unde o minoritate de alegători au votat pentru secesiune.
În ianuarie, ei l-au învestit pe dramaturgul şi satiricul catalan Albert Boadella drept „preşedinte în exil al Tabarniei”: o referinţă ironică la fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont, urmărit pentru „rebeliune şi secesiune” în Spania şi care voia să conducă regiunea din Belgia.
Susţinătorii Tabarniei – care au imaginat un drapel, un imn, un blazon şi chiar o monedă – afirmă că ei ar putea cere chiar recunoaşterea oficială a acesteia ca regiune separată de Catalonia.