Festivalul San Fermin, care a avut loc la Pamplona, în provincia Navarra din nordul Spaniei, s-a încheiat sâmbătă după o săptămână de ”encierro” (tradiţionalele curse cu tauri) pline de adrenalină, în timpul cărora 42 de persoane au fost rănite, dintre care două străpunse de coarnele animalelor, număr în scădere în comparaţie cu anul precedent, potrivit autorităţilor regionale, informează AFP.
Una dintre cele două persoane împunse de taur părăsise deja spitalul sâmbătă, iar cealaltă victimă, un spaniol rănit la braţ, era încă spitalizată, a precizat guvernul regional.
Crucea Roşie a precizat că, în timpul festivităţii, a acordat îngrijiri medicale unui număr de peste 630 de persoane, dintre care 437 în timpul curselor cu tauri.
Anul trecut, potrivit guvernului regional, 64 de persoane au fost rănite, dintre care 12 au fost străpunse de tauri în timpul festivalului la care au participat peste 17.000 de persoane.
Organizatorii au difuzat imagini cu un bărbat care, în timp ce alerga butonând telefonul mobil, cel mai probabil pentru a face o fotografie, este aruncat prin aer de un taur aflat pe urmele sale. Incidentul s-a produs în data de 7 iulie.
Festivalul, care a avut loc în perioada 6-14 iulie, atrage anual sute de mii de turişti şi nu este lipsit de incidente.
Timp de opt zile, în fiecare dimineaţă începând cu ora locală 08:00, sute de persoane aleargă, riscându-şi viaţa, în faţa taurilor eliberaţi pe străzile din Pamplona, până în arenele oraşului unde animalele sunt ucise în aceeaşi seară în timpul unei coride. Din 1910, 16 persoane şi-au pierdut viaţa în timpul festivalului, cel mai recent deces fiind înregistrat în 2009.
Participanţii, îmbrăcaţi în alb şi purtând o eşarfă roşie, dau buzna pe străzile înguste, fugăriţi de tauri, într-o cursă imprevizibilă.
Anul acesta, pregătirea festivalului a fost marcată de o campanie împotriva agresiunilor sexuale, după ce un grup de cinci spanioli au agresat o tânără din Madrid în timpul festivalului din 2016.
Cei cinci au fost eliberaţi pe cauţiune în luna iunie după ce în aprilie au fost condamnaţi pentru ”abuz sexual’,’ şi nu ”agresiune sexuală”, categorie de infracţiuni în care este încadra şi violul şi pentru care pedepsele sunt mai mari. Incidentul a scandalizat opinia publică din Spania.
În ultimii cinci ani, după imaginile care au arătat numărul mare de agresiuni din timpul festivităţii de deschidere din 2013, municipalitatea a încercat să lupte împotriva violenţelor cu ajutorul camerelor de supraveghere, numărului de telefon accesibil 24 de ore din 24 sau aplicaţiei de geolocalizare.