10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalMacedonia acceptă să-și schimbe numele pentru a fi primită în NATO și...

Macedonia acceptă să-și schimbe numele pentru a fi primită în NATO și UE. Grecia are drept de veto

Până în acest moment, utilizarea numelui Macedonia de către o altă țară era considerată de Grecia o amenințare la adresa ei, întrucât aceeași denumire corespunde și unei provincii istorice din compunerea Greciei.

“Sugestiile sunt Republica Macedoniei de Nord, Republica Macedoniei de Sus, Republica Macedonia Vardar şi Republica Macedoniei (Skopje)”, a declarat premierul Macedoniei, Zoran Zaev, în urma unui summit al statelor din Balcanii de Vest, ţinut la Londra.

Întrebat dacă Grecia va fi mulţumită de una dintre variante, premierul a adăugat că “aceştia au câteva opţiuni preferate”.

Macedonia şi Albania speră să primească undă verde de la Bruxelles pentru începerea negocierilor de aderare în luna iunie.

Guvernele de la Skopje şi Atena au fost de acord anul acesta să intensifice negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi NATO.

Grecia deţine drept de veto în ceea ce priveşte admiterea în ambele organizaţii.

Macedonia, care speră că problema denumirii va fi rezolvată înainte de summitul NATO care va avea loc în luna iulie la Bruxelles, a sugerat folosirea unui calificativ geografic pentru a diferenţia denumirea celor două teritorii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă