11.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăInternaționalLavrov: Relaţiile comerciale cu Iranul nu depind de "capriciile" SUA

Lavrov: Relaţiile comerciale cu Iranul nu depind de „capriciile” SUA

Serghei Lavrov a declarat că statele semnatare ale Acordului cu Iranul au stabilit modalităţi pentru cooperarea cu Teheranul după retragerea Statelor Unite din tratatul atomic.

Vor fi găsite modalităţi pentru menţinerea relaţiilor comerciale cu Iranul şi dacă Statele Unite impun sancţiuni. Comerţul cu Iranul nu depinde de „capriciile” Statelor Unite, a subliniat Serghei Lavrov.

Preşedintele Donald Trump a dispus retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Germania, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China vor menţinerea Acordului atomic.

Miniştrii de externe din Iran şi cinci mari puteri (Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) s-au reunit, la Viena, în tentativa de a salva acordul nuclear semnat în 2015, după retragerea Statelor Unite.

Întâlnirea are loc pe fondul avertismentului Teheranului că propunerile de compensaţii prezentate până acum sunt insuficiente.

”Ne aflăm aici pentru a asculta soluţii practice, nu lozinci”, a declarat şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, în capitala austriacă.

Teheranul a condiţionat menţinerea înţelegerii de garanţii din partea celorlalte cinci puteri semnatare că nu va fi supus izolării economice din cauza sancţiunilor americane.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, la 8 mai, retragerea unilaterală a ţării sale din acord, deschizând calea unor noi sancţiuni americane împotriva Teheranului şi a companiilor care fac comerţ cu Iranul sau investesc în această ţară.

Miniştrii de externe şi diplomaţi de rang înalt din Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania se întâlnesc la Viena pentru a discuta politici care să împiedice companiile să anuleze înţelegerile şi investiţiile în Iran din cauza măsurilor punitive ale Washingtonului.

”Vrem să spunem astăzi clar Iranului că va continua să beneficieze economic de pe urma acestui acord’, a declarat pentru presă ministrul german Heiko Maas, la sosirea la reuniune. ‘În prezent căutăm posibilităţi de a păstra deschis canalul de tranzacţii financiare cu Iran”, a menţionat el.

Maas a recunoscut însă că Europa are capacităţi limitate de a compensa pierderile companiilor iraniene în viitor. ‘Nu vom putea să contrabalansăm efectele retragerii companiilor din Iran pentru că afacerile lor din SUA sunt ameninţate de sancţiuni’, a afirmat el.

Preşedintele iranian le-a declarat telefonic, joi, cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez Emmanuel Macron că planurile prezentate până acum sunt inadecvate. ”Pachetul este dezamăgitor şi nu conţine propuneri concrete şi practice pentru o soluţie”, a declarat Rouhani, într-un comunicat emis de preşedinţia iraniană.

Cele mai citite

Piața muncii în creștere: Aproape 30.000 de joburi noi postate în octombrie

În luna octombrie, platforma de recrutare eJobs.ro a înregistrat aproape 30.000 de joburi noi, marcând o creștere de peste 15% față de luna septembrie,...
00:04:07

VIDEO. Von der Leyen face apel la unitate în Europa la începutul summitului EPC

Liderii mondiali s-au reunit la Budapesta pentru Summitul Comunității Politice Europene (EPC), găzduit de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, notează AFP. Președinta Comisiei Europene, Ursula von...

Între ecrane și rafturi, românii preferă experiența magazinelor fizice

Într-o epocă dominată de click-uri și coșuri virtuale, clasicele cumpărături din magazine rămân aproape de preferințele românilor În ultimii ani, comerțul online a cunoscut o...
Ultima oră
Pe aceeași temă