Însă, în spatele declarațiilor oficiale, Phenianul a accelerat activitatea la reactorul nuclear de la Yongbyon, iar Xi a declarat că e gata pentru „bătălia sângeroasă” pentru a se impune ca putere mondială, trimițând o flotă de război în Marea Chinei de Sud.
Liderul regimului de la Phenian a efectuat o vizită de patru zile la Beijing, la invitaţia preşedintelui chinez Xi Jinping, începând de duminică, fiind însoțit de Ri Sol-ju, soția, şi de Choe Ryong-hae, un înalt oficial al Partidului Comunist din Coreea de Nord.
Kim Jong-un s-a bucurat de o primire călduroasă, relaţiile dintre Beijing şi Phenian fiind „foarte preţioase pentru ambele părţi”.
Întărirea relațiilor cu Beijingul
„Problema denuclearizării Peninsulei Coreea poate fi rezolvată dacă Statele Unite şi Coreea de Sud răspund eforturilor noastre cu bunăvoinţă, creează o atmosferă de pace şi stabilitate, luând în acelaşi timp măsuri progresiste şi coordonate pentru garantarea păcii”, a declarat Kim Jong-un, adăugând că Phenianul este dispus să poarte discuţii cu SUA şi să participe la un summit bilateral.
„Poziţia noastră consecventă este de a ne angaja în denuclearizarea Peninsulei Coreea, aşa cum a vrut Kim Il Sung şi Kim Jong-il”, a mai afirmat liderul regimului de la Phenian.
De asemenea, Kim Jong-un l-a invitat pe Xi Jinping să efectueze o vizită în Coreea de Nord, iar preşedintele chinez a acceptat.
De cealaltă parte, Xi Jinping a afirmat că Beijingul îşi menţine obiectivul denuclearizării Peninsulei Coreea şi a subliniat că vizita liderului regimului de la Phenian în China reprezintă expresia înaltei importanţe acordate relaţiilor dintre cele două ţări.
Ministerul rus al Afacerilor Externe a salutat sec întâlnirea dintre cei doi lideri, aliați ai Rusiei, considerând-o „un pas important pentru transformări pozitive în peninsula coreeană”. Rusia va menține o relație strânsă cu Beijingul pentru soluționarea tensiunilor „pe căi pur diplomatice”, s-a precizat în comunicatul ministerului.
Singura problemă, până la summitul SUA-Coreea de Nord, prevăzut pentru luna mai, rămâne viziunea total diferită despre ceea ce înseamnă „denuclearizare”. Kim vrea să-și păstreze poziția de forță nucleară și cere ca SUA și Coreea de Sud să înceteze exercițiile militare „provocatoare”, să-și retragă trupele și tehnica militară de la Seul. Aceeași viziune o are și China.
SUA cere stoparea oricărui program nuclear, necondiționat. O soluție de mijloc ar fi ca Phenianul să înghețe programele balistic și nucleaar în schimbul ridicării unor sancțiuni, iar SUA să fie de acord cu limitarea exercițiilor militare.
Faptele contrazic declarațiile
Imaginile prin satelit arată o activitate crescută, toată luna aceasta, la Centrul de Cercetare Nucleară de la Yongbyon, chiar și în timpul vizitei lui Kim Jong-un la Beijing, unde și-a declarat acceptul pentru denuclearizare. Specialiștii susțin că s-a adăugat un nou reactor la Yongbyon, iar împreună cu cel existent deja pot fi folosite pentru producerea materialelor fisionabile necesare obținerii bombei nucleare. Revista de analize militare Jane a aăreciat că „Phenianul și-a reluat producția de plutonium, pentru programul armelor nucleare”.
La rândul ei, China a trimis o flotă militară masivă în Marea Chinei de Sud, peste 40 de nave și submarine, flancate de portavionul Liaoning, un exercițiu de imagine pentru aspirațiile Beijingului, întărite de declarațiile președintelui Xi Jinping, anume că este pregătit pentru „bătălii sângeroase” pentru ca țara sa să-și păstreze poziția de mare putere.