1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInternaționalKilogramul a fost redefinit în cadrul unei conferințe internaționale

Kilogramul a fost redefinit în cadrul unei conferințe internaționale

La aproape 130 de ani după ce kilogramul a fost definit pentru prima oară printr-o piesă de metal plasată într-o cameră forte din Paris, oamenii de știință au votat în favoarea unei schimbări și a unui nou sistem care redefinește o nouă unitate de masă, intangibilă, fiind definită cu ajutorul unei constante fundamentale a naturii. 

Pentru că, micul cilindru din aliaj de platină înalt de 39 mm reprezentând ceea ce întreaga planetă utilizează ca etalon pentru măsurarea masei, fluctuează. Or, pierderea acestui obiect va răpi umanității singura referință originală pentru cântărirea oricărui corp, de la o rachetă spațială la atomi. De unde necesitatea unei noi definiții pentru kilogram.

După un vot istoric în Conferința generală pentru greutăți și măsuri care a avut loc vineri la Versailles, kilogramul nu va mai fi definit de Prototipul Internațional Kilogramme (IPK), fabricat în 1889, ci de constanta lui Planck, un număr profund înrădăcinat în lumea cuantică.

„Votul a fost unanim, a fost foarte emoționant” a declarat Stephan Schlamminger, fizician la Institutul național american pentru norme și tehnologie, care lucrează de ani de zile pentru redefinirea kilogramului. Oamenii de știință știu de multă vreme că, deși prin definiție este vorba de un kilogram, greutatea se schimbă în timp.

Odată cu kilogramul, alte trei unități de bază vor fi redefinite în urma votului: unitățile de curent electric (Amperul), de temperatură (Kelvinul) și a cantității de substanță (Molul). În total, Sistemul internațional de unități cuprinde șapte unități de bază, între care unitatea de timp (secunda), unitatea de lungime (metrul) și unitatea de luminozitate  (lumenul) dar etaloanele lor rămân neschimbate.

Deși redefinirea kilogramului nu va avea niciun impact asupra modului în care fructele și legumele sunt cântărite în piețe și supermarketuri,  ea finalizează decenii de muncă pentru corelarea unităților de bază din metrologie la constantele din Univers. Schimbările vor intra în vigoare la 20 mai 2019, Ziua mondială a Metrologiei.

Potrivit oamenilor de știință,  următoarea etapă, spre 2026,  va fi redefinirea secundei pe baza vibrației unui alt atom decât cesiumul.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă