3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalComisia de la Veneția respinge noua lege a Educației din Ucraina, care...

Comisia de la Veneția respinge noua lege a Educației din Ucraina, care afectează minoritățile

Legea controversată, adoptată în Ucraina, se referă la folosirea, în educaţie, a limbii de stat, a limbilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi a altor limbi.

Potrivit unui comunicat, MAE reaminteşte că, în contextul demersurilor diplomatice ferme întreprinse pentru promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, România a solicitat Ucrainei consultarea Comisiei de la Veneţia cu privire la Legea educaţiei şi preluarea opiniei Comisiei în legislaţia ucraineană. De asemenea, reaminteşte că în contactele bilaterale directe cu partea română, partea ucraineană şi-a asumat, la cel mai înalt nivel, obligaţia de a remedia problemele create de lege, în special de art. 7 al acesteia, prin aplicarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

„Opinia Comisiei de la Veneţia confirmă evaluarea României cu privire la impactul negativ al art. 7 din legea amintită asupra drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din Ucraina, inclusiv a celor aparţinând minorităţii române. Comisia de la Veneţia critică art. 7 din legea amintită şi cere modificarea sa, apreciind că acesta este vag, lipsit de precizie juridică şi de claritate şi nu garantează în mod adecvat dreptul la educaţie în limba minorităţilor. Comisia cere astfel amendarea art. 7 şi înlocuirea sa cu un text mai echilibrat şi mai clar. Comisia constată, aşa cum a susţinut constant partea română, că Legea implică o diminuare a oportunităţilor de învăţare în limbile minorităţilor, putând fi ridicată chiar o problemă de constituţionalitate a Legii”, se arată în comunicatul MAE.

 
Totodată, Comisia de la Veneţia, precizează MAE, reiterează că obiectivul urmărit prin legislaţia ucraineană de consolidare a învăţământului în limba de stat nu trebuie promovat în detrimentul limbilor minoritare vorbite pe teritoriul Ucrainei, fiind necesară identificarea unui echilibru care să ofere garanţii privind educaţia în limbile minorităţilor. Astfel, legea trebuie să asigure echilibrul corect între promovarea limbii de stat şi protecţia drepturilor lingvistice ale minorităţilor, care nu pot fi diminuate în mod nejustificat.

Pe de altă parte, Comisia își exprimă îndoiala că reducerea semnificativă a învăţământului în limbile minorităţilor este singura alternativă la dispoziţia autorităţilor şi recomandă în acest context îmbunătăţirea calităţii învăţării în limba ucraineană în şcolile în care se învaţă în limbile minorităţilor, ceea ce va permite îmbunătăţirea cunoaşterii limbii de stat fără să fie subminate drepturile şi identitatea minorităţilor, se menţionează în comunicat.

„Comisia de la Veneţia recunoaşte relevanţa şcolilor tradiţionale ale minorităţilor naţionale care, prin dăinuirea lor de un secol, prin reputaţia lor şi calitatea actului de educaţie, au contribuit substanţial, de-a lungul istoriei, la prezervarea şi dezvoltarea identităţii specifice a minorităţilor, inclusiv a identităţii lingvistice. Mai mult, Comisia consideră că riscul care planează asupra viitorului acestor şcoli are implicaţii directe asupra respectării de către Ucraina a obligaţiilor asumate ca parte la Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare. În consecinţă, Comisia recomandă ca în procesul implementării legii să nu fie puse în pericol menţinerea moştenirii culturale a minorităţilor şi să fie asigurată continuitatea educaţiei în limbile minorităţilor în şcolile tradiţionale ale acestora”, precizează comunicatul de vineri al MAE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nouă români evacuați din Mayotte cu ajutorul forțelor franceze

MAE precizează că situația românilor s-a aflat în atenția Consulatului General al României la Paris, încă din momentul producerii ciclonului Ministerul Afacerilor Externe a anunțat...

Consultări cruciale pentru formarea Guvernului: Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Președintele României se întâlnește astăzi cu partidele politice pentru a desemna noul premier Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările pentru desemnarea noului premier vor...
00:04:37

VIDEO 35 de ani de la Revoluție

Anul 2024 marchează trei decenii și jumătate de la Revoluția Română din decembrie 1989, un eveniment care a schimbat radical destinul și direcția țării....
Ultima oră
Pe aceeași temă