25.1 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialInstanța supremă a dat 16 decizii definitive confirmând constatările ANI, în martie...

Instanța supremă a dat 16 decizii definitive confirmând constatările ANI, în martie – aprilie

În perioada martie – aprilie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat 16 decizii definitive și irevocabile prin care au fost confirmate incompatibilitățile și conflictele de interese administrative, constatate de Agenția Națională de Integritate în cazul mai multor aleși locali și funcționari publici.

Conform unui comunicat al Agenției Naționale de Integritate, ”cele 16 decizii irevocabile au fost pronunțate în cazul a opt consilieri județeni sau locali, șase primari sau viceprimari, un director executiv și un funcționar public cu statut special”. 

Deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție au vizat șapte conflicte de interese administrative și 11 cazuri de incompatibilitate constatate de ANI.

– Corina Bulgaru, ocupând funcţia de agent în cadrul Poliţiei Oraşului Negreşti (judeţul Vaslui), s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30.11.2008 – 30.11.2010, tatăl său, Iulian Bîrzu, fiind comisar şef în cadrul aceleiaşi instituţii, astfel că cei doi s-au aflat în raporturi ierarhice directe.

– Dumitru Buzdugă s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25.09.2003 – 15.05.2010, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, cât şi calitatea de cenzor în cadrul mai multor societăţi comerciale.

– Livia Iuliana Tudorache Gomeş, care în perioada 11.09.2009 – 19.03.2010, a deţinut, simultan, atât funcţia de primar al comunei Sfântu Gheorghe, judeţul Ialomiţa, cât şi calitatea de administrator la S.C. ROMGAL INVEST S.R.L.

– Costinel Milescu, în calitatea sa de primar al municipiului Olteniţa, judeţul Călăraşi, a încheiat un contract de vânzare – cumpărare a unui teren în suprafaţă de 324,35 metri pătraţi cu S.C. M.C. SERVICE S.R.L., societate în care este asociat, iar soţia acestuia deţine calitatea de administrator.

– Dumitru Timişag, în calitate de primar al Comunei Unţeni, a dispus angajarea soţiei sale în funcţia de consilier personal la primărie.

Astfel, la nivelul lunii mai, rata de confirmare a cazurilor instrumentate de ANI. (cazuri menținute prin decizii irevocabile ale instanțelor sau prin necontestarea raportului de evaluare) este de 92,2 % în cauzele de incompatibilitate, respectiv de 89,3 % în cauzele referitoare la conflictele de interese.

Potrivit legii, „Persoana față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Conform art. 22 din Legea 176/2010, Agenția sesizează, în termen de 6 luni, organele competente pentru declanșarea procedurii disciplinare, precum și  instanța de contencios administrativ, în vederea anulării actelor emise, adoptate sau întocmite cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese sau incompatibilitățile.

Cele mai citite

Erori la WhatsApp. Utilizatorii spun că nu pot trimite mesaj de tip fișier

Diverse erori au fost raportate de utilizatori ai aplicației de mesagerie WhatsApp Messenger în ultima oră. Problemele principale întâlnite includ dificultăți în trimiterea mesajelor de...

Va juca Andy Murray la Wimbledon? “Aș spune că…”

Tenismanul britanic Andy Murray continuă să spere că va participa pentru ultima dată la Wimbledon săptămâna viitoare. Cu toate acestea, el admite că este...

Bulgaria vrea ca UE să intervină într-o dispută cu Macedonia de Nord

Bulgaria caută să implice Uniunea Europeană în disputa sa cu Macedonia de Nord în ce priveşte menţionarea etnicilor bulgari în preambulul Constituţiei ţării vecine,...
Ultima oră
Pe aceeași temă