Topul a fost propus pe site-ul modernism.ro, un site dedicat scenei artistice contemporane, ordinea fiind stabilita de voturile internautilor.
In campul atat de divers al artei, artistii plastici sunt poate cei mai atenti la estetica formelor organice intre care traim, la „frumosul”, „uratul” sau „expresivitatea” cadrelor sau fiintelor intre care ne ducem viata. Topul de fata profita de tensiunea „de gen” care zumzaie intre corpuri in aceasta perioada dominata de sarbatori ca „Valentine’s Day”, „Martisorul” sau „Ziua Femeii” si inverseaza raportul: acum, nu artistii privesc si judeca cadrele sau oamenii din jur, ci ei sunt priviti si evaluati de ochii invizibili ai internautilor care au votat pentru acest clasament insolit.
Catalina Vasilescu
1. Ultimii veniti in lumea artei sunt si primii sositi in top. Catalina Vasilescu are 22 de ani si a expus pana acum, in Bucuresti, doar la D gallery. Domeniul sau artistic este pictura si grafica. Demersul sau artistic, cu o nota asumat-retro, are ca nota definitorie recuperarea artefactelor kitsch care au disparut sau sunt pe punctul sa dispara. Artista nu picteaza oameni, ci obiecte artificioase, in culori aprinse, cum sunt cele de pe portelanurile din vitrine: de altfel, o arie din creatia sa se arata fascinata de cesti, flacoane de parfumuri, bibelouri.
Anca Poterasu
2. Are 32 de ani si este mai cunoscuta ca dealer de arta, in 2007 infiintand „Little Yellow”, un fel de galerie amenajata in apartamentul propriu in care vernisajele (cu vanzare) au loc in in cadrul unor petreceri exclusiviste.
Mirela Moscu
3. Are 24 de ani si este pictorita. A expus in Bucuresti la Point Contemporary; a avut vanzari la licitatiile „Artmark”. Pictura sa este in descendenta ultimei generatii de artisti clujeni (Ghenie, Suciu), cu realismul ei conceptual de fotografie alb-negru.
Kristina Ratiu
4. Are 24 de ani si este pictorita. A expus in Bucuresti la Point Contemporary. A participat la licitatii Artmark si la singura licitatie Sotheby’s din Romania, unde a obtinut 3600 euro pentru o pictura. Influentata de realismul simbolic.
Anca Benera
5. Are 32 de ani si este o fosta bursiera a Fundatiei Guggenheim din New York. In 2003 a expus la pavilionul american al Bienalei venetiene. In prezent, e implicata intr-un proiect de arta urbana care pune in lumina creaturi stranii, ca facocerul african.
Carmen Acsinte
6. Are 34 de ani si face grafica. Expozitia sa cea mai cunoscuta e „Ziare, zahar, ochelari” din 2006 la Galeria Simeza. Volume geometrice abstracte de desen tehnic (patratele de sah, dungi etc.) se amesteca cu forme organice bidimensionale.
Alina Pentac
7. Fost membru al influentului grup Rostopasca (din care s-au lansat Dumitru Gorzo, Florin Tudor, Mona Vatamanu), artista misca la ora actuala mai ales pe design interior, unde a colaborat, printre altii, cu Ioana Calboreanu.
Doina Roman
8. Are 25 de ani si face grafica si pictura. Fapt mai rar intalnit, ilustreaza carti de colorat („Punguta cu doi bani”, „Porcusorul cel vestit” etc). In Bucuresti, a expus la H’Art, Carturesti, UNA, D Gallery. In strainatate la Venetia si la Bradford (Anglia).
Daniela Varlan
9. Are 22 de ani si este pictorita. Participa cu lucrari la Magazinul National de Arta Contemporana. Pictura ei mizeaza violent pe expresivitatea repulsiva a detaliului corporal (grasimea de pe ceafa, parul, adunat in smocuri, de pe burta etc.).
Ana Maria Badea
10. Are 22 de ani si face pictura si grafica. E bursiera Erasmus din partea Universitatii bucurestene de Arta. Picteaza interioare, insistand asupra banalitatii fascinante a detaliilor precum prelungitoarele, caloriferele, sticlele de plastic.