2.1 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodFOTO Cele mai frumoase zece monumente de aur din lume

FOTO Cele mai frumoase zece monumente de aur din lume

De la statuia de aur de cinci tone a lui Buddha din Bangkok şi până la Basilica San Marco din Veneţia supranumită Biserica de Aur, în lume există mai multe monumente preţioase făcute din aur sau decorate cu acest metal valoros care atrag anual mii de turişti.

Iată un tur virtual în fotografii al celor mai frumoase monumente de aur din lume:

Podul Golden Gate, San Francisco

Zeci de mii de turişti se opresc în fiecare an pentru a face o poza cu Golden Gate Bridge. Nu mai este de mult cel mai lung pod din lume ( alte opt poduri îl depăşesc în lungime) însă fascinaţia apelor Pacificului unindu-se cu cele din Golful San Franscisco, strălucind asemenea aurului în soarele puternic al Californiei, face din Golden Gate Bridge una dintre cele mai iubite construcţii din întreaga Americă.

Inelul de Aur, Rusia

Zeci de ani de comunism nu au reuşit să distrugă Inelul de Aur al Rusiei, o linie imaginară ce uneşte mai multe oraşe la nord-est de Moscova. Cupolele aurite ale bisericilor, mânăstirilor şi catedralelor din aceste aşezări au continuat să strălucească chiar şi atunci când au fost transformate în grajduri, iar locul călugărilor a fost luat de clasa muncitoare. Astăzi, cele 12 oraşe unite imaginar de acest inel şi-au redobândit statutul de leagăn al ortodoxiei ruse.

Basilica San Marco, Veneţia

Veneţienii iubesc atât de mult Basilica San Marco, încât de 1000 de ani o numesc cu afecţiune „chiesa d’oro” (biserica de aur). Între zidurile ei pline de mozaicuri aurite s-au adunat de-a lungul timpului nenumărate bijuterii ale culturii mondiale, din Antichitate şi până în Renaşterea, pe care turiştii le pot admira şi într-un tur virtual.

Templul de Aur, Amritsar, India

Templul din Amritsar, a cărui cupola a fost acoperită în secolul XIX-lea cu peste 100 de kilograme de aur, s-a dorit a fi un loc în care femei şi bărbaţi deopotrivă, indifferent de religie, pot să contemple divinitatea. În cele patru secole de existenţă, Templul de aur a devenit pe rând, loc de pelerinaj şi décor pentru numeroasele filme turnate aici, de la celebrul „Ghandi” la zeci de producţii bollywoodiene.

Monumentul Prince Albert, Londra

În memoria iubitului ei soţ, prinţul Albert care a murit la numai 42 de ani, regina Victoria a Marii Britanii, a construit ansamblul Albert Memorial situat în Kensington Gardens. Statuia prinţului Albert măssoară 58 de metri şi este acoperită cu foiţă de aur. La sfârşitul anilor 1990, complexul a fost restaurat complet, proces care a inclus curăţarea şi reaurirea statuii care, pe vremea Primului Război Mondial, fusese acoperită cu vopsea neagră pentru a nu fi vizibilă de către zeppelinele germane care bombardau Londra.

Piaţa Golden Bauhinia, Hong Kong

Piaţa Golden Bauhinia comemorează începutul preluării Hong Kong-ului de către China, în data de 1 iulie 1997, şi are în centrul său un monument care conţine o floare aurită, înaltă de şase metri. Este vorba de o floare de bauhinia, emblema oraşului Hong Kong. Întreg ansamblul conţine 206 plăci de piatră suprapuse, fiecare placă reprezentând un an din perioada 1842-2047 (anul în care Hong Kong se va întoarce complet sub controlul Chinei).

Turnul de Aur, Sevilla

La doar câteva secole distanţă, locuitorii din Sevilla au intervenit de trei ori pentru a salva de la demolare această construcţie ciudată formată din trei etaje apparent fără nicio legătură între ele. I se pune Torre del Oro (Turnul de Aur) însă până şi numele este greu de explicat. Unele surse istorice spun că, la un moment dat, clădirea ar fi fost acoperită cu plăci din aur, altele susţin că a servit ca depozit pentru comorile si metalele preţioase aduse din Indii. Închisoare, depozit de comori sau turn de supraveghere, Turnul de Aur a rezistat aproape opt secole, devenind un symbol al oraşului.

Domul Stâncii, Ierusalim

Aproape 1300 de ani a trebuit să aştepte Domul din Ierusalim până să atingă măreţia maximă. În 1993, datorită unei donaţii de peste opt milioane de lire sterline din partea regelui Hussein al Iordaniei, cupola domului a fost acoperită cu 80 de kilograme de aur, oferindu-i grandoarea pe care acest loc sfânt al musulmanilor o merită. Frumuseţea construiţiei nu şterge însă din tristeţea conflictelor pe care domul le-a generat de-a lungul timpului între evrei şi musulmani. Reprezentanţii fiecărei religii se consideră îndreptăţiţi să aibă acces la acest loc sacru.

Statuia de aur a lui Buddha, Bangkok

Un cablu slăbit al unei macarale a transformat în atracţie turistică una din zecile de statui ale lui Buddha din Bangkok, Thailanda. În timp ce era transportată, după decenii de uitare într-un hambar improvizat, statuia s-a desprins din macara, iar impactul cu solul, deşi iniţial a fost considerat un semn rău, i-a arătat de fapt adevărata valoare. Sub un strat de ghips banal, se ascundeau cinci tone şi jumătate de aur. Având o înălţime de trei metri, aceasta este cea mai mare statuie de aur masiv din lume.

Monumentul lui Johan Strauss din Stadtpark, Viena

Apele Dunării, frumuşeţea pădurilor Vienei, istoria oraşului, toate se regăsesc în operele marelui compozitor Johan Strauss. Iar Viena nu i-a rămas nerecunoscătoare: în 1921, o statuie din bronz aurit întruchipându-l pe compozitor cântând la instrumentul său preferat, vioara, a fost aşezată în unul dintre cele mai mari parcuri ale oraşului pentru a le aminti tuturor de valsurile care au făcut Viena celebră.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă