În fiecare an, Institutul Internaţional pentru Explorarea Speciilor publică un top al celor mai ciudate zece specii descoperite în anul precent. În 2012, printre cele mai ciudate specii se numără tarantula albastră şi maimuţa cu nasul cârn, care strănută când se apropie ploaia.
1. Maimuţa cu nasul cârn, care strănută când vine ploaia (Rhinopithecus strykeri) trăieşte în Myamnar şi este pe cale de dispariţie. Ea este cunoscută pentru blana neagră, barba albă şi pentru faptul că strănută când vine ploaia. Ca să nu-i intre apă în nări, maimuţa se fereşte de ploaie acoperindu-şi capul cu picioarele.
2. Meduza cutie (Tamoya ohboya) este o specie otrăvitoare. Ea şi-a primit numele abia în 2011, după descoperirea ei în 2008. Cercetătorii au apelat la comunitatea ştiinţifică locală pentru a-i pune un nume. Denumirea cea mai votată a fost „ohboya”- sugestia a fost a unei profesoare de biologie care, când a văzut-o, a exclamat: „Oh, boy!” („Grozav!”, tr.). Ea a fost descoperită în Bonaire, Olanda.
3. Supranumit „viermele diavolui”, Halicephalobus mephisto măsoară 5 milimetri şi reprezintă unul din cele mai vechi organisme pluricelulare de pe Terra. Viermele, care trăieşte la o adâncime de 1,3 kilometri, într-o mină de aur din Africa de Sud, nu a intrat în contact cu atmosfera terestră în ultimii 4-6.000 de ani, aşa cum a arătat datarea lui cu carbon.
4. Orhideea care înfloreşte noaptea (Bulbophyllum nocturnum) este prima specie din familia ei care înfloreşte noaptea. Ea trăieşte în Papua Noua Guinee şi se deschide în jurul orei 22.00, trăind numai 12 ore.
5. Viespea parazită (Kollasmosoma sentum) trăieşte în Madrid, Spania. Insecta zboară la numai un centimetru deasupra solului ca să-şi localizeze prada. Ea vânează furnicile Cataglyphis ibericus şi îşi depune ouăle chiar în furnică. În aproximativ 0,052 secunde, furnica moare, iar cadavrul ei este este mediul în care se dezvoltă o nouă viespe.
6. Ciuperca Spongiforma squarepantsii- botezată după numele personajului animat SpongeBob Squarepants- are o formă foarte ciudată şi emană un miros fructat, iar, dacă o strângi în mână, revine la forma iniţială. Ciuperca trăieşte pe insula Borneo, în Malaezia.
7. Macii nepalezi de toamnă (Meconopsis autumnalis) se găsesc în Nepal, la o altitudine dcuprinsă între 3300 şi 4200 metri altitudine. Ei au fost descoperiţi pentru prima dată în 1962, apoi în 1994, dar nu au fost recunoscuţi ca nouă specie de comunitatea ştiinţifică până acum. Aşa cum indică şi numele lor, aceşti maci micuţi înfloresc toamna.
8. Milipedul gigant– „cârnatul cu picioare”, pe numele lui ştiinţific Crucifarmen vagans, trăieşte în Tanzania şi are 38 centimetri. La o altitudine de 940-1800 metri, în pădurile din Muntele Usambara.
9. Cactusul cu picioare (Diania cactiformis) aparţine unei familii de cactuşi dispărute, Xenusia. Are aproximativ şase centimetri şi trăieşte în sud-vestul Chinei. Cercetătorii cred că este fosila unei specii dispărute (descoperită în depozite cambriene vechi de 520 de milioane de ani, aflate în sud-vestul Chinei). Picioarele segmentate par să indice un strămoş comun cu artropodele, inclusiv insectele şi păianjenii.
10. Tarantula Tango (Pterinopelma sazimai) este o arahnidă albastră din Brazilia. Ea este pe cale de dispariţie, din cauză că trăieşte într-o zonă foarte restrânsă din Parcul Naţional Bahia.