2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodSocola, refugiul drogatilor VIP

Socola, refugiul drogatilor VIP

Odraslele vip-urilor bucurestene prefera sa se trateze de drogodependenta in spitalele din provincie, una dintre destinatiile preferate fiind clinica din cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola Iasi. O statistica intocmita de conducerea spitalului iesean arata ca peste 40% din pacientii Clinicii de Drogodependenta de la Iasi sunt din Bucuresti si din zona adiacenta. "Exista un obicei al pacientilor drogodependenti sa se duca in clinici situate cat mai departe de localitatea de bastina. Astfel, la noi vine un procent covarsitor, putem spune chiar de peste 70% din cei care se interneaza in urma consumului de stupefiante, din alte localitati. Numai din Bucuresti cred ca vin peste 40% si foarte multi din judetul Ilfov", a precizat conf. univ. dr. Calin Scripcaru, managerul Spitalului Socola Iasi. Copiii diverselor personalitati din Bucuresti prefera clinicile de dezintoxicare din provincie si pentru a nu fi gasiti de paparazzi de la diverse tabloide. "Sunt pentru a patra oara la Iasi. Vin aici pentru ca nu vreau sa fiu fotografiat. si asa mi-am distrus propria viata, nu vreau sa-i distrug si pe-ai mei. Daca se afla cine sunt, ei ar fi distrusi", povesteste Dan, un tanar de numai 26 de ani, care arata de 40. Prin Clinica VII Drogodependenti a Spitalului de Psihiatrie Socola Iasi se perinda anual peste 200 de pacienti, unii internandu-se aici chiar si de mai multe ori in 365 de zile. Medicii ieseni atrag atentia si asupra necesitatii existentei suportului emotional al rudelor, pe care o mare parte din acesti pacienti nu-l au, parintii tratandu-i ca pe "jucariile stricate" ale familiei. 

 

» "Familia il aduce aici ca pe o jucarie stricata. «Faceti-l bine!», ni se spune", este remarca socanta a Adei Moruzzi Chiriac, psiholog principal al Clinicii de Dezintoxicare a Spitalului Socola.

» Asezamantul iesean este solutia aleasa de majoritatea copiilor "de bani gata" din Bucuresti, Ilfov, respectiv Iasi pentru rezolvarea problemelor legate de consumul de droguri. Aceste trei zone detin primele pozitii in ierarhia consumului de stupefiante de mare risc din Romania.

Medicii de la Socola se confrunta cu adevarate tragedii familiale, ascunse cu grija de parintii influenti si plini de bani, multi dintre pacientii ajungand la Iasi de foarte multe ori, uneori chiar la numai cateva zile de la externarea dintr-o alta clinica de dexintoxicare.

Anual Clinica VII Drogodependenti de la Socola gazduieste peste 200 de pacienti, majoritatea din alte localitati decat Iasiul. "Exista un obicei al pacientilor drogodependenti sa se duca in clinici situate cat mai departe de localitatea de bastina. Astfel, la noi vine un procent covarsitor, putem spune chiar de peste 70% din cei care se interneaza in urma consumului de stupefiante din alte localitati. Numai din Bucuresti cred ca vin peste 40% si foarte multi din judetul Ilfov. Nu am facut pana acum astfel de statistici, mai ales ca unii dintre pacienti vin la noi o singura data, dupa care merg la alta clinica, stau si acolo o data, dupa care la alta si asa mai departe. Este posibil sa revina la Iasi dupa un astfel de ciclu, dar sunt unii care sunt «fideli», daca pot spune asa, clinicii noastre. Din aceasta cauza este foarte greu de facut o statistica exacta", a precizat conf. univ. dr. Calin Scripcaru, managerul Spitalului Universitar de Psihiatrie Socola.

Pentru "fiul lui tata" dealerul are pret special
Priviri pierdute, zbucium si crize repetate de sevraj. Acesta este peisajul cotidian al Clinicii de Dezintoxicare de la Iasi. Din statisticile politiei, Iasiul urmeaza imediat dupa Bucuresti si judetul Ilfov in topul zonelor cu consumatori de droguri. Numai ca la Socola sunt internati foarte multi consumatori din Capitala, dornici, in primul rand, sa nu fie "deranjati" de paparazzi de la tabloide. "Sunt pentru a patra oara la Iasi. Vin aici pentru ca nu vreau sa fiu fotografiat. si asa mi-am distrus propria viata, nu vreau sa-i distrug si pe-ai mei. Daca se afla cine sunt, ei ar fi distrusi", povesteste Dan, un tanar de numai 26 de ani care arata de 40. El pare calm si resemnat cu viata sa, dar are niste dureri care "nu pot fi descrise in cuvinte". Piata drogurilor din Bucuresti s-a schimbat "fata de acum sase ani, cand m-am apucat eu", mai spune tanarul.

 

"Nu se mai vand de multa vreme droguri pe strada. Pentru unii care nu au bani este mai ieftin. Pentru altii – «fiul lui tata» – costa mai mult aceeasi cantitate de narcotic. Daca il vezi ca e disperat, iarasi creste pretul. Se vand droguri in cluburi, dar nu se fumeaza. Trebuie sa fii om de incredere, ca altfel nu ai cum sa cumperi. Ii spui ca vrei o doza, el (dealerul – n.r.) iti spune sa revii. Atunci el iti spune sa te duci la baie si sa cauti intr-un anumit loc, dar mai intai dai banii", recunoaste Dan. Bucuresteanul nu a dorit sa dea detalii despre preturi sau tranzactii. In schimb, a recunoscut ca parintii sai il "sponsorizeaza" cu o buna parte din necesarul zilnic pentru a nu mai fura din casa si a amaneta diferite obiecte.

Grupul de ieseni este mai putin numeros decat "capitalistii" in efectivul de la Socola si multi braveaza cu viciul pe care-l au. "Drogurile cele mai cautate de consumatorii ieseni sunt hasisul, marijuana sau skunk-ul, toate fiind produse derivate din canabis. Pretul care se plateste pentru o doza poate sa urce si pana la 100 de lei pe gram daca marfa este de calitate superioara. In cazul drogurilor de mare risc – heroina sau cocaina –, pretul poate sa depaseasca 300 de lei gramul", recunoaste Ionut, fiul unui om de afaceri din Iasi.

"Cand ramaneam fara bani furam"
Bogdan din Ilfov are acum 28 de ani. S-a apucat de droguri in urma cu patru ani. Totul a pornit de la o tigara de marijuana fumata impreuna cu cativa prieteni. "A fost prima tigara, iar pe urma a mai urmat una si inca una. Stiu ca la prima tigara nu am avut nici o reactie. Absolut nici una, decat un gust rau in gura. De la urmatoarele incepe sa-si faca efectul. Se termina repede si simti nevoia de inca una, apoi de ceva mai tare. Am ajuns sa iau si pastile Ecstasy si Hasuri (hasis – n.r.), care sunt mult mai tari decat skunk-ul sau iarba", povesteste Bogdan. Acesta a reusit sa fumeze tigari doar doi ani, dupa care a inceput sa consume droguri foarte puternice. "Am ajuns sa nu mai am nici un ban in buzunar. Cand ramaneam fara bani furam. Daca nu furam, dadeam in cap", precizeaza Bogdan. Tranzactiile cu tigari sunt, poate, mult mai complicate decat cele cu pastile sau heroina ori cocaina. "Nu este usor sa cumperi. Trebuia sa fii cunoscut si de incredere, altfel nu iti dadea nimeni. «Du-te de-aici! Ce droguri visezi?», iti spuneau. Nu mai vinde nimeni pe strada droguri. Au locatiile lor. De exemplu, eu cand voiam sa cumpar o tigara, doua, il sunam pe un prieten care era si consumator, si vanzator. Nu tinea marfa la el. O punea intr-un tufis sau sub roata unei masini. Cand ne intalneam, de obicei pe cealalta parte a strazii, ii dadeam banii, 15-20 de lei tigara, iar el imi spunea unde gasesc plicul. «Vezi ca este masina cutare care are afis ca e de vanzare». Nu sta nimeni cu drogurile la el, pentru ca, daca vine Politia, e terminat", explica tanarul.

Depozitul de "jucarii stricate"
Clinica de Dezintoxicare poate adaposti pana la 50 de pacienti si are mai tot timpul anului locurile ocupate. "A crescut foarte mult numarul celor care se interneaza periodic la noi si acest lucru este extrem de ingrijorator. Unii vin intr-o stare de sevraj vecina cu coma si medicii clinicii fac eforturi disperate sa-i resusciteze. Poate o sa vi se para interesant, dar bucurestenii au inceput sa se cunoasca mai bine si vin la noi pe propriile picioare. Foarte multi ieseni am avut in stare de sevraj, dar i-am recuperat", a precizat conf. univ. dr. Calin Scripcaru, managerul Spitalului Universitar de Psihiatrie Socola Iasi.

 

Medicii au remarcat in ultimul timp o crestere a numarului celor care cauta placeri in diverse seminte de plante sau in combinatii de medicamente cu alcool. "Multi dintre cei care consuma droguri au o nevoie psihologica neacoperita. Pentru a renunta la droguri trebuie neaparat sa le inlocuiasca cu altceva. Noi incercam aici, practic, sa resetam comportamentul pacientului", a spus Ada Moruzzi Chiriac, psiholog principal la Spitalul Socola.

 

Multi dintre drogodependenti sunt renegati chiar si de propriile familii. "Familia il aduce aici ca pe o jucarie stricata. «Faceti-l bine!», ni se spune. Familiile au o atitudine ambivalenta: unii nu prea stiu ce sa faca, altii sunt complet ostili, s-au saturat de aceasta situatie. Unii pacienti cer externarea, fiind convinsi ca au scapat de probleme, insa revin dupa un anumit timp. Au dificultati in a-si controla emotiile, toleranta scazuta la frustrari, stres si anxietate. Sunt persoane labile si influentabile care nu pot spune «nu»", a adaugat Ada Moruzzi Chiriac.

Capsunarii dau navala
O alta categorie de pacienti sunt romanii plecati la munca in strainatate, care cad in patima drogurilor din cauza frustrarilor si a dorului de casa si familie. Cei mai multi tineri internati acum la Socola dintre asa-zisii "capsunari" provin din Spania si Italia. "Fac parte din categoria celor care nu au reusit sa se descurce. Nu s-au integrat si, fiind marginalizati, s-au apucat de consumat si vandut droguri.

 

De obicei devin dependenti de drogurile de mare risc – heroina si cocaina", a precizat dr. Radu Andrei, coordonatorul Clinicii de Drogodependenta. Vasile, intors de la Torino, povesteste cum drogurile i-au stricat o cariera prospera in Italia. "Lucram intr-o fabrica de ansamblari borduri auto si primeam lunar 1.200 euro. Am inceput sa iau droguri din curiozitate, de prima oara am fost pierdut. Am prizat cocaina de pe staniol. Reuseam sa ma duc si la serviciu, sa ies si cu iubita, fara ca nimeni sa stie ce se intampla", spune Vasile. A trecut pe heroina si ar fi facut orice pentru o doza. El a inceput sa slabeasca mult, cearcanele si desele stari de rau il dadeau de gol. si-a pierdut locul de munca si prietenii. Asa a ajuns dealer. Principalii clienti ai lui Vasile au fost tot romani. Cei mai multi ieseni, dar si din alte colturi ale tarii. "Nici nu va inchipuiti cati ieseni se drogheaza acolo! Pe urma vin aici in vacanta si, din cauza sevrajului, fac accidente rutiere", a precizat Vasile.

Cocaina – drogul burghezilor
Politia face fata cu greu afluxului de consumatori si dealeri, Iasiul fiind piata cu cea mai mare desfacere a drogurilor "usoare". "Din categoria drogurilor «usoare» se consuma hasisul si marijuana. Din categoria celor tari, la Iasi este frecvent consumul de comprimate Ecstasy, dar avem si consumatori de heroina si cocaina", a mentionat comisarul-sef Gheorghe Zbarnea, coordonatorul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi. In cazul pastilelor, dealerii fac "discount"-uri pentru cantitati apreciabile.

 

"Pretul unui comprimat de Ecstasy pleaca de la 50 de lei. Exista, ca in orice piata, reduceri pentru clienti fideli sau pentru cei care cumpara cate 20-25 de pastile odata. Pretul platit pentru o pastila poate cobori pana la 40 de lei. Pe piata neagra o bila de heroina are un pret de 40-50 de lei. In functie de doza consumatorului, dintr-un gram se pot face intre sase si zece bile. In Iasi cei pe care i-am identificat erau veniti fie din Bucuresti, fie din strainatate si aveau la ei cantitati mici pentru consum, nu pentru vanzare. Cocaina este drogul burghezilor, nu-l gasesti la Iasi. Consumatorii si-l procura numai din Bucuresti", a detaliat, sub protectia anonimatului, unul dintre ofiterii Biroului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Iasi.

 

alternative
» Medicamente veterinare
Pentru canabisul comercializat la Iasi preturile se invart in jurul a 50 de lei pentru un gram de hasis sau marijuana. Hasisul si marijuana sunt cel mai bine vandute droguri in Iasi. Skunk – un alt produs din canabis, dar de o calitate superioara – poate fi achizitionat pentru 100 lei gramul si se gaseste de obicei ambalat in pungi de 0,5 grame. Ofiterii antidrog spun ca narcoticele tari, cum ar fi cocaina sau heroina, nu sunt traficate si folosite in mod frecvent in Iasi. Cel mai scump este gramul de cocaina, care se vinde cu preturi intre 80 si 100 euro gramul. Improvizatiile narcomanilor dau mari batai de cap politistilor. Iesenii folosesc fel de fel de combinatii, ingurgitand chiar si pastile pentru anestezierea bovinelor inainte de interventia chirurgicala.

 

"Este vorba despre amfetamine, si ma refer aici la Tusin, care, din pacate, nu se elibereaza pe baza de reteta, la Regenol sau la ketamina, ultimul fiind de uz veterinar. Ketamina este un anestezic puternic pentru animalele de talie mare, folosit la interventiile chirurgicale. Intr-un timp se mai utiliza si Fortralul. Iasiul nu este in momentul de fata o piata a drogurilor de mare risc, cum ar fi heroina, insa exista disponibilitatea catre consumul acestora. Aceasta este problema", a sustinut subcomisarul Corneliu Petrea, coordonatorul Biroului Zonal Antidrog Iasi.

La noi vine un procent covarsitor, putem spune chiar de peste 70% din cei care se interneaza in urma consumului de stupefiante din alte localitati. Numai din Bucuresti cred ca vin peste 40% si foarte multi din judetul Ilfov."
Calin Scripcaru

Cele mai citite

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...

Escrocherie turistică în Satu Mare: Treizeci de turiști păgubiți

Grupul a formulat o plângere penală colectivă, depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare Treizeci de persoane, inclusiv doi minori, care au plătit...

Tranzacția E.ON Energie România – MVM, în vizorul autorităților române

Ministrul Energiei asigură că interesele naționale vor fi prioritare Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă