3.3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodRomanul adoptat de bosimani

Romanul adoptat de bosimani

» Plecat din tara in 1995, Sebastian Tirtirau s-a dedicat actiunilor umanitare in Africa si este singurul alb adoptat de un trib de bosimani.
» Alaturi de alti conationali stabiliti in strainatate, Tirtirau conduce o fundatie de combatere a saraciei si are sute de copii adoptati la distanta.
» Pe intreg continentul african mai sunt doar 50.000 de bosimani, impartiti in patru state.

In exclusivitate, "Romania Libera" va prezinta un fotoreportaj realizat in mijlocul Namibiei, una dintre cele mai atragatoare tari din Africa. De trei ori mai intinsa decat Romania, dar cu o populatie de numai doua milioane de locuitori, Namibia a ramas o tara salbatica, cu unele dintre cele mai mari parcuri naturale din lume.
La 17 ani dupa ce si-a capatat independenta, statul african este aproape neschimbat, loc in care oamenii vin pentru vanatoare sau safari. O tara in care saracia ucide mai des ca animalele salbatice care misuna la cativa pasi de localnici, iar boli banale in alte tari ale lumii se transforma in dusmanul numarul unu al namibienilor.

Printre acestia, supravietuiesc cu greu bosimanii, ajunsi acum la circa 50.000, numarati in patru state din continentul african. O mana de romani condusi de un tanar din Botosani incearca sa-i salveze pe ultimii bastinasi. Rezident in Canada, Sebastian Tirtirau a ajuns celebru in America pentru ca este singurul alb adoptat de un grup de bosimani din Namibia. Nascut in Moldova, Sebastian si-a vandut toate bunurile in 1995 si s-a decis sa-si caute un sens in viata tocmai in Africa de Sud. Romanul a inceput studiile de filozofie si istorie in Cape Town, fiind sustinut financiar de o familie din Johannesburg. De atunci si pana in prezent, Sebastian Tirtirau a organizat numeroase actiuni umanitare, iar in 2001 a infiintat Fundatia Piligrim pentru combaterea saraciei. Alaturi de el s-au implicat zeci de romani stabiliti in strainatate, care merg in Namibia si alte zone cu populatie saraca. Principalele proiecte ale organizatiei au vizat desertul Kalahari din sudul Africii, populatia de pigmei din Congo, cea de inuiti din nordul Canadei sau cea din Papua Noua Guinee. Romanii strabat mii de kilometri pentru a duce ajutoare, a educa bastinasii si a-i trata de diverse boli. Unul dintre insotitorii lui Sebastian din acest an este Mihai Maciuca, un tanar stabilit de noua ani la Londra, care ne-a destainuit ca a fost surprins de ceea ce a gasit in Namibia. "Am pus bazele unui sistem de ajutor original: adoptia la distanta. Cei care vor sa-i ajute pe bosimani ii adopta de la distanta. Adica, trimit in contul fundatiei 35 de euro lunar, iar noi ii folosim exclusiv pentru medicamente, haine si hrana. Trebuie, insa, sa mergem la ei. Avem 300 de copii adoptati in acest fel. Acum avem in plan sa realizam cateva constructii: orfelinate si scoli", ne-a spus Mihai.

Sacalul alb
In varsta de 32 de ani, Sebastian Tirtirau a fost adoptat de un trib in 1998, dar nu inainte de a trece printr-un ritual secret. Romanul a primit trei nume: Nkao (sef), Po (sacalul) si Kamuanga (Albul cel inalt). Primul nume este politic, al doilea este spiritual, iar al treilea este social. El ne-a explicat de ce sunt doar 50.000 de bosimani pe continent: "Guvernelor din Namibia si Botswana nu le pasa de traiul lor, ii obliga sa devina cetateni si sa plateasca taxe. Acestia fug din fata «ofertelor» si din calea companiilor care au gasit zacaminte de diamante si vor sa le exploreze".

"Desi acum nu ma mandresc cu acest lucru, trebuie sa recunosc ca inainte de a ajunge in aceste locuri impartaseam un anumit soi de rasism. Din acest punct de vedere, Namibia a fost cel mai eficient antidot: ajungand in mijlocul oamenilor de culoare, al «negrilor», asa cum le spunem noi, am ajuns sa-i descopar, sa vad ca sunt oameni ca noi. De fapt, sunt oameni mai mult decat suntem noi. Faptul ca civilizatia nu a patruns deplin le-a pastrat acea «naturalete» pe care, din pacate, noi nu o prea intalnim in lumea de azi, cosmopolitana."
Mihai Maciuca, autorul fotografiilor

Cele mai citite

Salariaţii care aduc cei mai mulţi bani pentru companii sunt şi cel mai bine plătiţi

Angajații din HoReCa, textile şi din call-center sunt codaşi la câştig şi la productivitate Performanța pe sectoare a fost evaluată în funcție de codurile CAEN...

Horoscop 12 noiembrie 2024. Taurii pun accent pe romantism

Horoscop 12 noiembrie 2024. Astăzi, astrele ne aduc o zi în care atât provocările, cât și oportunitățile se află într-un echilibru delicat. Fiecare semn...

Naționala Paraguayului promovează incluziunea cu un tricou special pentru nevăzători la meciul contra Argentinei!

Naționala de fotbal a Paraguay a lansat un tricou special conceput pentru nevăzători, într-un demers unic de promovare a incluziunii sociale. Înaintea meciului de calificare...
Ultima oră
Pe aceeași temă