0.7 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodRomânia pitorească a urşilor cu ochii arşi de acid

România pitorească a urşilor cu ochii arşi de acid

Ideea proiectului „Wild Wonders of Europe”/„Minunile sălbatice ale Europei”, dezvăluie cotidianul belgian De Morgen, îi aparţine suedezului Staffan Widstrand, care a adunat 69 de fotografi de pe Bătrânul Continent, pe care i-a trimis în 48 de state: „Nu am trimis fotografii în propriile lor ţări, ci i-am trimis în locuri pe care nu le cunoşteau prea bine, pentru a avea o privire nouă asupra naturii europene”, explică el.

 

Delta Dunării: „Haos de poteci, fără direcţie”

România şi Moldova sunt documentate prin Delta Dunării şi munţii din Transilvania, respectiv Pădurea Domnească din Basarabia, conform site-ului http://www.wild-wonders.com/. Site-ul are şi un blog unde expediţia de fotografie este documentată prin jurnalele participanţilor: italianul Manuel Pesti a venit în Deltă în noiembrie anul trecut, cazându-se la Murighiol, pe un ponton; scopul lui era să captureze imagini cu pelicanii şi păsările rare din regiune, iar canalele îi dădeau impresia unui „haos de poteci, fără direcţie”. 

Refugiu pentru urşii abuzaţi în gospodării

Intenţia Corneliei Dorr din Germania e să surprindă carnivorele din pădurile Transilvaniei (lupi, râşi, urşi); la Şinca Nouă nu obţine permisiunea de a fotografia urşii din rezervaţie, aşa că se mulţumeşte cu cadre de natură din areal – observă aerul atemporal al satului Şinca Nouă, cu căruţe eco-friendly şi cu ciurdari conducând vitele seara spre sat, ceea ce o face să se întrebe cât timp micii cultivatori vor rezista în faţa modernizării accelerate a ţării. În pădurile din Piatra Craiului artista întâlneşte, pe poteci, doi oameni care merg la o mănăstire locală şi, seara, e impresionată de „lumina ceţoasă a la Contele Dracula”, precum şi de masivele despăduriri ilegale operate. La Cheile Bicazului fotografiază „ultimul refugiu de urşi abuzaţi în gospodării – e foarte trist să vezi urşi orbi şi cu simţul mirosului distrus de acizi, pentru a-i domestici”; refugiul e subvenţionat de World Society of Protection of Animals.

Moldova: platformă petrolieră secretă în mijlocul unei rezervaţii naturale.

Vizita francezului Laurent Geslin în Republica Moldova este un lung război al nervilor cu „ţara ultimului preşedinte comunist al Europei” (adică Voronin; fotografiile au fost făcute anul trecut). Dificultatea principală e de a obţine toate aprobările pentru a face fotografii: în Pădurea Domnească reuşeşte să intre in extremis (întrucât, deşi e rezervaţie naturală, în fapt e „terenul privat de vânătoare al preşedintelui”). Drumurile spre rezervaţie „sunt mai proaste ca în India”, iar în mijlocul lacului Belau dă peste o sondă secretă de foraj de petrol ce aparţine fratelui ex-preşedintelui, netrecută pe nici o hartă. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă