Sunt cetateni romani, lucreaza in Oradea, dar locuiesc in tara vecina, Ungaria. In timp ce piata imobiliara din oras este caracterizata in ultimii ani de o „isterie” generala, in care oferta vanzatorului si puterea cumparatorului nu ajung la un numitor comun, ofertele din Ungaria au devenit foarte atractive pentru cei care locuiesc in apropierea granitei.
Astfel, la doar cativa zeci de kilometri de frontiera, in interiorul tarii vecine, membra a Uniunii Europene, preturile caselor si ale terenurilor sunt mult mai mici decat la noi. Este vorba de localitatile unguresti din apropiere de granita cu Romania, care au fost abandonate deoarece nu sunt foarte prospere din punct de vedere economic, lucru care a dus in ultimii ani la o scadere a pretului la imobiliare.
Sate unguresti locuite de romani
Aceasta tendinta a fost speculata de tot mai multi romani care doreau sa-si cumpere o casa. Astfel, cu toate ca nu doresc sa devina cetateni maghiari, multi oradeni au devenit proprietari de locuinte in satele unguresti. Locuiesc acolo, dar lucreaza in continuare in Oradea si fac naveta in fiecare zi. „Nu ne trezim mai devreme decat ne trezeam cand stateam in Oradea. Viata noastra nu s-a schimbat foarte mult. Singura problema era accesul spre Oradea, in rest, din Artand pana aici sunt doi kilometri. Sunt zone in intravilanul Oradei care sunt mai departe de atat. Si acolo esti deja in Europa, pe cand la Oradea esti departe de civilizatie, chiar daca suntem pe granita de vest”, a declarat una dintre cei care si-a cumparat locuinta in Ungaria, Krisztina Kiss.
Autoritatile din tara vecina sustin ca nu stiu care este numarul romanilor ce si-au achizitionat case si locuiesc acolo. Insa, potrivit primarului din Artand, Benko Sandor, circa 20% din locuitorii comunei sunt straini. El a adaugat ca acest fenomen a fost benefic si pentru satele unguresti. „Nu putem decat sa ne bucuram. Dupa cum am observat, vin oameni instariti, care cumpara case mari pe care le si renoveaza, iar imaginea comunei se imbunatateste”, a mai spus edilul.
„Chiar azi (ieri – n.r.) a fost cineva din Romania la mine. Inainte erau foarte multe case goale, insa acum nu mai avem oferte”, a completat Benko Sandor. Potrivit acestuia, numarul mare de romani care au investit in Ungaria a determinat o crestere a preturilor la imobiliare. „A inceput sa se observe o crestere usoara a preturilor. Este normal, avand in vedere ca este o cerere foarte mare. Acum maghiarii au inceput sa se intereseze si de terenuri, fiind interesati sa construiasca ei casele”, a mai afirmat edilul.
Piata imobiliara a luat-o razna in Romania
Potrivit unui agent imobiliar din Oradea, preturile in care se incadreaza terenurile din zona municipiului sunt cuprinse intre 13 euro pe metrul patrat si pot ajunge pana la 1.000 de euro pe metrul patrat, in functie de zona. Astfel, un apartament cu doua camere, de 60 mp, dotat, mobilat si utilat lux, la etajul 10/11 ajunge la 60.000 de euro, pe cand un altul, la un etaj intermediar, fara imbunatatiri, ajunge la 45.000 de euro.
La Oradea, o garsoniera poate ajunge la preturi cuprinse intre 19.000 si 30.000 de euro, un apartament cu doua camere pana la 60.000 de euro, iar unul cu patru camere si peste 100.000 de euro. Cam intre 30.000 de euro si 120.000 de euro se situeaza si apartamentele la casa.
Pe de alta parte, in tara vecina, o casa noua, cu curte mare si toate utilitatile, este mai ieftina. „Am cumparat casa cu 40.000 de euro. Este o cladire mare, noua, cu o curte mare si inca o casa mica batraneasca”, a spus o romanca ce a ales sa locuiasca intr-unul dintre satele unguresti.