5.2 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodRetezatul - ucis de proiectul lui Ceausescu

Retezatul – ucis de proiectul lui Ceausescu

Muntele Retezat este grav poluat de un proiect hidroenergetic demarat pe vremea lui Ceausescu si care continua si in prezent. Specialistii Administratiei Parcului National Retezat (APNR) au identificat o noua sursa de poluare care afecteaza Raul Mare, aflat in proximitatea Rezervatiei Biosferei. In urma deversarii permanente a unor substante toxice dintr-o galerie sapata in munte de firma „Hidroconstructia”, sucursala Raul Mare, a fost poluat grav pe o suprafata de cateva sute de metri patrati, existand riscul ca substantele toxice sa ajunga pe firul raului pana in zona Gura Zlat, situata la doar cativa kilometri, unde se gasesc cateva sute de case de vacanta.

Beneficiarul proiectului este societatea comerciala „Hidroelectrica” SA, iar executantul lucrarilor este firma „Hidroconstructia” SA. Cu toate ca in repetate randuri specialistii APNR au protestat fata de continuarea lucrarilor in zona protejata a Parcului National Retezat – Rezervatie a Biosferei, cele doua firme si Academia Romana, care a dat unda verde lucrarilor, au ramas insensibile la argumentele administratorilor ariei protejate.

Poluare premeditata

O echipa de la Administratia Parcului National Retezat, impreuna cu cercetatori de la Universitatea Bucuresti au identificat, la circa 1,5 kilometri de barajul de la Gura Apei, o sursa de poluare deosebit de periculoasa. Dintr-o galerie sapata in munte de „Hidroconstructia” sunt deversate substante poluante, printr-un canal de beton, direct in albia Raului Mare.
In zona in care are loc confluenta dintre apa poluata din canalul deversor si albia raului nu mai exista nici urma de flora sau fauna. Numai lesurile catorva broaste indica faptul ca acel loc a fost candva populat cu batracieni.
Specialistii apreciaza ca poluarea este foarte severa, fiind vorba despre infestarea apei cu metale grele si substante bazice. Sursa de poluare fiind in amonte fata de Gura Zlata, o zona cu foarte multe case de vacanta, in cazul unei viituri substantele toxice pot sa ajunga pana in zona populata si sa aiba un efect nociv pentru sanatatea locuitorilor. Masuratorile efectuate cu un laborator mobil au aratat ca pH-ul apei in zona poluata este de 10,3, comparativ cu media pH-ului in amonte, care este de 6,5. Totodata, conductivitatea apei este de cinci ori mai mare in zona infestata decat in amonte.

Academia, complice

In repetate randuri, specialistii APNR au cerut Academiei Romane sa retraga avizul pentru efectuarea lucrarilor in Parcul National Retezat si in proximitatea acestuia. Membrii Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii au sustinut, insa, pozitia „Hidroelectrica”, de a se continua lucrarile. Secretarul stiintific al Comisiei Monumentelor Naturii de pe langa Academia Romana, Simona Mihailescu, explica, in urma cu putin timp, de ce membrii acestui for si-au dat acordul pentru un santier care ar afecta si mai mult viata Muntelui Retezat.
„Am avizat studiul de impact pentru ca trebuie sa avem in vedere conceptul de dezvoltare durabila in zona. Nu putem duce in extrem conservarea biodiversitatii. Asa cum se fac derogari de la lege pentru exploatarea forestiera sau vanat, se pot face si pentru constructii”, a spus Simona Mihailescu.

Reprezentantii APNR, ingrijorati

Biologul APNR, Calin Hodor, considera ca aceasta poluare este inca unul dintre efectele nefaste pe care proiectul hidroenergetic il provoaca mediului.
„Socul creat de substantele puternic bazice distruge orice forma de viata adaptata la apa usor acida a unui rau de munte. De asemenea, ma gandesc si la substantele care ajung in aval, dupa locul poluarii, unde sunt construite case de vacanta. As fi curios daca acele persoane din Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, care, anul trecut, incercau sa ne convinga ca asta inseamna dezvoltare durabila, au explicatii care sa justifice poluarea unui rau curat de munte”, a declarat Hodor.
La randul sau, directorul APNR, Zoran Acimov, este de parere ca, indiferent de natura poluarii si de cine o produce, este „o actiune inadmisibila oriunde, cu atat mai mult in proximitatea unei arii protejate, mai ales ca despre efectele acestui proiect hidroenergetic s-a vorbit foarte mult si s-au incercat solutii pentru minimizarea impactului asupra mediului. Una dintre solutiile cele mai frecvent propuse de specialisti este oprirea acestui proiect la stadiul actual. Exista numeroase exemple ca proiectul este nociv pentru Parcul National Retezat”.

Autoritatile s-au autosesizat

Seful Comisariatului judetean Hunedoara al Garzii Nationale de Mediu, Cristian Moldovan, a declarat ca, in urma vizionarii unor poze de la fata locului, se va autosesiza si se va deplasa cu o echipa de specialisti in zona pentru a evalua situatia si masurile ce se impun a fi luate. „In cazul in care se constata o poluare cu ape uzate, vom lua masurile care se impun prin OUG 195/2005, care prevede amenzi intre 35.000 si 40.000 RON pentru societatea care a produs poluarea Raului Mare”, a afirmat Moldovan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă