2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăLifestyleFood"Rambo" din Harlau

„Rambo” din Harlau

» Caporalul Mihai Mocanu din orasul Harlau, judetul Iasi, a reusit printr-o munca sustinuta de peste un deceniu sa surprinda intreaga armata NATO dislocata in Europa.

Dupa o monitorizare a peste 4.500 de oameni, romanul Mihai Mocanu a fost declarat de armata Statelor Unite "Soldatul Anului" in Europa. Cum s-a ajuns ca un om din linistitul targ de provincie din Romania sa ajunga cel mai respectat soldat american de pe continent? Munca, incrancenarea si abilitatile innascute l-au trimis pe Mihai Mocanu direct pe podium.

Prima "kata", executata pe miristea Harlaului
Mihai Mocanu a absolvit in 1992 Liceul Teoretic "stefan cel Mare" din Harlau, fiind de mic pasionat de artele martiale. "Avea toate filmele cu Chuck Norris si Bruce Lee. si-a dorit totdeauna sa ajunga mare campion.
La liceu a venit un antrenor de la Iasi, dar nu-mi aduc aminte cum il cheama. Avea un club de karate aici la Harlau, dar care nu a functionat mult timp", isi aminteste Petronela Mocanu, sora mai mica a soldatului roman. "ABC"-ul karate-ului a fost descifrat in fata oglinzii din camaruta ingusta plina de gantere, haltere si alte ustensile.

"Multe dintre instrumentele cu care exersa zilnic figurile facute la antrenamente erau confectionate de el. si-a facut, la un moment dat o "makiwara", un fel de cuier-pom cu pasla si fan in care dadea cu picioarele pana curgea sange. A plasat-o in fundul curtii langa closet si lovea in ea cu disperare", ne-a impartasit Dumitru Mocanu, unchiul lui Mihai. Antrenamentele la clubul de karate se desfasurau pe o pasune de la marginea Harlaului. "Nimeni nu avea kimono sau alt echipament separat. Am invatat, initial, doar tehnicile de baza si autoapararea. Mihai era ambitios si nu se multumea cu atat", isi aminteste Ionel G., unul din fostii sai colegi de club, care a lasat de mult timp artele martiale. Mihai isi dorea cu ardoare sa imbratiseze o cariera sportiva.


Campion european de kung-fu

Mihai Mocanu a plecat de acasa pentru a urma cursurile scolii de subofiteri din Bacau, dupa care a fost repartizat, datorita staturii sale si a indemanarii la UM 01026 Brigada de Garda "Mihai Viteazul" din Bucuresti. Aici, Mihai si-a vazut visul cu ochii. L-a cunoscut pe Dragos Traian din Radauti, antrenorul sau si maestrul de kung-fu. Antrenamentele "la sange" si-au aratat roadele. In 1997, Mihai Mocanu si antrenorul sau Dragos Traian au participat la Campionatele Europene de Arte Martiale din Olanda. Mihai a luat medalia de aur, fiind declarat campion la categoria sa. "Federatia si autoritatile l-au dezamagit pe Mihai. Toate promisiunile unor premii substantiale dupa aceste rezultate au fost vorbe goale si Mihai a fost foarte trist. Mi-a spus ca un rus, pe care l-a batut in finala a fost rasplatit de federatia de la el din tara, dar Mihai nu a primit nimic. De aceea a vrut sa plece din Romania", a povestit Mihai Mirel Mocanu, tatal soldatului. Impreuna cu antrenorul sau, Dragos Traian, Mihai a plecat in Statele Unite. Ambitiosul moldovean a participat la numeroase concursuri organizate in Romania. "Era o fire razbatatoare, dar a fost dezamagit de ce i s-a intamplat in Romania. De aceea a fugit de aici cat a vazut cu ochii. Artele martiale nu sunt cotate la adevarata lor valoare la noi in tara. Mihai a ales calea pribegiei pentru a avea succes", a mai spus Petronela Mocanu.

Luptator in Irak
Visul american se pare ca a lucrat perfect pentru campionul moldovean. Dupa cinci ani de serviciul in Armata Romana, tanarul s-a gandit sa-si incerce norocul in cea mai puternica armata a lumii. Numai ca succesul sau a trecut si printr-o firma de paza si protectie. Timp de sase ani a fost agent de securitate al firmei Ponds Security, firma care lucreaza pentru armata americana. "Cand am ajuns in America, m-am gandit ca sunt potrivit sa fiu garda de corp, asa ca m-am angajat la un bar. Am lucrat acolo ceva vreme, pana cand mi-a spus un prieten ca armata americana are nevoie de voluntari. Mi-am zis ca cei cinci ani lucrati in tara in grad de caporal mi-ar putea fi de folos, asa ca am mers la test. Am trecut cu bine toate probele si m-au acceptat. Ma simt mandru ca fac parte din cea mai buna armata din lume", a istorisit Mihai intr-una dintre numeroasele scrisori trimise familiei. Mocanu a cunoscut in SUA o bulgaroaica frumoasa si, in scurt timp, aceasta i-a jurat credinta pana la moarte. Cei doi au acum o splendoare de fetita, Emily Michelle care din toamna, cand va implini 7 ani, va merge la scoala in Statele Unite. "Fetita este o dulceata. Era mica atunci cand am vazut-o prima oara si a mai adus-o inca o data cand a implinit 4 ani. Era foarte fericit ca-l iubea foarte mult pe el. Acum o pregatesc pentru scoala. Emily stapaneste perfect engleza, dar se descurca si cu limba romana, dar o rupe si cu bulgara. Va dati seama ca, atunci cand va fi mare va vorbi fluent trei limbi straine, ce-i va deschide orizonturi multiple in Statele Unite", a spus Petronela Mocanu. In glasul fetei se amestecau dragostea de frate, dar si o urma de invidie pentru reusitele sale. De doi ani de cand este soldat american, Mihai a fost de doua ori in Irak, ultima data in urma cu patru luni, dupa care a fost detasat in Germania, pentru antrenamente.

"Soldatul Anului" este asteptat de rude

Pentru concursul "Soldatul Anului", armata americana din Germania a monitorizat 4.500 de oameni. Competitia s-a desfasurat intre 13 si 15 august la Grafenwöhr, in Germania. Candidatii au luat parte la doua trasee de orientare terestra, un mars de 15 kilometri, testarea cunostintelor de manuire a unor arme pe timp de zi si pe timp de noapte, un test de conditie fizica specific armatei si o serie de alte sarcini de lupta. Alaturi de Mihai Mocanu, sergentul Travis Snook din armata a 7-a a castigat titlul de subofiterul anului in Europa. Cei doi castigatori ai competitiei vor reprezenta USAREUR (componenta terestra a fortelor armate americane din Europa) la competitia care va avea loc la nivelul Departamentului Armatei. "Suntem mandri de el si ne este dor de el. Il asteptam in tara, ca nu a mai fost aici de trei ani. Vrem sa o vedem si pe nepotica. Toata lumea ne suna acum, mai mult chiar decat atunci cand a castigat titlul european de karate. Ni-l dorim aproape si invingator", a mai spus Petronela Mocanu, mezina familiei din Harlau.

Competitie
» Victorie

Performanta caporalului de origine romana este remarcata si in editia eletronica a publicatiei Stars and Stripes. Publicatia relateaza ca un militar de origine romana este unul dintre cei doi castigatori ai competitiei anuale destinate soldatilor si subofiterilor organizata de comandamentul trupelor americane din Europa in Germania.
Caporalul Mihai Mocanu din cadrul celui de-al 2-lea Batalion, regimentul 6 Infanterie, a fost desemnat cel mai bun soldat iar sergentul Travis Snook, din cadrul Armatei a 7-a, a castigat competitia destinata subofiterilor. Cei doi au fost premiati in cadrul unei ceremonii organizate la Heidelberg, in Germania. Cei doi au concurat la probele organizate in perioada 13-15 august la Grafenwohr in Germania, precum orientare pe teren, un mars de 15 kilometri, trageri pe timp de noapte si zi, teste de rezistenta fizica si alte sarcini de lupta.
Mihai Mocanu, care a reprezentat Corpul V in cadrul acestei competitii. Mocanu spera sa poata frecventa cursurile scolii care pregatesc trupele aeropurtate si cele de asalt. "Uneori poti sa pierzi o lupta, dar acest fapt nu inseamna ca ai pierdut un razboi", a declarat el, vorbind despre experienta sa militara.
Cei doi vor reprezenta comandamentul trupelor americane din Europa in competitia la nivel de armata organizata in perioada
1-5 octombrie la Fort Lee, in statul Virginia.

"Ma simt mandru ca fac parte din cea mai buna armata din lume."
—Mihai Mocanu

"Era o fire razbatatoare, dar a fost dezamagit de ce i s-a intamplat in Romania."
Petronela Mocanu

Cele mai citite

Tragedie aviatică în Coreea de Sud: Peste 120 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 124 de persoane au murit, după ce un avion de linie...

Tragedie aviatică în Coreea de Sud: Peste 120 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 124 de persoane au murit, după ce un avion de linie...

Escrocherie turistică în Satu Mare: Treizeci de turiști păgubiți

Grupul a formulat o plângere penală colectivă, depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare Treizeci de persoane, inclusiv doi minori, care au plătit...
Ultima oră
Pe aceeași temă