Mai e loc şi pentru pictură într-o lume ocupată mai mult cu problemele economice şi sociale, cu scandalurile ori războaiele. China a organizat, la finele lunii trecute, primul concurs mondial de pictură, dedicat şcolarilor. La care ţara noastră a obţinut un meritoriu loc patru, datorită elevilor Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti.
Concursul de acum a fost precedat de o selecţie mondială, desfăşurată în decembrie 2012. Au fost trimise atunci 12.000 de desene către organizatorii din Hong Kong, explică profesoara Liudmila Ionescu Grăjdan, la rândul său artist plastic. Dintre toate ţările lumii, de unde au venit respectivele desene, 15 naţiuni s-au calificat pentru faza finală, cea din august 2013, între care şi reprezentanţii României. mai precis trei elevi de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Capitală. Profesoara lor le rosteşte acum cu mândrie numele – Ana Romanescu, de 14 ani, a câştigat, anul trecut, în preselecţii, medalia de aur, iar Matei Vladimir Colţeanu – 15 ani şi Elena Beatrice Marcu – 18 ani, câte o menţiune. Ulterior apărută, o anume problemă a făcut ca Ana Romanescu să nu mai poată participa în finala concursului, astfel că în Liceul „Tonitza” a fost organizat un test, pentru ca altcineva să-i ia locul. Cel care s-a calificat pentru încercarea supremă, din China, a fost Tudor Moldoveanu, de 16 ani, am aflat din aceeaşi sursă.
Cât apreciază alţii pictura
Organizatorii competiţiei au cerut, în iunie 2013, alte lucrări de la concurenţii calificaţi, o ultimă etapă înaintea marii finale din Hong Kong. Candidaţilor li s-au solicitat lucrări recent realizate. Trecând cu bine şi peste acest obsacol, ai noştri s-au pregătit de plecare spre celălalt capăt al pământului. „A fost impecabilă organizarea concursului”, povesteşte profesoara Liudmila Grăjdan, scoţând în evidenţă importanţa pe care China a dat-o acestui eveniment. România s-a întrecut cu ţări, majoritatea din Europa, unde educaţia pentru artele plastice se face, în unele cazuri, încă de la cinci ani, în cadrul sistemului de învăţământ, precizează interlocutoarea mea. Nu mai spunem că alte state au intrat în concurs cu elevi de la mai multe şcoli de arte plastice.
Cinci zile cu teme impuse, în China
S-au aliniat astfel, în etapa finală, 60 de copii, cei mai mici având 11 ani, iar cei mai mari – 18. Timp de cinci zile, cât a durat concursul, elevii au primit teme impuse. Au mers în diverse locuri din Hong Kong, de pildă la metrou, în parcul de distracţii sau la grădina zoologică. Acelea erau perimetrele din care extrăgeau imagini şi idei pentru lucrările lor. Abordând diverse tehnici de pictură. De dimineaţă până seara au lucrat, dovedindu-şi pasiunea pentru artă. La final, reprezentanţii ţării noastre s-au clasat pe locul patru, după China – care a câştigat două premii, şi Rusia – o medalie. „Este o mare performanţă pentru noi”, spune profesoara Liudmila Grăjdan, de la care am aflat că nu peste mult timp va ieşi la pensie, după zeci de ani petrecuţi alături de generaţii întregi de elevi cărora le-a insuflat dragostea pentru artele plastice.
„Voi continua să fiu alături de elevii mei”
Nimic nu pare întâmplător, în privinţa succesului din China, având în vedere că elevii de la „Tonitza” au dat măsura talentului lor şi cu alte ocazii. Cel mai recent exemplu este din acest an, când Tudor Moldoveanu a câştigat medalia de aur la un concurs din Macedonia. Tot aur este şi pentru Beatrice Marcu, în Portugalia. Dar şanse pentru aceşti copii există – vreau să ştiu – în artele frumoase? La care profesoara îmi răspunde cu însufleţire – da. E adevărat că mai mult în străinătate, unde mari universităţi pun la dispoziţie burse în artele plastice, pe care românii le câştigă cu brio. „Voi continua să fiu alături de elevii mei”, promite artistul plastic şi totodată dascălul. Nu putem să ocolim un mesaj foarte important, prin care lumea de azi îşi defineşte viitorul, şi prin artă – „educaţia artistică este un element cheie în pregătirea generaţiilor viitoare. Ea menţine vitalitatea identităţilor culturale, subliniind legăturile lor cu alte culturi, contribuind astfel la constituirea unui patrimoniu comun”, sunt cuvintele Irinei Bokova, director general UNESCO, rostite cu ocazia evenimentului din China. Reţinusem deja de la profesoara Liudmila Grăjdan că, încă din preselecţiile pentru competiţia organizată în Ţara Marelui Dragon, elevii de la „Tonitza” şi-au câştigat un loc între naţiunile lumii prin lucrări care au ilustrat, în viziunea lor, tot ce e mai frumos în România.