» De vreo trei veacuri si jumatate, turla unei biserici zvelte cat o catedrala tine cerul Cucuteniului. Clopotele i se tanguiesc printre povarnisuri golase si abia razbat spre Rasarit, inspre citadela bisericilor, Iasi.
» Cantacuzinii au ridicat ferit lacasul, pe o spinare impadurita de deal, aproape de un mal al Bahluiului. Un codru de castani i-a tinut dos pana cand lacasul a fost inconjurat de gospodarii. Patru carciumi au acum vad in punctele cardinale ale catedralei, iar a cincea asteapta "binecuvantarea" autoritatilor.
» Biserica, despre care specialistii spun ca ar intruchipa un splendid lacas al barocului constantinopolitan, sta in picioare datorita cutiei milei purtata de ici-colo de semeni cu multa dragoste de Dumnezeu.
Habar nu avea preotul hihail Adeodatus Ungureanu unde ii repartizasera parohia superiorii mitropolitani, prin mai 2005. Gandea ca in Cucuteniul neolitic, vatra indepartata de Iasi, dar turma ce-o avea de pastorit era Cucuteniul Letcaniului, cale de nici 13 kilometri. Cerceta coclaurile abia inverzite si inmarmuri dupa ce drumul colburos a cotit brusc la stanga, ca sa lase vederii grandioasa biserica a Cucuteniului, intovarasita de acareturi si case scunde. Cu degetele unite, drept multumire, si-a desenat pe piept o cruce. Nici ca putea sluji intr-o biserica mai mareata.
Cateva zile a studiat lacasul. S-a minunat de neobisnuita infatisare a unei biserici satesti, care conjuga fericit barocul cu maniera moldoveneasca. L-au uimit simplitatea constructiei si sobrietatea decorativa. Deopotriva frumoase i s-au parut maiestuoasa turla rectangulara cu clopote in ferestrele rotunjite, contrafortii statornici care reazema pronaosul, pilastrii cu capiteluri, planul cruciform perfect treflat si lung de 31 de metri si boltile care sudeaza naosul de altar. Unica este si latura apuseana a bisericii, unde pronaosul se rotunjeste in absida. si mai mult l-a uluit catapeteasma. Brodata "filigranat" cu dalta in lemn de esenta tare, arcuita manual printr-un procedeu stravechi (lemn tensionat si scufundat in apa), catapeteasma a fost ornata iconografic intr-un mod inimitabil. Praful si umezeala intretinuta de peretii jilavi au lasat vederii doar chipurile aureolate ale sfintilor. In lateralele pronaosului a zarit usi ca portile imparatesti din catapeteasma.
Cea din stanga se deschide spre 58 de trepte spiralate si late cat umerii unui adult. Usa leaga parterul de clopotnita. De sus, prin sparturile tablei stirbe care tine loc de ferestre, Cucuteniul i s-a parut parintelui acoperisul lumii. Dupa usa din dreapta pronaosului, treptele suie prin pe-rete spre un drum de straja, care nu se zareste din exterior. Asa cum spune legenda, scarile care duc in jos, prin temelia lata de doi metri, ar lega biserica de fostul conac cu 36 de camere al boierului Matei Cantacuzino (pomenit drept ctitor al lacasului provincial). Unic s-a dovedit si cafasul, balconul din care se inalta cantari fara prihana. Cafasul se deschide spre naos si altar, dar, neobisnuit, si spre pronaos. Lemnaria a rezistat veacurilor si nici un mester, oricat de iscusit, nu ar mai putea-o reproduce.
Credit bancar pentru consolidare
Desi invesmantati sobru, in praf de culoarea pietrei, peretii exteriori – mai cu seama cel nordic – pareau mazgaliti cu funingine. Apa infiltrata desenase haotic tencuiala si umflase si icoanele de la interior, dinspre miazazi si miazanoapte. Deasupra boltilor, apa transformase in zgura grinzile si mortarul. Asa ca, pana la hram – "Schimbarea la Fata", pe 6 august – parintele Ungureanu incorsetase catedrala in schele. Proiectul de restaurare il mostenise de la fostul paroh Ioan Leonte. Preotul cautase prin rape montane drugi spre 24 de metri, cat masoara biserica din temelie spre cornisa. Hramul l-a savarsit in curte, intr-un altar improvizat. Parca mai multa lume s-a adunat atunci de pe coclaurile Letcaniului. Dupa ce i-a binecuvantat, parintele le-a spus infricosat ca devizul restaurarii ar depasi 15 miliarde de lei vechi.
Nadajduia in sprijinul Guvernului, al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, dar mai ales al Ministerului Culturii si Cultelor, lacasul fiind socotit un pretios monument istoric. De atunci, nu savarseste Liturghie fara sa implore ajutor divin pentru ispravirea lucrarilor. "Doreste-ti si Dumnezeu iti va da", este crezul parintelui. Banii din cutia milei abia au ajuns pentru schele, asa ca preotul si-a vandut automobilul sa acopere cu 150 de milioane o parte din datorii. Apoi a mai saracit bugetul familiei cu vreo 200 de milioane. A facut si credit bancar pentru consolidarea bisericii. 10 ani are de platit rata si dobanda, chiar daca peste ani nu ar mai sluji in Cucuteni.
Tablou votiv cu… poze
Stramtorat cu banii si dornic sa zoreasca lucrarile, parintele Ungureanu a dat sutana si patrafirul pe salopete muncitoresti. A trudit cot la cot cu satenii si mesterii sa ridice schele, sa care balastru si sa desprinda tencuiala bombata de infiltratii. A lasat la zvantat stravechea gresie cioplita si piatra calcaroasa, matematic rostuite spre cer. Cat timp preotul se ploconea si cauta bani prin sate sau aiurea prin tara, peretii bisericii erau injectati cu beton special si incorsetati in chingi ce par de cremene, calculate sa tina lacasul in picioare alte patru secole. Banut cu banut adunat in cutia milei, biserica se apropie de tencuiala exterioara si de schimbarea acoperisului. Guvernul a promis sprijin pentru a invesmanta turla bulbara si acoperisul cu tabla trainica, de cupru. Daca ar fi bani, in nici un an, restaurarea si RK-ul ar fi ispravite.
Cu cateva miliarde de lei vechi, mult mai putin decat s-a estimat initial, s-ar termina si murala de la interior, restaurarea catapetesmei si cafasului, un lumanar, inlocuirea tamplariei si imprejmuirea lacasului cu garduri si porti trainice. Pentru ca ministerul de resort a dat bani in deradere pentru salvarea bijuteriei ecleziastice din Tara Moldovei, schela de la interior, cladita din saracie, era sa curme vieti de curand. In timpul demontarii, aceasta s-a prabusit, dar padurea de trunchiuri si leaturi s-a pravalit peste doua grinzi care s-au incrucisat deasupra catapetesmei, salvand inconostasul si muncitorii.
Talmacit, prenumele Adeodatos inseamna "daruit de Dumnezeu". Parintele Mihail Adeodatus Ungureanu a fost daruit Cucuteniului sa ii salveze biserica. Daca Dumnezeu va continua sa faca aici minuni, din cafasul restaurat se vor inalta cantari psalmice, iar clopotele catedralei ar chema spre mantuire nu doar vietuitorii Letcaniului. Iubitorii de Dumnezeu care au schimbat fata lacasului, strecurand cate putin in cutia milei, dar mai mult decat Ministerul Culturii ori Mitropolia Moldovei, ar vedea in dreapta pronaosului, in locul tabloului votiv, sute de fotografii care ar ilustra cat de degradata era provinciala catedrala.