6.7 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodBucurestiul, statiune balneara esuata

Bucurestiul, statiune balneara esuata

Zilnic, intre noua dimineata si sapte seara, din mai pana la sfarsitul lui octombrie, cateva sute de insi, majoritatea pensionari, se balacesc intr-un fel de strand acoperit aflat in nordul Capitalei, pe undeva prin spatele Casei Presei Libere.

In plina canicula, trebuie sa fii intr-adevar bolnav sa te bagi intr-un bazin cu apa a carei temperatura sare de 38˚C si care, pe deasupra, mai si miroase violent a oua stricate. Este vorba de unica "baza de tratament cu ape geotermale sulfuroase" din Bucuresti. O comoara pentru bucurestenii bolnavi si dependentii de bai, care nu mai sunt nevoiti ca, o data pe an, sa-si faca bagajele si sa plece la tratament la Herculane, Calimanesti sau Felix.
"Vin aici de prin ’90. Inainte era cu circuit inchis, pentru organele de partid. Am aflat de locul asta de la un colonel doctor din armata. In fiecare vara fac de la 50 de bai in sus. Ma dureau genunchii, articulatiile… Acum ma simt mai bine. Am fost si la Felix, si la Herculane, iar calitatea apei e la fel, cu deosebirea ca asta nu-i asa de radioactiva", spune Dumitru Stanica, jurist pensionar, in varsta de 78 de ani, decanul de varsta al clientilor bazei. Are un singur regret: "Pacat ca nu-i deschisa si iarna". Il sustine apasat un coleg de generatie, si el unul dintre "seniorii" strandului. Il cheama Vasile Mester, e mai mic cu cinci ani si e fost miner convertit in militian. Acum e colonel la pensie, dupa ce si-a incheiat cariera la IGP. S-a captusit cu un reumatism extrem de dureros dupa ce a lucrat un an la minele de uraniu din Muntii Apuseni: "Inainte sa vin aici nu puteam sa merg daca nu-mi puneam blanite de iepure la genunchi. Dupa trei ani mi-am revenit. De 15 ani, fac in fiecare vara cate 18 bai, nu mai multe, de cate 20-25 de minute". In timp ce vorbeste se agita ca un titirez. In vorba se baga si Elena Nicolae, olteanca din Gorj stabilita in Capitala. A implinit 62 de ani si a fost CTC-ista la Electrecord. "Vin de trei ani, cate zece zile la rand, pentru miscare si eliberare de toxine". Cei trei reprezinta un esantion reprezentativ al celor ce frecventeaza baza de agrement, pentru ca media de varsta sare considerabil de 65 de ani. Vin si dintre cei tineri, de regula dupa-amiaza, cand ies de la serviciu, dar, chiar si asa, sunt intr-o anemica minoritate.

18 zile de tratament costa 185 de lei

La intrarea in bazin, o mica zarva. Un cetatean vocifereaza de unul singur: "E nemaipomenit. Am injurat de mama focului pana am gasit strandu’, da’ mi-a trecut. Sunt prima oara aici! Nu stiam ca-i asa de nemaipomenit!", se repeta Emilian Georgescu, de 71 de ani, fost ziarist. Se intereseaza daca e deschis si iarna si-i cere imperativ administratorului bazei un pliant publicitar. Nu-l primeste si puncteaza decisiv: "N-au spirit comercial, trebuia sa fie baza olimpica aici!". Cu toate ca varstnicii sunt clientela de baza si ai presupune ca din cauza veniturilor modeste mai toti vin cu transportul in comun, parcarea e ticsita de masini mici, unele cu numere de inmatriculare straine. "Uite, asta e Peter! Vine neamtul de vreo 5-6 ani, cate doua-trei saptamani. Sta de dimineata pana seara, face baie si bea cate 7-8 beri de la bufet", il arata pe respectivul Traian Preda, administratorul bazei. Neamtul nu vorbeste decat germana, asa ca nu-i chip sa afli de unde a aflat de minunea geotermala din nordul Bucurestiului. Oricum, preturile sunt destul de prohibitive pentru pensionari. Un bilet pentru o zi costa 16 lei, un abonament pe zece zile te duce la 120 de lei, pentru unul de 14 zile scoti din buzunar 152 de lei si, in fine, pentru un abonament de 18 zile te scuturi de 185 de lei. Dar, cand e vorba de sanatate si de scutirea unui obositor drum pana la statiunile consacrate, aceasta oportunitate face toti banii. "Printre VIP-urile care au venit sa se trateze aici se numara Dumitru Rucareanu, Maria Ciobanu, Ionut Dolanescu si regretatul Ludovic Spiess, care a fost la noi chiar cu o zi inainte sa moara", povesteste administratorul Traian Palade. "A fost si Mihai Mitoseru", il completeaza doamna Lidia, gestionara bufetului din incinta, "a venit in carje, dupa accidentul in care i-a murit logodnica, si a plecat fara ele".

S-a cautat petrol si s-a dat peste apa geotermala
In fiecare zi, de pe 1 mai pana pe 31 octombrie, 4-500 de oameni vin sa se balaceasca in apa sulfuroasa de 38˚C din spatele Casei Presei Libere. In week-end numarul se dubleaza.  Sonda a fost sapata in 1982 ca una de cercetare. Initial, se cauta petrol, dar s-a dat peste acest zacamant la o adancime de peste 2.200 de metri. "Cercetarea a continuat si s-a continuat existenta apelor geotermale cu temperaturi in crestere catre nord, pana la Snagov, unde atinge 82˚C", spune inginerul Mihai Sarbulescu, director adj. Ape Geotermale la Foradex. Inaugurarea strandului geotermal a avut loc in 1986, pana in ’90 functionand ca strand descoperit. "In prezent, se doreste extinderea bazei incepand cu constructia unui hotel si continuand cu o baza moderna de tratament balnear", adauga specialistul, pe a carui carte de vizita scrie in engleza: "Geothermal Manager".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă