Aproximativ 50 de tineri din mai multe tari, suspectati ca ar fi vrut sa organizeze manifestari anti-NATO, au fost saltati ieri de fortele de ordine care au intrat in forta in hala pe care o inchiriasera in zona Timpuri Noi din Capitala. Actiunea in forta de ieri nu a fost prima de acest fel indreptata impotriva militantilor. Cu o zi inainte, doi dintre cei care au vrut sa imparta fluturasi trecatorilor in zona Obor au fost retinuti cinci ore la o sectie de politie "pentru verificari". Alaturi de cei doi a fost ridicat si fotoreporterul "Romaniei libere" Alexandra Radu, care se afla in zona pentru a face un fotoreportaj. Declaratiile celor arestati, precum si marturiile jurnalistului nostru, care a petrecut mai multe zile documentandu-se despre activitatea militantilor anti-NATO, ridica mari semne de intrebare asupra legalitatii si justetei actiunilor politiei. Tinerii sustin ca nu voiau decat sa organizeze dezbateri si ateliere teoretice legate de blocul nord-atlantic. Pana la inchiderea editiei, fortele de ordine nu descoperisera probe care sa dovedeasca intentiile violente ale protestatarilor. Asociatia Pro Democratia a publicat ieri un comunicat in care sustine ca autoritatile care au intervenit la depozitul de la Timpuri Noi au incalcat dreptul elementar la protest si la libertatea de exprimare.
Mai multe masini de politie cu girofaruri si sirene au descins ieri la pranz in apropierea unei hale de pe strada Minulescu, in zona fabricii Timpuri Noi. "Am fost trimisi la adresa asta de la dispecerat, fara sa ne spuna cineva motivul", ne-a spus unul dintre agentii de la fata locului. Pe strada, cativa tineri priveau nedumeriti la oamenii legii. Deodata, au aparut mascatii. Cativa germani care erau cazati in hala respectiva au fost impinsi cu violenta de jandarmi si pusi cu spatele la perete.
Jandarmeria a blocat strada. In hala unde se aflau la acel moment peste 40 de oameni a fost oprit curentul.
Dupa trei sferturi de ora in care doar politia a stiut ce s-a intamplat in spatele usilor inchise ale fabricii, 46 de tineri au fost retinuti, urcati in dube si trimisi pe la diverse sectii de politie. Sosit la fata locului, purtatorul de cuvant al Politiei, Christian Ciocan, a spus ca aceasta interventie in forta nu are nimic de-a face cu desfasurarea la Bucuresti a Summitului NATO: "Nu este vorba despre anarhisti, nu este vorba despre militanti antiglobalizare. A fost un incident. Paznicul fabricii nu a permis accesul unei masini cu vopsele in incinta. Directorul a solicitat interventia politiei dupa ce tinerii au devenit violenti, agresandu-l. In mod firesc, politia a intervenit si a restabilit ordinea in acest loc".
"O sa trimitem baietii competenti"
Bogdan, unul dintre tinerii implicati, spune ca nu a existat nici o intentie din partea militantilor anti-NATO de a organiza vreo actiune violenta. "Eu am facut un contract de inchiriere a halei cu directorul general Cristea George pentru suma de 28 de milioane. I-am spus ca e un eveniment cultural, iar el mi-a spus ca nu il intereseaza atat timp cat platim. La pranz, cativa prieteni au venit cu o masina mica in care aveau vopsele. Ne trebuiau deoarece azi organizam un atelier de serigrafie – inscriptionam tricouri. Imediat, un politist de la Sectia 11 a aparut si ne-a cerut documentul de inchiriere". Rares este unul dintre putinii norocosi care nu au fost retinuti de politie. Spune ca intentia lor era sa organizeze ateliere, dezbateri, discutii, lecturi pe tema NATO, iar la final urmau sa cante niste formatii de muzica. "Nu urmaream sa organizam nici o actiune de protest in strada." In urma cu doua zile a fost ridicat de pe strada si dus la sectie pentru declaratii. "Ne cumparaseram niste bere de la magazin si ne intorceam la hala. Ne-au retinut, apoi ne-au dus la sectie, unde am stat cinci ore."
FORTA
» Fotoreporter retinut impreuna cu asa-zisii anarhisti
Fotoreporterul "Romaniei libere", Alexandra Radu, a petrecut mai multe zile cu militanti anti-NATO din hala de la Timpuri Noi. Jurnalistul nostru a stat cu ei pentru a realiza un fotoreportaj. "Din prima zi in care au venit in Bucuresti au fost pasnici. In primele zile au facut curatenie in spatiul pe care l-au inchiriat, apoi s-au pregatit pentru actiunile pe care vroiau sa le organizeze aici: dezbateri, lecturi, proiectii de filme.
Erau din mai multe tari: Canada, Germania, Cehia, Anglia, Elvetia si Republica Moldova", povesteste Alexandra. Fotoreporterul nostru a avut parte si de o experienta mai putin placuta. "Marti, pe la ora 18.00, m-am dus in zona magazinului Obor, unde stiam ca doi dintre ei vor imparti fluturasi trecatorilor, prin care ii invitau la un seminar. Eu abia apucasem sa scot aparatul de fotografiat, cand au venit patru politisti imbracati in civil si ne-au cerut actele. Unul dintre ei mi-a zis ca nu am voie sa fotografiez, eu i-am replicat ca sunt pe domeniul public, dar nu a tinut aceasta explicatie. Ne-au luat pe toti trei si ne-au dus la Sectia 8 Politie, unde ne-au tinut cinci ore, pentru verificari, dupa cum ne-au spus. Am dat declaratii, ne-au facut perchezitie corporala. Am plecat de acolo pe la 1.30 noaptea", povesteste Alexandra.
Prodemocratia considera ca prin actiunile indreptate impotriva militantilor anti-NATO autoritatile au incalcat dreptul elementar la protest si libertate de exprimare. "Este o eroare din partea celor care au garantat securitatea participantilor la Summit. Trebuia sa se tina cont de faptul ca nu toata lumea este de acord cu NATO," a declarat presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu.