-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialUn proiect din trei ia banii UE

Un proiect din trei ia banii UE

Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (ANPDR), care gestioneaza PNDR, a primit in total pe primele trei componente ale PNDR peste 1.850 de cereri de finantare, in primele doua luni. Solicitarile sunt de 1,1 miliarde euro, iar suma alocata a fost de 388,9 milioane euro.

In ciuda aglomeratiei, un proiect din trei depuse la Agentia de Plati beneficiaza de finantare din fondurile nerambursabile, alocate de UE si cofinantate de contribuabilii romani. "Daca vom compara Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) cu alte programe de finantare 1 din 3 proiecte depuse in cadrul  primelor sesiuni de finantare ale PNDR beneficiaza de finantare, in timp ce in cadrul programelor Phare doar 1 din 10 proiecte depuse au beneficiat de finantare", spune Laszlo Klarik, directorul general al APDRP, agentie aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, care coordoneaza selectarea si aprobarea proiectelor. "Daca proiectele satisfac conditiile unor grile precise de punctaj, criteriul de atribuire a banilor europeni nerambursabili «este primul venit, primul sosit»", ne-a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. Insa proiectele care au primit unda verde, dar pentru care nu au ajuns banii in primele sesiuni se pot inscrie din nou in urmatoarele etape.

Procedurile de accesare a fondurilor au fost simplificate spre deosebire de programele precedente, sustine Gratiela Tiron, sef serviciu din Ministerul Agriculturii. Astfel, explica Tiron, fermierii  nu trebuie sa dovedeasca existenta cofinantarii proprii la depunerea proiectului, ci sa declare pe proprie raspundere ca pot asigura fondurile necesare derularii investitiei.

UE nu finanteaza cumpararea de terenuri
PNDR acorda o finantare nerambursabila a proiectelor selectate, care nu acopera insa investitii ale solicitantilor, de tipul teren, chirie, rambursarea unor credite anterioare sau plata unor comisioane. Potrivit datelor agentiei care  gestioneaza fondurile, APDRP, procedurile de accesare a fondurilor au fost simplificate spre deosebire de programele precedente. Astfel, fermierii  nu trebuie sa dovedeasca existenta cofinantarii proprii la depunerea proiectului, ci sa declare pe proprie raspundere ca pot asigura fondurile necesare derularii investitiei.
De asemenea, beneficiarii finantarilor pot utiliza ca gaj investitia si utilajale pentru care solicita fonduri, iar fermierii care nu au surse proprii de finantare pot apela la programul Fermierul pentru obtinrea cofinantarii de care au nevoie sau la  credite in conditii avantajoase acordate de   de  bancile agreate de Ministerul Agriculturii. O alta noutate a acestui program este primirea avansului de 10% din valoarea ajutorului nerambursabil, imediat dupa semnarea contractului de finantare, avans care poate acoperi cheltuielile imediate  ale inceperii investitiei.

Cele mai citite

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...
Ultima oră
Pe aceeași temă