0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialUGIR 1903, d(r)ama de consumatie a lui Stelian Dorobantu

UGIR 1903, d(r)ama de consumatie a lui Stelian Dorobantu

Cotizatiile industriasilor s-au dus pe branzeturi, creme de fata si bratari de aur.

Razboiul din Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR 1903) capata pe zi ce trece accente demolatoare. Conflictul dintre directorul general Stelian Dorobantu si majoritatea membrilor Colegiului Director, condusa de presedintele Ioan Cezar Coraci, pune in pericol insasi existenta celei mai reprezentative asociatii patronale din Romania. In timp ce Stelian Dorobantu sustine ca Ioan Coraci nu ar fi presedinte legal al UGIR 1903, acesta arata ca Dorobantu si-a inchiriat si chiar subinchiriat spatiile din cladirea UGIR. Mai mult decat atat, presedintele UGIR il acuza pe Dorobantu ca a retinut impozitele salariatilor prin stopaj la sursa, dar nu le-a platit la buget, ceea ce reprezinta infractiune, potrivit legislatiei in vigoare. Dorobantu recunoaste ca a comis infractiunea, dar pozeaza in victima.
Mai mult, auditul intern comandat la UGIR 1903 a descoperit o puzderie de deconturi in contabilitatea uniunii, toate aprobate de directorul general de atunci. Potrivit acestora, cotizatiile industriasilor romani au fost cheltuite pe masline, blaturi de tort, telemea si creme de fata, toate aprobate de Dorobantu. Chiar si o bratara de aur de 9 milioane de lei.

Infractiuni

Surse din cadrul Uniunii Generale a Industriasilor din Romania ne-au confirmat ca fostul director general al UGIR 1903 (pensionat de curand) a comis infractiunea de a retine impozitele si contributiile datorate de salariatii uniunii, dar nu le-a varsat la buget. Fapta este considerata infractiune de mai multe acte normative. Stelian Dorobantu recunoaste ca a retinut acesti bani prin stopaj la sursa si nu i-a varsat la buget, dar pozeaza mai mult in victima: „Da, am gresit, dar eu nu am vrut decat binele UGIR, daca este sa fiu pedepsit pentru asta…”. Mai mult, recunoaste ca a aflat ca neplata sumelor retinute la plata salariilor are caracter de infractiune. Potrivit ultimelor date vehiculate, suma deturnata in acest mod de directorul general este de aproape un miliard de lei vechi, reprezentand CAS, contributii catre asigurarile sociale de sanatate si catre fondul de somaj plus impozitul pe salarii, toate retinute de la salariati, dar nevarsate la buget. Date de ultima ora arata ca totalul datoriilor UGIR 1903 depaseste, ca urmare administrarii lui Dorobantu, suma de 10 miliarde de lei.

Proprietar si chirias

Un alt capat de acuzare este ca acesta si-a inchiriat si subinchiriat spatii din cadrul Palatului UGIR 1903. Mai precis, avand aprobarea patronilor de a constitui o firma a UGIR, Dorobantu a constituit-o, dar si-a atribuit 75% din aceasta – Ind Invest SRL, „pastrand” pentru UGIR restul de numai 25%. Apoi si-a inchiriat practic spatiile din centrul Bucurestiului la un pret jenant pentru aceasta zona – doar 0,74 euro/metru patrat. Toate bune, s-ar putea spune, cat timp Ind Invest plateste catre UGIR inclusiv pentru spatiile in care lucreaza salariatii, chiar presedintele uniunii – „Sa-i intrebati pe presedinte si pe ceilalti in ale cui birouri stau”, spune Dorobantu cu un discret „aer” de proprietar. Doar si-a inchiriat spatiile pe 20 ani (pana in decembrie 2024), dar sursele sustin ca a subinchiriat o parte dintre acestea! Tot „cu bataie lunga” este si contractul de inchiriere incheiat cu International Diamond Gold SRL, pe 10 ani. Si in aceasta firma Dorobantu este actionar cu 33%. De retinut ca aici chiria este mai de centrul Bucurestiului – 20 euro/metru patrat, dar ca nu a fost achitata – pe data de 26 noiembrie firma International Diamond Gold avea datorii la UGIR de aproape doua miliarde de lei. Stelian Dorobantu spune ca firma in care e actionar a facut datoriile catre patronatul al carui director general este din cauza ca a cheltuit multi bani cu amenajarea spatiului inchiriat. Recunoaste insa ca inchirierea spatiilor catre Diamond Gold i-a fost conditionata practic de Consiliul National al UGIR, de plata in avans a 8 miliarde de lei chirie, dar ca nu s-a platit nici un sfant din respectivul avans.

Stapanul inelelor

Incepand de la 1 ianuarie 2003, data de la care se face verificarea actelor UGIR 1903, in contabilitatea acesteia au fost gasite deconturi care nu au nimic de-a face cu activitatea uniunii. Aproape pentru fiecare zi din cei trei ani verificati in contabilitate sunt inregistrate deconturi, semnate de Dorobantu (nu l-am putut contacta pentru a comenta cele de mai jos), pentru tot felul de prostii: branza, blaturi de tort, telemea, pulpe de pui, bonuri de la fast-food, pantofi, confectii, flori, vin, creme de fata, bere. Ba chiar si o bratara de aur de 9 milioane de lei vechi. Doamne fereste sa nu i se schimbe metalul! In contextul de mai sus, descoperirea contractului de inchiriere pentru o garsoniera „de serviciu” cuibarita pe Banu Manta (7 milioane de lei lunar) pare deja un fapt decent.

Cele mai citite

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă