1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialTraseul şpăgii în justiţia din Vrancea

Traseul şpăgii în justiţia din Vrancea

Arestarea judecătoarei Anişoara Topor de la Judecătoria Focşani scoate la iveală un adevărat sistem de tip mafiot folosit în Vrancea pentru a pune presiune pe justiţiabilii nimeriţi în mijlocul clanurilor din justiţie.

Topor este acuzată de procurorii DNA că a cerut mită 80.000 de lei, 700 de euro şi lucrări la casa de vacanţă de la Lepşa pentru a da o hotărâre în favoarea unui om de afaceri local într-un proces de revendicare a 13 hectare de teren. Denunţătorul judecătoarei, Costel Iacob, a fost la un pas de sinucidere, spun procurorii DNA, din cauza presiunilor care s-au făcut asupra sa pentru a „produce” zeci de mii de euro necesari mituirii unor magistraţi.

Totodată, anchetatorii spun că presiunile s-au făcut prin intermediul interlopului Vasile Tătaru, apropiat al judecătoarei Topor. „Ajuns într-o situaţie disperată, I.C. (Iacob Costel n.r.) a încercat să se sinucidă. În timpul spitalizării acestuia, discuţiile cu familia T. (Topor n.r.) au fost purtate de către tatăl său. În aceste dispute la un moment dat este atras şi T.V. (Tătaru Vasile n.r.), folosit de soţii T. (Topor n.r.) ca element de presiune, mai ales că se pare că magistratul ţine pe rol de foarte multă vreme un dosar în care susnumitul are interese”, se arată în încheierea Curţii de Apel Bucureşti prin care a fost arestată judecătoarea.

Avocatul

În hotărârea magistraţilor apare şi numele unui avocat vrâncean care a fost angajat de denunţătorul judecătoarei pentru a-i asigura asistenţă juridică în procesul în care acesta revendica 13 ha de teren. Este vorba de Nicolae Iacob din Panciu, care, potrivit surselor RL, înainte de a intra în avocatură a fost consilier juridic la SC Veritas Panciu.

Deşi omul de afaceri voia să renunţe la serviciile avocatului Iacob, din decizia Curţii de Apel rezultă că judecătoarea i-a cerut acestuia să nu renunţe la acest avocat ci mai mult, să îi achite o datorie de 20.000 de euro. Contactat de România Liberă, avocatul  a recunoscut că îl cunoaşte pe omul de afaceri Costel Iacob dar că nu acesta a fost clientul său direct ci un anume domn Ţolescu. Acesta din urmă este cel de la care afaceristul Costel Iacob cumpăraseră drepturile litigioase pentru 13 ha de teren. Avocatul Nicolae Iacob, care din discuţiile purtate de cei vizaţi de DNA, pare un apropiat al familiei Topor, nu a mai dorit ulterior să continue discuţia cu reporterii RL.

Judecătorul – preşedinte de echipă de fotbal, pe circuitul banilor

În dosarul acest dosar, procurorii l-au pus sub acuzare şi pe fratele judecătoarei, consilierul judeţean Aurel Lăduncă. Potrivit DNA, Lăduncă este cel care a intermediat „relaţia” dintre Iacob şi judecătoarea Topor. După ce magistratul a pronunţat, la Judecătoria Focşani, hotărârea favorabilă lui Iacob, a urmat recursul de la Tribunalul Vrancea formulat de Comisia Judeţeană Vrancea pentru stabilirea dreptului de proprietate.

Potrivit deciziei Curţii de Apel, fratele judecătoarei i-a spus omului de afaceri că „judecarea cauzei nu revenise doamnei judecător R. S. (Roşu Sonia n.r.), prietenă cu judecătoarea T.A. (Topor Anişoara n.r.), ci altui complet condus de judecătoarea D. M. (Diţă Mirela)”. În aceste condiţii, lui Costel Iacob i s-a indicat să reia colaborarea cu avocatul său, pe motiv acesta l-ar cunoaşte pe soţul judecătoarei Mirela Diţă. Soţul acestei din urmă judecătoare este chiar Costică Diţă, preşedintele Tribunalului Vrancea. Judecătoarea Diţă nu s-a lăsat coruptă, aşa că Lăduncă mai încearcă o variantă: îi spune lui Iacob să îl contacteze pe judecătorul Florin Stoica de la Judecătoria Panciu „şi să-i dea 5.000 de euro pentru ca acesta să intervină pe lângă judecătoarea Diţă”.

Cunoscut ca un tip „abordabil”, Stoica este judecător controversat care a mai avut şi alte preocupări în afara meseriei de magistrat. El a fost chiar preşedintele echipei de fotbal FC Panciu, care activează în liga a III-a. Iacob a pierdut până la urmă, procesul de la Tribunalul Vrancea. El i-a cerut banii înapoi judecătoarei Topor, care, la rândul ei, apelează la finul Sandu Ştefan pentru a face presiuni asupra denunţătorului. Ştefan, anchetat şi el de DNA, este cel de la care Costel Iacob s-a împrumutat pentru a face rost de toţi banii care i s-au cerut drept şpagă. Între timp, Iacob şi-a procurat un reportofon cu care a înregistrat toate discuţiile purtate. Într-una dintre acestea judecătoarea recunoaşte că a luat bani de la denunţător.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să decidă zilele acestea dacă o va menţine în arest pe judecătoarea Topor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă