7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialTerenuri vandute de sute de ori, fara acte de proprietate

Terenuri vandute de sute de ori, fara acte de proprietate

Gavril Marza, presedintele Consiliului Judetean Suceava, a pus la cale, pe vremea guvernarii PSD, o afacere imobiliara pe cat de simpla, pe atat de ilegala: vanzarea de sute de ori a unor terenuri intravilane. Sunt persoane care au facut zeci de tranzactii fictive. Fara acte de proprietate, fara decizia Comisiei judetene de improprietarire. Totul a fost aranjat in cardasie cu ministrul Administratiei Publice de atunci, Octav Cozmanca. O hotarare de Guvern decidea, in 2002, scoaterea din domeniul public a aproape 100 de ha. Teren care, dupa ce era tranzactionat de nenumarate ori, ajungea in mainile liderilor locali ai PSD. Toata afacerea este in atentia procurorilor anticoruptie, care, din pacate, tergiverseaza acest dosar. Dar si inspectorii fiscali semnaleaza in unele adrese trimise Parchetului nereguli financiare ale unor firme controlate de familia Marza si oameni de afaceri din preajma PSD. Directia de Finante Publice Suceava a descoperit ilegalitati ale firmei GEMACU, care a adus prejudicii statului de miliarde de lei.
Pe 5 decembrie 2001, Agentia Domeniilor Statului Suceava solicita Oficiului de Cadastru intocmirea planurilor cadastrale ale terenurilor SCA Suveava in suprafata de 86,93 ha. Se inainteaza, totodata, Executivului condus de Adrian Nastase o solicitare pentru emiterea unei hotarari de guvern in vederea trecerii unor terenuri de la marginea Sucevei din domeniul public al statului in domeniu privat.
Scopul trecut pe hartie: restituirea acestor pamanturi actionarilor de la SCA Suceava. La inceputul anului 2002, toata documentatia necesara este intocmita de presedintele Consiliului Judetean, Gavril Marza, si de prefectul de atunci, Ioan Cusnir. Ca dupa numai doua saptamani ministrul Administratiei Publice al Guvernului PSD, Octav Cozmanca, sa consfinteasca trecerea a aproape 10 ha intravilan din domeniul public al statului in proprietate privata.

107 tranzactii cu 27 ha

Acum incepe seria ilegalitatilor puse la cale in mod ingenios de Gavril Marza cu ajutorul sefului de la cadastru, Titi Petrea. Culisele manevrelor imobiliare sunt dezvaluite intr-o ancheta intreprinsa de actuala conducere a prefecturii, care a sesizat DNA. Dosarul „Metro” (numele este dupa supermarketul care a fost construit in aceasta zona) se refera la o serie de tranzactii de vanzare-cumparare (de ordinul sutelor pe parcursul unui singur an) cu cele 100 de ha de teren. Afacerea era simpla: un numar foarte mare de persoane, din tot judetul si nu numai, erau improprietarite cu un lot de pamant la marginea Sucevei. Dar fara decizia Comisiei judetene de improprietarire si inainte de trecerea terenurilor din domeniul public al statului in domeniu privat. Actul de vanzare-cumparare nu era incheiat decat cu o singura conditie, dupa cum ne-au declarat unele surse: persoanele improprietarite erau obligate sa-si vanda pamantul la sume ridicol de mici. Dupa care noul proprietar revindea terenul la sume foarte mari, care reprezentau de fapt valoarea pietei. Astfel, s-a ajuns, potrivit acelorasi surse, ca un lot sa fie vandut in aceeasi zi in care a avut loc improprietarirea. „Se constata, din analiza listei cu proprietarii care au achizitionat si tranzactionat teren, ca cele mai multe tranzactii au fost in numar de 107 cu 27 de ha”, se arata in raportul intocmit de Prefectura Suceava. Campionii acestor tranzactii sunt omul de afaceri Jataru Narcis Ovidiu, actionar unic la SC WARESO PROD SRL (un apropiat al lui Marza), si Titi Petrea, directorul de la cadastru din Suceava, un alt prieten de-al lui Marza, prin intermediul sotiei acesteia, Titi Viorica. In raport se specifica si relatia dintre Jataru si Titi Petrea in aceasta afacere: Jataru Narcis Ovidiu, in perioada efectuarii tranzactiilor, preia SC WARESO Prod SRL de la Titi Viorica si o preda ulterior lui Titi Camelia Petruta, adica sotia si fiica fostului director de la cadastru.

Improprietarire doar pe hartie

O alta ilegalitate face obiectul anchetei procurorilor anticoruptie: „Se poate remarca faptul ca, din suprafata de 86,93 ha teren care a fost validata pentru actionarii de la SCA Suceava, suprafata de 34,52 ha teren (40%) a fost tranzactionata inainte si de punerea in posesie si de emiterea titlurilor de proprietate”. Cu alte cuvinte, persoanele improprietarite au primit pamantul in mod ilegal, fara act de punere in posesie. Tot in actul de urmarire penala se spune: „Din verificarile efectuate reiese ca pana la emiterea hotararilor Comisiei judetene si a titlurilor de proprietate a fost vanduta suprafata de 34,52 ha reprezentand 40% din suprafata totala”.
In consecinta, oamenii au fost improprietariti fara decizia Guvernului de trecere a terenurilor din domeniul public in domeniu privat. Toate aceste ilegalitati au fost facute cu concursul notarilor: „In aceeasi zi cu intocmirea contractelor de vanzare-cumparare au fost intocmite de catre notari imputerniciri ale vanzatorilor in favoarea cumparatorilor in vederea indeplinirii tuturor formalitatilor privind ridicarea titlurilor de proprietate”. Actele de control demonstreaza ca s-a mers cu ilegalitatile pana la santaj: „In continutul contractelor de vanzare-cumparare exista inserata urmatoarea clauza: „In cazul in care vanzatorii se razgandesc cu privire la instrainarea imobilului (n.r. – adica terenul) pana la eliberarea titlului de proprietate, acestia vor achita pretul de cinci sau de zece ori mai mare”.

Oamenii lui Marza au pus mana pe terenuri

Ca o concluzie, se arata in raport: „Se poate observa ca, pe parcursul tranzactiilor efectuate, cei implicati direct in fundamentarea si aplicarea hotararii guvernului devin proprietari pe anumite suprafete de teren”. Profitorii precizati in ancheta intreprinsa sunt cei care au pus la cale afacerea. Este vorba despre Gavril Marza si oamenii lui – omul de afaceri Narcis Ovidiu Jataru, Titi Petrea -, care au obtinut terenuri in intravilan la preturi derizorii.

3 miliarde de lei finantari PHARE pentru activitati inexistente

Directia de Finante Publice Suceava a inaintat anul trecut o plangere penala catre Parchet in privinta unor nereguli constatate in activitatea firmei SC GEMACU GROUP SRL Frasin. Asociatii societatii: Marza Narcisa Maria (fata lui Marza) Gemanar Catalin Traian (baiatul omului de afaceri Gheorghe Gemanar), Cusnir Ioan Dan (baiatul fostului prefect, Ioan Cusnir). Firma a primit numeroase contracte pentru exploatarea masei lemnoase, dar… nu avea nici un utilaj necesar unei fabrici de cherestea, fara experinta in acest domeniu si fara nici un angajat. Mai mult, SC GEMACU a primit finantari PHARE de la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est pentru desfasurarea de activitati de prelucrare a lemnului. Lucrurile se leaga insa in conditiile in care presedinte al acestei agentii era pe atunci Gavril Marza, presedintele Consiliului Judetean Suceava.
Intrega poveste de „succes” incepe pe 6.01.2001, cand SC GEMACU obtine un certificat de atestare in activitatea de exploatare forestiera. Pe baza acestui atestat, societatea incheie un contract cu ROMSILVA pentru a exploata anual un volum brut de 20.000 mc masa lemnoasa pe picior, contract valabil pana in 2003. „In fapt, SC GEMACU GROUP SRL doar a intocmit si incasat facturile pentru cantitatile contractate cu Directia Silvica Suceava, fara sa execute o activitate forestiera”, se arata in actele de control ale inspectorilor fiscali. In realitate, afacerea a fost subcontractata unor alte firme specializate in exploatare forestiera, printre care SC HOLZ Company Viseul de Sus si SC COMINCO SA Frasin. Fapt care contravine total legii: doar firmele care dispun de utilaje specifice acestei activitati pot incheia contracte cu ROMSILVA, iar subcontractarea este ilegala.
Afacerea continua si aduce mari beneficii familiei Marza si nu numai. Pe 25.01.2002, presedintele Consiliului Judetean Suceava si presedinte al Agentiei de Dezvoltare Regionala NE, Gavril Marza, acorda firmei GEMACU (al carui actionar era fiica sa) aproape 3 miliarde de lei, bani nerambursabili, din fondurile PHARE pentru proiectul „Sectie de prelucrare a lemnului si a deseurilor din lemn”.
Pentru a sterge urma si a intra in cele din urma in legalitate, firma SC GEMACU se transforma in SC HOLZ COMPANY SRL Viseu de Sus si preia toate activele acestei societati. Firma HOLZ COMPANY dispunea de toate utilajele necesare unei fabrici de cherestea cu experienta in domeniul forestier. Lucrurile sunt aranjate foarte bine: firma controlata de familiile Marza, Gemanar si Cusnir pune mana pe fabrica de cherestea a societatii SC HUMOR FOREST Gura Humorului. Aceasta fabrica a fost executata silit de finantele publice pentru o datorie la stat si apoi vanduta la licitatie… firmei HOLZ COMPANY. Unele surse ne-au declarat ca toata afacerea a fost o „facatura”.

Firma GEMACU a facut angajari doar pe hartie pentru facilitati fiscale

Garda Financiara semnala anul trecut, intr-o nota trimisa Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, o alta presupusa ilegalitate a firmei controlate de PSD Suceava. In vara anului 2002, SC GEMACU obtine un certificat de investitor in zona defavorizata. Pe baza acestuia, societatea beneficiaza de o serie de facilitati fiscale pe o perioada de trei ani (2001-2004). Unele surse ne-au declarat ca, „de ochii lumii”, GEMACU angajeaza „doar pe hartie” 10 persoane, care in aceeasi zi dupa obtinerea certificatului de investitor in zone defavorizate sunt si… concediate. In ancheta inspectorilor fiscali se arata: „De la data de 21.05.2001, data infiintarii societatii, si pana la data de 31.05.2002 societatea nu a avut angajati, iar in intervalul 1.06.2002-31.12.2002 societatea a avut un numar de zece angajati cu carte de munca – contracte care au fost suspendate pana la finalizarea investitiei, conform declaratiei inaintate la Inspectoratul de Munca Suceava”. Legea pentru facilitatile acordate societatilor care investesc in zone defavorizate spune: „Societatile comerciale care solicita certificat de investitor in zona defavorizata trebuie sa faca dovada ca au cel putin zece angajati cu contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata, dintre care cel putin cinci sa provina din forta de munca neocupata din zona defavorizata”. Prejudiciul cauzat de firma GEMACU, potrivit controlului executat de inspectorii fiscali, se ridica la aproape 2 miliarde de lei la nivelul anului 2004. Suma care reprezinta facilitati fiscale acordate acestei societati pentru activitati desfasurate in zone defavorizate.

Gavril Marza neaga acuzatiile aduse

Gavril Marza neaga toate acuzatiile care ii sunt aduse in dosarul DNA privind terenurile: „Nu am avut nici o implicare in acest caz. Eu nu am facut decat sa semnez o decizie a Guvernului. Era o chestiune procedurala ca presedintele Consiliului Judetean si prefectul sa semneze o asemenea hotarare de Guvern. Eu nu am nici un teren acolo, nu stiu ce s-a intamplat. Nu a fost treaba mea”, ne-a declarat baronul PSD. El s-a delimitat si de activitatea fimei SC GEMACU. „Nu stiu ce a fost acolo. Fiica mea este majora, are dreptul de a se asocia cu cine doreste. Nu sunt afacerile mele. Nu am avut nici o implicare”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă