6.3 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialStatul vinde cioburile de la Stipo Dorohoi

Statul vinde cioburile de la Stipo Dorohoi

Din intreprinderea botosaneana n-au mai ramas decat terenurile si halele. Fabrica a fost in proprietatea "magnatului sticlei", Corneliu Petreanu. Ovidiu Grecea n-a mai apucat sa termine controlul pe care-l incepuse la Stipo.

Revenita in proprietatea statului in urma cu un an si jumatate, fabrica de sticla si portelan Stipo Dorohoi este acum scoasa la mezat de AVAS. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat ca fabrica, in prezent inchisa, dupa privatizarea nereusita de la finele anilor ‘90, va fi vanduta ca active, prin licitatie.
Banii obtinuti din vanzarea in bloc a activului vor fi utilizati pentru stingerea creantelor comerciale ale Stipo SA Dorohoi pe care AVAS le-a preluat de la Distrigaz si Electrica. Locul unde acum zece ani lucrau mii de muncitori nu mai prezinta interes decat din punct de vedere imobiliar. Este vorba de terenul in suprafata de 3,7 hectare, la care se adauga, potrivit anuntului AVAS, "cladiri si constructii speciale aferente sectiilor de productie".
Pana in preziua licitatiei, toti cei care poseda un drept real asupra bunurilor scoase la vanzare au obligatia ca, sub sanctiunea decaderii, sa faca licitatorului dovada acestuia.

Ultimul dans moldovenesc pentru Grecea
Fabrica a fost cumparata in iulie 1999 de catre omul de afaceri Corneliu Petreanu, care, de altfel, era denumit si "magnatul sticlei". Aceasta deoarece acelasi om de afaceri cumparase in cativa ani fabricile de sticla din Cluj Napoca, Gherla, Falticeni, Brasov si Suceava. "Se pare ca a aparut un fel de centrala a sticlei in Romania, din moment ce o intreaga ramura industriala a fost privatizata de acelasi personaj, prin sistem suveica, actiuni cumparate de nevasta, verisori sau vecini. Am sesizat si Consiliul Concurentei privind aparitia acestui monopol si, cum este o structura paralela cu Guvernul, am dispus extinderea verificarilor sub coordonarea directa a Inspectoratului General al Politiei si cu raportarea imediata catre noi", spunea, in martie 2001, seful de la acea vreme al Departamentului de control si anticoruptie al Guvernului, Ovidiu Grecea.

Verificarile s-au impotmolit insa, iar acea "vizita de lucru" in Moldova a fost ultima pentru Ovidiu Grecea in calitate de sef al Corpului de control. Declaratiile "colorate" si acuzatiile facute cu acel prilej i-au adus lui Grecea demiterea din functie si trimiterea lui peste Ocean, in postul de consul al Romaniei la Rio de Janeiro.
Intre timp, Stipo, ca si celelalte fabrici de sticla detinute de Corneliu Petreanu, nu a facut decat sa acumuleze datorii si sa disponibilizeze masiv salariatii. In final, autoritatile locale au fost nevoite sa disponibilizeze ceva bani pentru a plati ajutoare sociale catre cei cativa zeci de angajati care mai munceau la Stipo si care nu-si mai primisera salariile. Contractul de privatizare a fost desfiintat, iar in decembrie 2005 fabrica, aflata in lichidare judiciara, a reintrat in proprietatea statului. Acum nu se mai vand decat cioburile.

Cele mai citite

Primele voturi prin corespondență din diaspora, au fost recepționate de Poșta Română

Acțiunea se înscrie în acordul semnat între Compania Poșta Română și Autoritatea Electorală Permanentă Într-un comunicat de presă, Compania Națională Poșta Română a transmis că...

Donald Trump revine în forță pe scena politică. Ce roluri ar putea avea în noua administrație cei din familia sa

După câștigarea unui nou mandat, Donald Trump nu este singurul membru al familiei sale care revine în atenție. În seara victoriei, alături de el,...

Volumul plăţilor instant, în România, a înregistrat o creştere de 92,94%, în primele 10 luni

Această evoluție arată interesul crescut şi încrederea utilizatorilor în tranzacţiile rapide şi sigure Datele Transfond relevă faptul că, în prezent, infrastructura de plăţi instant cuprinde...
Ultima oră
Pe aceeași temă