16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialSPP a confiscat mobilierul lui Ceausescu

SPP a confiscat mobilierul lui Ceausescu

Cabinetul 1 al lui Nicolae Ceausescu de la vila de protocol din Olanesti a fost golit in 1994 de oamenii fostului presedinte Ion Iliescu. Un camion a carat la Bucuresti 35 de piese unicat, de o valoare inestimabila: canapele, mese, covoare, huse. Acest lucru s-a petrecut dupa o vizita-fulger a lui Iliescu, care a ramas impresionat de mobilierul de la cabinetul de lucru al dictatorului. Dumitru Iliescu, fost director SPP, a luat decizia ca bunurile din cabinetul lui Ceausescu sa ajunga la… Cabinetul 1 al Serviciului de Protectie si Paza. Vila de la Olanesti a facut in fiecare an cerere de restituire a bunurilor sale, dar s-a lovit de refuz.

Pe 4 mai 1994, o camioneta a Serviciului de Protectie si Paza demara in tromba spre Bucuresti. Era incarcata cu aproape tot mobilierul din Cabinetul 1 al lui Ceausescu de la vila de protocol din Olanesti. Insarcinat cu misiunea era maiorul Blindaru Mihail, de la SPP. In procesul-verbal incheiat se arata ca „bunurile mentionate in lista de inventar raman in folosinta unitatii militare 0654 (n.r. – Serviciul de Protectie si Paza) timp de sase luni de la data de 5 mai”. Era vorba despre mobila din lemn masiv, masute din paltin, 15 fotolii, 15 huse, covoare. Toate – piese unicat, dupa cum ne-au declarat specialistii in conservarea patrimoniului national.

Cabinetul 1, golit

Aceste bunuri au ajuns in biroul directorului SPP si in sala de sedinte, dupa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant al SPP, Bogdan Onea. Nici astazi mobilierul luat de la Olanesti nu a fost returnat! „Au fost luate prin abuz. Nu a fost legal. Ce sa caute cei de la SPP sa ia acest mobilier? Ce atributii aveau in acest sens? Pur si simplu au venit cu un camion, au incarcat ce era in Cabinetul 1 si au plecat”, ne-a povestit deputatul Aurel Vladoiu, director al vilei de la Olanesti pe vremea cand s-au petrecut evenimentele. El ne-a spus ca nu a avut ce face, fiind pus in fata faptului implinit. Managerul actual al acestei resedinte, Traian Dobrinescu, ne-a declarat ca nu a existat nici o intelegere prealabila intre RA-APPS si SPP pentru „inchirierea” mobilierului. „Totul nu s-a bazat decat pe un proces de predare-primire”, a adaugat Dobrinescu.

Restituire refuzata

Din 1994, SPP nu a dat nici un semn ca doreste sa restituie bunurile vilei din Olanesti. Acest lucru desi in procesul-verbal se vorbea clar despre o „inchiriere” a mobilierului pe o perioada de sase luni. Interesant este faptul ca periodic, la un an, conventia dintre SPP si RA-APPS era reinnoita numai pentru 12 luni. Iar in fiecare an vila de la Olanesti isi solicita bunurile inapoi. O ultima asemenea cerere a avut loc cu o luna in urma, iar refuzul a venit din nou. „Deoarece in acest an bugetar nu avem fondurile necesare pentru achizitionarea mobilierului adecvat, va adresam respectuoasa rugaminte sa aprobati, domnule director general, prelungirea pentru cel putin un an a perioadei pentru care bunurile vor ramane in custodia Serviciului de Protectia si Paza, cu incredintarea ca acestea vor fi restituite in bune conditii la data ce o veti hotari”, se arata intr-o solicitare de prelungire a termenului din partea SPP.

Basescu vrea sa lucreze la Olanesti

In schimb, directorul complexului de la Olanesti a cerut imediat restituirea bunurilor pe motiv ca Basescu vrea sa lucreze aici, in Cabinetul 1, care i-a apartinut lui Ceausescu: „Trebuie sa reintregim inventarul Palatului Olanesti, intrucat domnul presedinte Traian Basescu si-a exprimat dorinta de a lucra, in limita timpului liber, la Palatul Olanesti, urmand sa-i fie organizat biroul chiar in cabinetul de unde a fost luat mobilierul”, scrie intr-o adresa a RA-APPS, sucursala de protocol Olanesti.

Vila pentru demnitari

Pana in 2003, Palatul de la Olanesti era inclus in patrimoniul Ministerului Culturii. Insa, la interventia lui Ion Iliescu, dupa cum ne-au declarat unele surse din anturajul fostului sef al statului, aceasta a fost trecuta in regia protocolului de stat. Astfel, vila era pusa doar la dispozitia demnitarilor. Nu s-a tinut cont de faptul ca aici erau bunuri din patrimoniul cultural romanesc, dar si international si aveau nevoie de o exploatare in regim special.

Picturi celebre

Palatul de la Olanesti are in administrare bunuri inestimabile care sunt cuprinse in patrimoniul national. In primul rand, este vorba de peste 20 de tablouri ale unor pictori celebri: Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Corneliu Baba, Nicolae Petrascu, dar si pictori straini, in special francezi din perioada impresionista. De o foarte mare valoare este o schita in creion a lui Grigorescu, reprezentand „Carul cu boi”. Peste tot mozaic de Murano cu foite din aur, marmura de Carara si de Ruschita, vase chinezesti, covoare facute in Romania, piese unicat, draperii tesute de mana de maicutele de la Tismana, lemn de mahon, importat din Indonezia, candelabre si altele.

Caleasca cu cai pentru Elena Ceausescu

Palatul de la Olanesti a fost construit in anii 1970-1972 pe o colina, intre munti. Intreaga zona era protejata de privirile indiscrete ale muritorilor de rand, vila rezidentiala fiind inconjurata de jur-imprejur de paduri. Ceausescu a decis ca hotelul Parang din Olanesti sa fie construit doar la jumatate fata de planurile initiale. Acest lucru pentru a nu se putea vedea de sus vila strategica a lui Ceausescu. Palatul a fost conceput ca resedinta de odihna pentru dictator. Elena Ceausescu venea destul de des, mai ales pentru baile termale. Ea suferea de o boala de rinichi. Localnicii spun ca, in iarna lui 1988, Ceauseasca a vrut sa se plimbe cu caleasca cu cai albi. Au fost adusi special cai din Ardeal. Nu era zapada. Asa ca securistii s-au mobilizat si au dat ordin sa fie adusa zapada de pe munte. Oamenii au adus-o cu prelate din satul Tisa. Si asa Elena s-a plimbat pe aleea de la palat cu caleasca prin zapada.
Initial, palatul avea doar un corp de cladire, unde sotii Ceausescu au venit ani la rand. Al doilea corp a fost ridicat in ultimii ani ai dictatorului. Vila noua a fost inspectata de dictator pe 13 august 1989 pentru ultimele retusuri. In dormitorul Elenei Ceausescu au lucrat zeci de muncitori. Ghidul ne-a povestit ca o echipa de sapte mesteri a lucrat 12 ore pe zi, timp de cateva luni, pentru tavanul din dormitorul sotiei dictatorului. Mesterii executau un metru patrat de stucata (modele speciale din ipsos) pe saptamana. Vila urma sa fie inaugurata de Revelion, unde Ceausestii vroiau sa petreaca trecerea dintre ani. Insa dictatorul nu a mai apucat. Pe 22 decembrie, revolutionarii au preluat in administrare vila. De-abia dupa cateva zile, paza a fost preluata de armata. Nu se stie nici astazi ce bunuri au disparut atunci. Unii au incercat sa smulga foite de aur din lambriurile de pe pereti sau sa rupa ramele tablourilor.

Basescu, in patul lui Ceausescu

Basescu a dormit in dormitorul lui Ceausescu din vila noua. Acest lucru se petrecea la inceputul acestui an, cand seful statului a supervizat indeaproape lucrarile de consolidare a versantului de pe Valea Oltului. Directorul complexului de la Olanesti, Traian Dobrinescu, ne-a declarat ca presedintele s-a aratat impresionat si si-a exprimat dorinta sa-si faca birou de lucru chiar in… Cabinetul 1 al lui Ceausescu. „Nu a vrut sa intre cu pantofii plini de noroi in dormitorul lui Ceausescu. A cerut papuci”, ne-a declarat Dobrinescu.

Cele mai citite

Sparta Praga a obținut prima victorie în UEFA Champions League după 21 de ani

După o pauză de peste două decenii, Sparta Praga a înregistrat o victorie răsunătoare în faza principală a UEFA Champions League, câștigând meciul cu...

Scăderea cotațiilor la grâu persistă, în ciuda reducerii dobânzii de către Fed și a cererii slabe din Europa

Cotațiile la grâu au înregistrat o scădere recentă, influențată de cererea slabă din Europa și de condițiile meteo favorabile în SUA, care au eclipsat...

Pepe a dezvăluit detalii despre prima sa relație serioasă

Pepe și-a amintit de prima sa iubire, Dana Gheorghe, o femeie care a jucat un rol important în viața sa la începutul carierei sale...
Ultima oră
Pe aceeași temă