3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialSpitalele dau in clocot

Spitalele dau in clocot

» Ministrul Sanatatii a luat prea tarziu decizia de dotare a spitalelor cu echipamente de racire a aerului. Pana si in spitalele bucurestene, aflate mai mult in vizorul ministrului, pacientii isi aduc de acasa ventilatoare.

» In majoritatea spitalelor mari din tara si din Bucuresti nu exista aparate de aer conditionat. In maternitati, bebelusii sufera de caldura. In spitalele din Vrancea pacientii se inghesuie cate doi in pat.

Cele mai napastuite victime ale caniculei sunt bolnavii internati in spitale. Boala lor si-a facut in aceste zile un aliat puternic din temperaturile de peste 40 de grade Celsius. La spitalele judetene si din Bucuresti sistemele de racire a aerului lipsesc. Putini pacienti beneficiaza de instalatii de aer conditionat in saloane. Marea majoritate patimesc, numarand zilele pana la externare. La Maternitatea Bucur din Bucuresti bebelusii care s-au nascut in zodia caniculei respira aerul racit de ventilatoarele aduse de parinti, iar in saloane caldura este insuportabila. Femeile care au nascut isi pun pe perne sticle cu apa rece pentru a se racori. La Spitalul de Arsi din Bucuresti pacientii care nu au aer conditionat in saloane si-au adus ventilatoarele de acasa. Bolnavii din Spitalul Judetean de Urgenta Constanta au acoperit geamurile cu prosoape ude, iar in unele spitale din Iasi stau si cate doi in pat, impartind si boala, si transpiratia. Ministrul Sanatatii, devenit coordonatorul Comisiei de lupta impotriva caniculei, a decis tardiv ca este nevoie de instalatii speciale in spitale. Alocarea banilor chiar cu cateva zile inainte de anuntata perioada de canicula nu i-a ajutat pe oameni. Aparatele nu se mai gasesc pe piata, iar procedurile de achizitie vor intarzia cu o luna instalarea echipamentelor.

 

Pe langa medicamentele pe care cei spitalizati sunt nevoiti sa le aduca de acasa, acum bolnavii trebuie sa se aprovizioneze si cu ventilatoare pentru a rezista caniculei. Cei care au rude mai instarite se bucura de cateva guri de aer ventilat. Colegii de suferinta mai saraci doar privesc. Respirand greu, se roaga sa paraseasca cat mai repede patul de suferinta. Reforma lui Nicolaescu a primit inca o lovitura, de data asta de la canicula.

Dorm pe sticle de apa rece
La Maternitatea Bucur situatia este jalnica. La temperaturi de peste 40 de grade Celsius, femeile care tocmai au nascut se racoresc cu sticle de apa puse sub ceafa. Conditiile de cazare sunt jalnice. Dna Mogoran a nascut de curand, iar doua zile au fost de foc. si la propriu si la figurat. La etajul doi al maternitatii, un colos construit in vremea lui Ceausescu si uitat de Ministerul Sanatatii de mai bine de 16 ani, caldura devine si mai insuportabila. La Sectia nou-nascuti, parintii aduc de acasa ventilatoare pentru ca bebelusii sa poata respira. "Este foarte greu, dupa cum se vede nu sunt conditii sub nici o forma", a apucat sa ne spuna o proaspata mamica. Tatal micutului practic sufla peste el, nestiind ce sa mai faca pentru a indeparta aerul cald. Imediat ce am patruns in saloane, o angajata ne-a dat afara din spital. Motivul invocat a fost ca nu aveam aprobarea conducerii sa vorbim cu pacientii. De fapt, angajata era nemultumita ca am vazut necenzurat conditiile in care stau bolnavii dintr-o maternitate a UE. Personalul medical sufera alaturi de pacienti, de aceea este mai bine sa arate problemele din spitale si nu sa le ascunda. Contactat telefonic, Marin Teodor, managerul Maternitatii Bucur si al Spitalului Clinic de Urgenta "Sf. Ioan", a confirmat lipsa dotarilor. "In zilele urmatoare, o sa primesc 11 aparate de aer conditionat pe care le voi pune la Sectia ATI. Trei sunt pentru Maternitatea Bucur, unul pentru camera de garda a acestei unitati, iar sapte pentru Spitalul «Sf. Ioan». Blocul operator al maternitatii va fi dotat cu echipamente speciale de climatizare, dar abia peste o luna, din cauza procedurii de achizitie. Voi demara procedura de urgenta", a spus Marian Teodor.

Saloane fara aer conditionat

La Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri sunt internate 40 de persoane. Aici situatia este cat de cat mai suportabila. In unele saloane, au fost montate instalatii de aer conditionat. In altele, bolnavii au fost nevoiti sa-si aduca din dotarea proprie ventilatoare. Conducerea spitalului a inceput sa monteze aparatele ce le mai alina suferintele cumplite pacientilor cu arsuri. Cele vechi au fost depasite si nu mai fac fata. Spitalul se afla intr-un proces intens de consolidare, astfel incat, cel putin provizoriu, pacientii zac in paturi, livizi si cu privirile duse, suportand lipsa confortului termic. Situatia de la Spitalul de Arsi este una precara, personalul medical si pacientii fiind nevoiti sa indure atat penuria de aparatura de specialitate, cat si lipsa unor materiale sanitare. De parca nu ar fi destul, la aceasta se mai adauga si codul rosu. Instalatiile de aer conditionat destinate pentru noile salone au fost despachetate si montate de curand, desi avertizarile meteo au fost anuntate cu mult timp in urma. "Am facut necesarul si avem nevoie de circa 15 astfel de aparate", ne-a declarat Cristian Nitescu, directorul medical al Spitalului de Arsi din Bucuresti. Personalul medical este revoltat de situatie, neintelegand de ce Ministerul Sanatatii, care stia de valurile de caldura, nu s-a ingrijit din timp sa doteze cu echipamente spitalele din subordine. Dna Cocean F., o pacienta internata la Sectia de Arsuri, a suferit un accident casnic, luandu-i foc o mana din cauza unei cratite cu ceara de epilat. Femeia si-a adus ventilatorul pentru a rezista in conditii suportabile. La Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva exista un singur aparat mobil de aer conditionat. Aici sunt internati bolnavi cu arsuri profunde intinse pe suprafete mari din corp. Temperaturile de peste 40 de grade ii lovesc si pe medici.

Caldura, periculoasa pentru arsi
Doar una din cele doua sali de operatie este dotata cu aer conditionat. Adrian Stanculea, medic specialist ATI, ne-a spus ca este foarte greu pentru medici sa lucreze in conditii de canicula. "Este o adevarata sauna acolo", a spus dr. Stanculea. Pentru pacientii cu arsuri lipsa unei temperaturi normale a mediului este foarte periculoasa. "Daca este prea cald, riscul de infectii este mai mare, din cauza transpiratiei", a explicat dr. Stan-culea. Conform dr. Cristian Nitescu, situatia centralizata se prezinta astfel: "Pe sectia de Chirurgie Plastica avem patru aparate. Pe Sectia de Arsuri sunt doua aparate, iar astazi urmeaza sa instalam alte doua la laborator si la farmacie. Maine vom monta aer conditionat cu plasma (trei pentru ATI) si alte doua in salile de operatie".

» Decizie tardiva
Eugen Nicolaescu, seful Comitetului interministerial pentru actiunile de prevenire si reducere a efectelor caniculei, si-a adus aminte abia in zilele caniculare ca spitalele ar trebui dotate cu aparate de aer conditionat si climatizoare pentru filtrarea aerului in salile de operatie. De altfel, spitalele de urgenta regionale care se vor construi sunt prevazute din constructie cu sisteme speciale de filtrare a aerului. Celelalte se descurca cum pot. Spitalele au primit bani prea tarziu de la Ministerul Sanatatii pentru achizitionarea a 100 de instalatii de tratare speciala a aerului (climatizoare). Banii pentru 1326 de instalatii de aer conditionat au fost repartizate autoritatilor de sanatate publica pentru dotarea spitalelor din subordine. Unitatile cu paturi bucurestene care vor primi echipamente de climatizare a aerului sunt: Universitar de Urgenta (6 bucati), Bagdasar-Arseni (4), Pantelimon (5), Sf. Ioan (5), Ortopedie Foisor (2), Panait Sarbu (3), Filantropia (3) etc. Bogdan Nica, secretarul general al Ministerului Sanatatii, a declarat ca pana acum nu s-au putut aloca bani pentru aceste instalatii decat dupa rectificarea de buget. "Noi le-am dat bani spitalelor, dar acum ne confruntam cu faptul ca aparatele nu se gasesc pe stoc si trebuie sa fie importate. Abia in august le vom avea efectiv. Costurile totale ale acestor investitii se ridica la 3 sau 4 milioane de euro", a spus Bogdan Nica. Desi exista un ordin nr. 914 al MS care stabileste conditiile de autorizatii sanitare si circuitele functionale in spitale, dar si o serie de recomandari pentru echiparea cu instalatii de filtrare a aerului a spitalelor, unii din managerii lui Nicolaescu nu s-au prea grabit sa le puna in aplicare, asteptand canicula.

» Constanta: Usile saloanelor, larg deschise

Unitatile sanitare din judetul Constanta asigura cu greu ventilatia corespunzatoare in saloane. Pacientii internati in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta trec printr-o perioada critica de mai bine de o saptamana. Acestia declara ca au ajuns la capatul puterilor pentru ca, pe langa suferinta adusa de boala, sunt nevoiti sa faca fata temperaturilor de peste 40 de grade. Pentru a-si asigura un minim de confort, pacientii lasa usile larg deschise si acopera geamurile cu prosoape ude. "Am achizitionat 300 de ventilatoare, insa sunt sute de saloane in cadrul unitatii sanitare, iar bugetul nu ne permite sa asiguram ventilatie in toate incaperile. Asteptam fondurile de la Ministerul Sanatatii pentru a achizitiona o instalatie de aer care va asigura o temperatura constanta la nivelul intregului spital", a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Florin Stoian. Norina Albu

» Vrancea: restrictii la alimentarea cu apa
Din toate cele 7 spitale vrancene, doar cel Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Focsani este dotat cu aparate de aer conditionat in toate sectiile, dar nu si in saloane, deoarece exista pericolul sa cada instalatia de energie electrica. In Sala de nasteri sunt mari probleme, deoarece aparatul de aer, vechi de 9 ani, s-a defectat.
Pacientii spitalelor din Odobesti si Adjud sunt afectati de temperaturile mari. Saloanele pacientilor sunt pline de ventilatoare aduse de acasa. De altfel, Autoritatea de Sanatate Publica a inaintat un necesar, la inceputul acestei veri, de 187 de aparate de aer conditionat catre Ministerul Sanatatii. Nici pana acum n-au sosit aparatele cerute, ministrul Eugen Nicolaescu motivand ca este nevoie de o hotarare de guvern pentru achizitionarea lor. Mai rau, spitalele orasenesti din Panciu si Marasesti sunt la mana furnizorilor locali de utilitati publice. Cele doua au restrictii la alimentarea cu apa potabila sau calda. Marian Garleanu

» Timis: folii de bucatarie lipite pe geamuri
Pacientii internati la etajul IX al Spitalului Judetean din Timisoara au de ales intre doua variante: fie suporta caldura sufocanta, fie deschid usile si geamurile sa se faca curent, pentru ca apoi sa se planga si de alte dureri. Sectia de Neurologie se afla la ultimul etaj al cladirii, astfel incat aici se inregistreaza cele mai mari temperaturi, mai ales ca soarele patrunde in saloane chiar la orele amiezii.
Pentru a face aerul mai respirabil, la majoritatea saloanelor sunt deschise geamurile si usile pentru a se face curent. In plus, pacientii si-au pus apartinatorii sa le aduca folii de bucatarie, pe care le-au lipit de geamuri. "Ne e foarte cald, stam mai mult dezbracati, cu geamurile si usile deschise", spune un pacient care nici nu poate fi miscat din pat. Familiile au adus si ventilatoare si au pus in geamuri paturi care sa opreasca lumina.

In acest moment, Spitalul Judetean are instalate 60 de aparate de aer conditionat, preponderent in blocurile de operatie, insa nici unul in saloane. Cel mai mare spital din vestul tarii ar avea nevoie de pana la 100 de aparate de aer conditionat, insa instalatia electrica ar putea sa nu le faca fata.
O situatie mai buna se gaseste la Spitalul Clinic Municipal din Timisoara, unde sunt instalate aproape 100 de aparate in saloane, in blocurile operatorii si la Unitatea de Primire a Urgentelor. La Spitalul de Copii "Louis Turcanu", conducerea a achizitionat 15 aparate puternice, care au fost instalate pe coridoare pentru ca aerul sa fie rece atat in saloane, cat si pe holuri. Alina Sabou

» Iasi: pacientii impart
acelasi pat

Canicula din ultimele saptamani a transformat spitalele iesene in adevarate cuptoare in care pacientii se perpelesc. Temperaturi care sar bine de 40˚C, saloane incinse in care soarele dogoreste ca pe camp si pacienti transpirati care sunt nevoiti sa imparta acelasi pat. Cele mai mari probleme sunt la Spitalul de Neurochirurgie, institutie care are cel mai mult de suferit din cauza temperaturilor insuportabile. Aici, atat pacientii, cat si cadrele medicale apeleaza la tot felul de artificii pentru a aduce cat de cat un strop de racoare in saloanele pe post de cuptoare. Situatii similare sunt

Cele mai citite

Primii fulgi ai iernii au căzut în București; ANM anunță ninsori și viscol în zonele de munte

Marți dimineață, Bucureștiul a întâmpinat primii fulgi de zăpadă ai sezonului, după o ploaie intensă, iar nordul orașului a fost acoperit de un strat...

INS: Salariul mediu brut a crescut în septembrie, cu variații în sectoarele economiei

Câștigul salarial mediu brut din România a ajuns în septembrie 2024 la 8.553 lei, cu 1,3% mai mult față de luna anterioară, conform datelor...

Previziuni climatice: Nicio zonă din Europa nu se așteaptă să aibă temperaturi sub media sezonului

Previziunile climatice pentru iarna 2024-2025 indică o probabilitate semnificativă ca europenii să se confrunte cu temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit, ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă