Gheorghe Albu, secretar de stat de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, este acuzat ca, prin inginerii funciare, a intrat in posesia a 560 de hectare de podgorii. Acuzatorii sunt fostii proprietari, tarani din cele patru sate ale comunei Aliman din judetul Constanta. Dupa schimbarea puterii politice din 2004, taranii au crezut ca – in sfarsit! – isi vor primi terenurile inapoi si ca vor scapa de saracie, asa cum li s-a promis in campania electorala. Increzatori, fostii proprietari au trimis petitii la toate institutiile statului, inclusiv presedintelui Traian Basescu. Insa noii guvernanti nu le-au raspuns solicitarilor. Mai grav, in loc sa-si recapete terenurile, fostii proprietari au fost amenintati, in prezenta lui Gheorghe Albu , ca vor fi arestati in cateva ore de catre jandarmii de la Bucuresti, dupa cum ne-au declarat, printre altii, taranii Ion Eniu, Gheorghe Tanase, Paul Tanase si Constantin Badea. Majoritatea taranilor sunt batrani si bolnavi, iar singurul lor venit este pensia de ceapist. Cu toate acestea, isi platesc la timp impozitele pentru terenurile exploatate de altii. Gheorghe Albu a refuzat cu obstinatie sa vorbeasca despre modul in care a ajuns proprietarul terenurilor din Aliman, desi timp de o luna l-am sunat insistent.
» Taranii din cele patru sate ale comunei Aliman, judetul Constanta, il acuza pe Gheorghe Albu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, ca i-a deposedat de 560 de hectare de vita-de-vie.
» Terenurile au fost preluate de o firma a familiei Albu, prin inginerii funciare, de la fostul administrator al societatii care exploata podgoriile.
» Taranii sustin ca au fost amenintati cu arestarea daca mai insista sa-si recapete pamanturile.
Comuna Aliman, localitate de frontiera din judetul Constanta, strajuita de Dunare. Are multe balti, paduri, pasuni si vie, iar circa 1.400 de taranii au, pe hartie, sute de hectare de terenuri. Oameni bogati,
s-ar putea spune. In realitate, casele lor stau sa se prabuseasca sub povara anilor si a saraciei. Singura sursa de venit sigur a localnicilor e reprezentata de pensiile lor de fosti ceapisti. Pamanturile lor si apele obstei au ajuns in administrarea unor firme private prin diverse inginerii funciare.
Taranii din comuna Aliman il acuza pe Gheorghe Albu, actualul secretar de stat de la Ministerul Agriculturii, ca i-ar fi deposedat de 560 de hectare de vie. Terenurile au fost cooperativizate cu forta de comunisti prin anii ‘50, cand multi dintre parintii actualilor mostenitori au stat prin puscarii pe motiv ca sunt chiaburi. Acum, taranii sustin ca au fost amenintati cu arestarea de catre oamenii lui Albu. Dupa ce si-au pierdut terenurile cultivate cu vita-de-vie, intrate in posesia familiei lui Gheorghe Albu, taranii din Aliman au ramas si fara terenurile arabile, deoarece i le-au dat in arenda lui Victor Coman, "fiul fostului primar comunist al comunei", care nu le plateste nimic, dar care are grija sa incaseze subventiile statului. Desi sunt saraci, taranii isi platesc constiincios, an de an, darile catre primarie, inclusiv pentru terenurile exploatate de Albu sau Coman.
Cine-mparte, parte-si face!
Jaful a pornit prin 1991, cand a fost lichidata Asociatia Economica Intercooperatista Viticola Aliman (AEIV) Aliman. Inainte de lichidarea asociatiei intercooperatiste, directorul si contabilul-sef de la AIEV Aliman, respectiv Traian Draghici si Nicolae Coman (fost primar comunist), impreuna cu alti 29 de subalterni, au infiintat societatea comerciala pe actiuni "Agrostral". Au facut aceasta miscare special pentru a prelua in administrare patrimoniul fostei AEIV Aliman, mai ales pentru a exploata plantatiile viticole. De altfel, aceiasi Draghici si Coman au facut parte si din comisia de lichidare a AEIV si singuri si-au repartizat 560 hectare de vie pe rod catre firma lor pe actiuni "Agrostral". Demersurile celor doi au fost consfintite de Prefectura Constanta, prin semnatura fostului prefect Aurel Carp si a secretarului prefecturii, Angela Draghici, nimeni alta decat sotia directorului Draghici. Precizam ca intre ceilalti 29 de actionari fondatori ai SC "Agrostral" SA figureaza ingineri, referenti, secretare, soferi, contabili, tehnicieni, nu insa si taranii – anume fostii proprietari.
Taranii au ramas cu… saracia
Taranii, adica proprietarii reali, au primit de la prefectura o decizie prin care erau instiintati ca detin un anumit numar de actiuni la SC "Agrostral" SA, in functie de suprafata de teren ce le-a fost cooperativizata fortat pe vremuri. Oficialitatile locale
le-au explicat ca e pacat sa se retrocedeze plantatiile de vie, pentru ca se vor distruge, si ca e mai bine sa se pastreze societatea, deoarece ei vor castiga si dividende, si salarii, ca muncitori la nou-infiintata societate. Pe deasupra, vor ramane si proprietarii terenurilor.
Taranii au crezut, pentru ca asa il auzeau vorbind chiar si pe presedintele tarii de atunci, Ion Iliescu, in care aveau incredere, dupa cum isi amintesc Ion Eniu, Constantin Constantin sau Constantin Badea. Dupa ce a pus mana pe terenuri prin acordul verbal (nu in scris!) al proprietarilor de drept, conducerea nou-infiintatei societati "Agrostral", in frunte cu Draghici si Coman, si-a repartizat aproape tot profitul, desi actionarii fondatori nu au venit cu bani de acasa ca aport social. "In primii doi ani am primit bani frumosi", isi aminteste proprietarul de teren Paul Vasile, "apoi n-am mai primit nimic. Normal ca ne vrem terenurile inapoi. Ei sunt cu bogatia si cu terenurile noastre, iar noi am ramas cu saracia".
Terenuri vandute ilegal
De-a lungul timpului, proprietarii de teren sustin ca strugurii au fost valorificati in beneficiul conducatorilor societatii, "la negru". Paul Vasile isi aminteste ca "veneau camioanele si le umpleau cu struguri, dar dividende tot nu luam, pentru ca nu era profit, asa ne spuneau. Nicolae Coman a facut avere pentru fiul sau Victor, care acum e mare om de afaceri. Are cea mai mare vila din Aliman, langa casa parinteasca. Draghici a fost bine intentionat. El s-a pensionat si acum regreta ca s-a ales praful. Dupa Draghici si Coman, la conducerea «Agrostral» SA a venit Dan Daniel Popa, care a dat lovitura. A bagat «Agrostral» in faliment, apoi, in calitate de vicepresedinte si administrator, a vandut societatea cu tot cu terenuri firmei familiei lui Gheorghe Albu, care acum e secretar de stat la Ministerul Agriculturii". Pana si actualul primar pesedist Gheorghe Topalu recunoaste ca Dan Daniel Popa nu putea vinde legal terenurile cu vie, pentru ca societatea "Agrostral" nu avea titlu de proprietate pe acele terenuri.
Amenintati cu arestarea de noii "patroni"
Ion Eniu stie una si buna: "Vreau pamantul inapoi!" El ne-a povestit ca, "acu’ vreo patru ani, ne-au facut sedinta aici si ne-au chemat pe fostii proprietari. Suntem cam 1.400, dar n-au venit toti. Au venit atunci la sedinta si Gheorghe Albu, care atunci era sef la Directia Agricola Constanta, si Solomon de la SAPARD de la Constanta, si primarul Topalu. Eu si altii am spus ca vrem terenurile si atunci Solomon de la SAPARD mi-a spus sa inchid gura, ca, daca nu ascult, da telefon la Bucuresti si aduce jandarmii la Aliman in cateva ore, sa ne aresteze. Eu am ramas cu spusul, ei au ramas cu terenurile. Toti sunt mana in mana: Albu de la PNL cu primarul Topalu de la PSD si cu Victor Coman, fiul lui Nicu Coman, fostul contabil-sef la «Agrostral» si fost primar comunist". Taranul Constantin Badea, desi abia se tine in carja, vrea si el pamantul inapoi. "Nu am bani pentru avocati, dar presedintele tarii ar trebui sa faca ceva si pentru noi, care suntem talpa si saracii tarii. si primul-ministru trebuie sa faca ceva, ca Albu e de la el din partid. Abia daca avem un colt de paine. Noroc ca acum au aparut buruienile, ca mai facem o ciorba", si-a glasuit gandurile Badea Constantin, cu mainile si barbia tremurande si cu ochii in lacrimi.
Popa, un "Tanase Scatiu" contemporan
Pe Dan Daniel Popa, administratorul "Agrostral", care a vandut firmei familiei Albu terenurile taranilor, l-am intalnit in fata carciumii sale din Aliman. La inceput, el a sustinut ca a vandut terenurile deoarece "Agrostral" avea titlu de proprietate pe ele. Cand i-am cerut titlul de proprietate, Dan Daniel Popa a schimbat macazul, recunoscand faptul ca a vandut terenurile fara a avea certificatul de proprietate. "Am avut o adeverinta de la prefectura, din care rezulta ca societatea «Agrostral» era proprietara terenurilor", a afirmat Popa. I-am cerut acel act, iar el ne-a spus ca il are la firma sa, o ferma zootehnica cu sute de oi si vaci, pe care o detine in Aliman impreuna cu Victor Coman, dupa cum sustin localnicii. Ajunsi acolo, Dan Daniel Popa s-a razgandit. "Nu vreau sa va dau acel act de la prefectura pentru ca asa mi-a spus avocatul", ne-a declarat Dan Daniel Popa.
INTERZIS
» Strugurii, paziti de cainii lui Albu
Alimanenii sunt suparati si pe actualul primar pesedist Gheorghe Topalu, care "e mana in mana cu Albu si cu Victor Coman" si care nu face nimic pentru a-i pune in posesie cu terenurile. Pe deasupra, primarul Topalu e acuzat ca a instrainat si baltile comunei, unde alta-data satenii pescuiau contra unei taxe anuale. Acum, satenii tanjesc dupa un strugure, iar cand se apropie de plantatiile de vie sunt pusi pe fuga de cainii struniti de Ionut Albu, fiul secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii. Pofta de peste e atarnata si ea in cui, deoarece baltile au ajuns in administrarea unor firme private, iar Dunarea, care le este hotar, "e concesionata de pescarii cei mari din Bucuresti", dupa cum ne-au spus satenii.
REFUZ
» Secretarul de stat Albu si prefectul Culetu refuza dialogul
Gheorghe Albu a refuzat sa spuna daca are titlu de proprietate legal emis pentru cele cateva sute de hectare de vie, foste ale taranilor din comuna Aliman. De asemenea, a refuzat sa comenteze faptul ca i-a amenintat pe tarani cu arestarea. Desi l-am sunat insistent timp de o luna, Gheorghe Albu ne-a inchis cu obstinatie telefonul. Nici prefectul judetului Constanta, Daniel Culetu, nu a vrut sa ne spuna daca Gheorghe Albu detine un titlu legal de proprietate pentru terenurile sale din comuna Aliman. De asemenea, Danut Culetu a refuzat sa explice de ce nu a rezolvat sesizarile taranilor din Aliman, care au revendicat terenurile intrate in posesia familiei Albu.
POLITIC
» Albu, fost sef pe terenuri cooperativizate su forta
Gheorghe Albu a fost, pana in 1989, directorul unor societati agricole comuniste, inzestrate cu terenurile taranilor cooperativizati cu forta. In 1991, Albu si-a facut propria firma – SC Argonaut SRL. Ca membru marcant al PNL Constanta, in 2005 a fost numit directorul Directiei Agricole Constanta, iar in 2007 a fost propulsat in functia de secretar de stat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.