16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialScala din Magheru, la pret de ghereta

Scala din Magheru, la pret de ghereta

» In contabilitatea RomaniaFilm, salile de cinema din Capitala au valori de inventar cuprinse intre 3.900 RON (1.200 euro) si 70.000 RON (21.000 euro).
» In baza acestor evaluari neactualizate, cei peste 160 de chiriasi ai regiei platesc sume ridicole pentru spatii de sute sau chiar mii de metri patrati.
» Subevaluarea a permis plata unor impozite reduse si a pregatit terenul pentru o asteptata vanzare catre chiriasi, printre care se numara Adrian Sarbu sau Camelia Voiculescu.

Regia RomaniaFilm a reusit imposibilul: sa detina, sa inchirieze si sa vanda cinematografe la valoarea unei garsoniere. Uneori la un pret chiar mai mic. "Realizarea" ii apartine directorului general Mihai Tintea, proaspat demis si pe cale sa conteste in instanta decizia Ministerului Culturii. Din cele 299 de sali de cinema, 160 au fost inchiriate sau au devenit obiectul asocierii dintre regie si diverse societati comerciale. Afaceri care au "ajutat" RomaniaFilm sa acumuleze datorii de peste 90 de miliarde de lei vechi. Explicatia ne-a fost data de surse din actualul Consiliu de Administratie.
Chiriile au fost injumatatite, chiar daca erau mult sub pretul pietei, fosta conducere s-a indatorat catre chiriasi sau nu s-a zbatut sa-si recupereze debitele. Coliva pe jaful de la RomaniaFilm este pretul de inventar cu care sunt trecute cinematografele in contabilitate. Cel mai mic pret pentru o sala din Capitala si-l permite aproape oricine: 39 de milioane de lei vechi.

Scala "valoreaza" 3.900 RON
Nu este o greseala: doar 1.200 de euro sau 3.900 de RON valoreaza cinematograful Scala in contabilitate. In realitate, insa, valoarea unui imobil central de 1.800 de metri patrati este una mult mai mare. Vorbim acum despre realitatea din contabilitatea de la RomaniaFilm, unde Patria este evaluat la 12.300 RON, Cultural la 36.914 RON, Giulesti la 20.814 RON, iar Corso ajunge la 9.500 RON. Valoarea de inventar pentru cinematografele din Bucuresti pare oprita la bariera de 70.000 de RON. Cu suma maxima din acest catalog de preturi neactualizat nu se poate cumpara in Capitala nici macar o garsoniera. Un calcul simplu ne arata pretul exact pentru cel mai scump cinematograf: 21.000 de euro. Surse din cadrul RomaniaFilm ne-au explicat care a fost logica acestei operatiuni cu sume ridicole. S-a jucat la doua capete: valoarea de inventar a scapat regia de un impozit normal pe cladiri, evident mult mai mare, apoi s-a avut in vedere o posibila comercializare a spatiilor. Imobile care ar fi fost vandute la valoarea de inventar unor persoane interesate sa achite un comision consistent. Culmea este ca Mihai Tintea a platit sume importante unei firme pentru evaluarea cladirilor din curtea regiei. Valorile reale exista chiar pe hartie, dar nu au fost trecute in contabilitate fiindca nu s-a dorit acest lucru.

"Cosmos" Brasov s-a vandut pentru 59.000 de euro
Cinematograful Cosmos din Brasov s-a dovedit o afacere extrem de profitabila pentru societatea "Pimen" SRL. Dupa trei ani de procese, firma a obtinut binecuvantarea instantei sa cumpere sala in 2005. Pretul: 59.000 de euro. Cam cat costa o garsoniera in zona centrala a Brasovului. Imobilul este situat in cel mai frumos cartier din oras si are o suprafata de 400 de metri patrati. Norocoasa, societatea a dat bani de o garsoniera si si-a cumparat o cladire centrala. Ridicat in anii ’70, cinematograful Cosmos a fost transformat in discoteca "No problem". Firma "Pimen" a reusit sa faca inca o afacere buna cu RomaniaFilm: a inchiriat cinematograful Dacia din Constanta cu 1.048 de euro si l-a subinchiriat altor societati cu 5.000 de euro.

Chiriasi de lux: Sarbu, Voiculescu, Iulius Cezar
Regia RomaniaFilm a practicat in ultima perioada chiririi din ce in ce mai mici, operatiune care a condus la scaderea sumei incasate de la firmele gazduite in cele 160 de spatii. Politica dusa de fostul Consiliu de Administratie si de ex-seful Marius Tintea a redus astfel incasarile de la circa 50-60 de miliarde la 20-25 de miliarde de lei vechi. Datoriile au crescut insa la peste 90 de miliarde de lei vechi. Singurul lucru pozitiv pentru imaginea regiei este ca RomaniaFilm a reusit sa-si atraga chiriasi de lux pe preturi minime. Este vorba de Adrian Sarbu, familia Voiculescu, Iulius Cezar, patronul de la Casa Doina. Pe sapte spatii, cei trei abia se apropie de 10.000 de euro pe luna pentru mii de metri patrati. Iulius Cezar, patron la "CI Bulevard" SRL, a iesit cel mai castigat din afacerea cu regia. Acesta a inchiriat patru cinematografe de la RomaniaFilm pentru cateva sute de euro bucata. La randul sau, patronul a oferit regiei o cladire pentru sediu administrativ la pretul de 5.000 de euro, mai putin decat plateste Iulius Cezar pentru toate imobilele inchiriate de la RomaniaFilm. Regia nu si-a achitat datoria pe un an, iar societatea Bulevard a cerut executarea cinematografului Gloria, imobil pus garantie de fostul director Tintea. Totul pentru o datorie de 1,5 miliarde lei vechi. Instanta s-a pronuntat, iar sala de cinema urmeaza sa fie executata. Valoarea imobilului este insa de 38 de miliarde de lei vechi.

Cele mai citite

Uniunea Europeană va avea în premieră un comisar dedicat startup-urilor

Uniunea Europeană va avea pentru prima dată un comisar dedicat startup-urilor, Ekaterina Zaharieva din Bulgaria, fost vicepremier între 2017 și 2021, scrie Ziarul Financiar. Nominalizarea...

Londra, Antalya și Istanbul, în topul destinațiilor preferate de pe Aeroportul Otopeni, depășind rutele de business

Pentru prima dată în istoria datelor furnizate de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, care administrează Aeroportul Otopeni, destinaţiile Londra, Antalya și Istanbul se situează în...

Raport internațional: Declinul prezenței la vot și contestarea rezultatelor alegerilor pune în pericol credibilitatea democrațiilor

Prezența scăzută la vot și rezultatele tot mai contestate pun în pericol credibilitatea alegerilor la nivel global, conform unui raport recent al Institutului Internațional...
Ultima oră
Pe aceeași temă