16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialReţeaua Udrea-Cocoş. Cum se câştigă milioane de pe urma bolnavilor de cancer

Reţeaua Udrea-Cocoş. Cum se câştigă milioane de pe urma bolnavilor de cancer

Cel mai mare institut oncologic din ţară, cel din Bucureşti, nu are tomograf public. Singurul aparat de acest tip din incinta spitalului aparţine unei firme private acum înregistrată în Cipru, al cărei nume este legat de personaje precum omul de afaceri Dorin Cocoş şi fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, Sorin Teşu. Firma nu plăteşte chirie Institutului Oncologic, ci oferă un număr fix de analize gratuite. Societatea, în schimb, are un sediu gratis şi acces direct la pacienţii institutului.

Sute de persoane suferinde caută lunar diagnostic exact şi tratament la Institutul Oncologic din Bucureşti. Parcarea e zilnic înţesată de maşini venite din toată ţara. Încă de la intrare, institutul lasă o impresie de spital occidental. Pacienţii sunt triaţi eficient la recepţie, nu se produc aglomerări şi cozi, oamenii nu aşteaptă ore întregi pe coridoare. Peste tot marmură, curată ca lacrima. Pacienţii şi vizitatorii au acces la o autoservire modernă, frişca prăjiturilor îmbie din vitrine.

Dar, la o privire mai atentă, institutul suferă. Şi, o dată cu el, şi pacienţii. Spitalul unde bolnavii de cancer caută, poate, ultima soluţie nu are un computer tomograf propriu. Singurul astfel de aparat este unul privat. Motivul oficial: institutul nu are bani.

„An de an facem cerere la Ministerul Sănătăţii pentru un tomograf. De mulţi ani nu avem. D-asta am apelat la o firmă privată”, a explicat pentru „România liberă” prof. dr. Rodica Anghel, directorul Institutului Oncologic.

Spaţiu gratis pentru tomograful privat

Directoarea găseşte contractul avantajos pentru institut: „Firma ne plăteşte chirie şi ne face şi gratis tomograf la pacienţii cu urgenţe şi la copii”. Managerul nu ştie detalii ale contractului şi ne îndrumă spre purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mircea Dediu. Şi acesta s-a arătat însă neinformat şi ne-a trimis la Biroul de Contabilitate, ai cărui angajaţi ne-au transmis că nu sunt abilitaţi să răspundă presei.

În realitate, firma nu plăteşte chirie Institutului Oncologic, fiind vorba de un contract de asociere în participaţiune, a explicat pentru RL  unul dintre administratorii şi asociaţii societăţii, Lavinia Dumitrache. Mai exact, spitalul se alege cu analize gratuite pentru un număr fix de pacienţi (şi nu un număr nelimitat, cum declarase directoarea), lunar, iar firma are sediul pe gratis şi are astfel acces la clienţi dintre pacienţii institutului.

Reprezentanta societăţii aflată în contract cu institutul din anul 2007 a refuzat să spună care este numărul pacienţilor acoperiţi gratuit de firmă. „Nu ştiu exact cât am voie să vă spun”, ne-a declarat Lavinia Dumitrache.

Cinci milioane de euro de la minister, pentru achiziţii 

Scuza lipsei fondurilor dată de directoarea spitalului este contrazisă de oficialii Ministerului Sănătăţii: „Ministerul Sănătăţii a repartizat, anul trecut, Institutului Oncologic Bucureşti suma de 22.783.000 lei (circa 5 milioane de euro) pentru achiziţionarea de aparatură medicală. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a repartizat tot Institutului Oncologic Bucureşti peste 4.400.000 lei (circa 950.000 de euro) pentru achiziţie de aparatură medicală. Decizia privind tipul de aparatură medicală achiziţionată aparţine institutului, în funcţie de necesităţi”.

Preţul unui tomograf începe în jurul sumei de 300.000 euro şi ajunge până la un milion de euro, potrivit firmelor care furnizează aparatură medicală. Acestea sunt sume accesibile institutului, după cum reiese din datele de la Ministerul Sănătăţii.

Firma beneficiară are „spate” puternic

Şi atunci, care este motivul real pentru care institutul nu renun-ţă la contractul cu firma privată şi nu-şi achiziţionează un computer tomograf propriu?

O posibilă explicaţie vine dinspre identitatea celor care au controlat, de-a lungul anilor, firma beneficiară. Astăzi înregistrată în Cipru, alături de numele său au apărut, de-a lungul anilor, figuri importante precum Dorin Cocoş (om de afaceri prosper, soţul Elenei Udrea), Mioara Radu (fost consilier general din partea PNL, trecută ulterior la PDL), Sorin Teşu (fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase la începutul anilor 2000, prieten apropiat al familiei Năstase).

Mai exact, firma care deţine singurul tomograf din Institutul Oncologic din Bucureşti se numeşte astăzi Odelga Operator SRL. Până în anul 2010, compania a purtat denumirea de Orthomed Operator SRL, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

Asociaţii actuali ai firmei sunt Cestera Trading Limited, offshore cu sediul în Nicosia, Cipru (deţine 98% din acţiuni), şi Lavinia Dumitrache (2%). Firma a fost însă înfiinţată în anul 2006 şi a purtat numele de Orthomed Operator SRL.

Astăzi, activează în România ca parte din Odelga Grup, format din Odelga Operator (5%) şi Odelga Med (95%). Odelga Med este deţinută integral de Odelga Handesgesellschaft M.H.B, firmă austriacă de renume în domeniul aparaturii medicale. Continuare in pagina 2

Printre asociaţii Odelga Operator s-au perindat mai multe nume de-a lungul timpului, de la persoane fizice necunoscute la cetăţeni străini şi la offshore-uri cipriote. Cei care s-au aflat însă cu adevărat în spatele firmei nu au reuşit să-şi şteargă toate urmele.

Dorin Cocoş, partener de afaceri cu Odelga

Firma Odelga Operator, pe vremea când se numea Orthomed Operator, a deţinut 50% dintr-o altă companie cu obiect de activitate în domeniul medical: Teleradiodiagnostic SRL, radiată între timp. Alte 40 de procente au fost deţinute de o firmă denumită Medcomplex SRL, şi ea dizolvată în prezent. Important este însă că 90% din Medcomplex i-au aparţinut lui Dorin Cocoş în persoană, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Un alt asociat din firma Teleradiodiagnostic este o apropiată a lui Dorin Cocoş, pe numele ei Mioara Radu, cunoscută pentru poziţia sa de consilier general în Consiliul General al Primăriei Municipiului Bucureşti, pe vremea mandatului de primar general al lui Adriean Videanu. Mioara Radu a fost, iniţial, membru în Partidul Naţional Liberal, dar a trecut, mai târziu, în PDL. Presa a scris despre o amiciţie între ea şi Elena Udrea, fapt dovedit şi de afacerile derulate alături de soţul acesteia, Dorin Cocoş.

Până în 2009, Dorin Cocoş şi Mioara Radu au mai fost acţio-nari într-o altă firmă – Centrul de Evaluare Medicală şi Testare a Forţei de Muncă SA – alături de Petre Ion şi Olimpia Ulrich, două persoane cunoscute ca interfaţă a grupului Alexandru Bittner-Adrian Petrache, doi oameni de afaceri consideraţi apropiaţi de Adrian Năstase. 

Astăzi, Dorin Cocoş şi Mioara Radu nu au renunţat nici făţiş la afacerile în domeniul furnizării de aparatură şi analize medicale. Cei doi deţin, împreună, o altă firmă cu profil medical: Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL. Dorin Cocoş nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Soţia sa, în schimb, a acceptat un scurt dialog, dar a refuzat să intre în detalii. „Din ceea ce spuneţi, înţeleg că nu are legătură cu mine, cu activitatea mea de ministru ori de parlamentar. Ca urmare, ce să comentez?”, ne-a declarat Elena Udrea.

Sorin Teşu, împuternicit al firmei

Datele din înregistrările Monitorului Oficial dezvăluie un alt personaj-surpriză în preajma firmei Odelga, fostă Orthomed.

O notificare din monitor ce datează din vara lui 2009 menţionează numele lui Sorin Teşu, fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase, în directă legătură cu această firmă.

Redăm fragmentul: „S.C. ORTHOMED GRUP – S.R.L., persoană juridică română, cu sediul în Bucureşti, sector 3, (…) reprezentată de împuternicit Teşu Sorin, născut la data 20.11.1963, domiciliat în Bucureşti, sector 1″. Atât codul unic de identificare al societăţii comerciale, cât şi data naşterii împuternicitului arată că firma este cea care face obiectul acestui articol, iar Sorin Teşu este nimeni altul decât omul de încredere al familiei Năstase.

Administrator al firmei: „N-am voie să vă dau aceste detalii”

Reprezentantul Odelga Operator, Lavinia Dumitrache, s-a apărat spunând că ar fi, de fapt, un simplu angajat al firmei: „N-am voie să vă dau aceste detalii”. Datele de la Registrul Comerţului arată că ea este însă administrator şi asociat al companiei.

Întrebată dacă legăturile firmei cu omul de afaceri Dorin Cocoş şi cu fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, Sorin Teşu, continuă şi astăzi, Lavinia Dumitrache a evitat iniţial să răspundă, spunând că nu ştie, dar ulterior ne-a transmis: „Din câte ştiu eu, nu”.

Statul, generos cu offshore-ul cipriot

Cu astfel de legături, Odelga Operator a fost şi este asociat al mai multor firme din domeniul medical, precum Teleradiodiag-nostic, Muntenia Medical Competences SA sau Spad Imaging International. Astfel, Odelga deţine o importantă cotă din piaţa furnizărilor de echipamente medicale.

Succesul său se bazează şi pe contractele pe bani publici câştigate, de-a lungul anilor, cu mai multe instituţii medicale din toată ţara. Printre clienţii de stat  ai  Odelga s-au numărat Ministerul Sănătăţii, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf.Maria” Iaşi, Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Institutul Oncologic Bucureşti. Valorile individuale ale contractelor încep de la câteva sute de mii de euro şi ajung, în unele cazuri, la milioane de euro.

De exemplu, Spitalul de Urgenţă din Craiova a încheiat anul trecut un contract de 1,6 milioane de lei (aproape 350.000 de euro) cu grupul Odelga pentru achiziţia unui computer tomograf.

5,5 milioane euro, cu dedicaţie

Cele mai bănoase contracte au venit spre Odelga chiar de la institutul care nu deţine un tomograf propriu şi care a decis să îi pună la dispoziţie un spaţiu în incinta unităţii pentru tomograf. Astfel, la începutul anului 2010, grupul Odelga a câştigat o licitaţie de peste 25 de milioane de lei (circa 5,5 milioane de euro) pentru „furnizare de aparate pentru radioterapie” Institutului Oncologic din Bucureşti. Acelaşi institut care se plânge că nu are bani pentru a-şi achiziţiona un computer tomograf. Continuare in pagina 3

Cum altfel face bani Odelga Operator

Singurii pacienţi ai Institutului Oncologic din Bucureşti care nu plătesc pentru analizele la tomograf sunt cei internaţi, cei cu urgenţe majore şi copiii. Toţi ceilalţi – şi nu sunt puţini, fiind vorba de o boală cum este cancerul – trebuie să plătească tot ce depăşeşte suma primită anual de Odelga de la Casa de Asigurări pentru ambulatoriu. Iar aceste sume sunt mici pentru că furnizorii trebuie să îndeplinească nişte criterii foarte stricte pentru a primi bani mai mulţi. De exemplu, anul trecut Odelga a primit de la stat doar puţin peste 50.000 de lei, în condiţiile în care alţi furnizori de servicii similare primesc sute de mii de lei. Banii primiţi de Odelga pentru ambulatoriu se termină deci foarte repede şi pacienţii rămân cu două variante: caută alt furnizor al cărui plafon de la Casa de Asigurări nu s-a epuizat sau îşi fac analizele contra cost la Odelga. Cum prima variantă poate să însemne timp, uneori chiar săptămâni, mulţi aleg cea de-a doua variantă. Aceasta este cea mai la îndemână, dar şi cea mai scumpă: o analiză simplă la tomograf începe cu 100-200 de lei şi ajunge chiar şi la 2.000 de lei, în funcţie de complexitate şi de suprafaţa expusă tomografului. Astfel, pe lângă contractele bănoase cu spitalele, aceasta este o altă sursă de profit pentru Odelga. 

DORIN COCOŞ, relaţii politice solide

Soţul Elenei Udrea este cunoscut pentru succesul său în afaceri, multe propulsate şi de relaţiile sale cu mediul politic. A fost întotdeauna considerat un om de afaceri apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, prin prisma calităţii sale de consort al Elenei Udrea, fosta şefă a cancelariei prezidenţiale. Dorin Cocoş şi-a consolidat averea din concesiunea parcărilor din centrul Bucureştiului, industria hotelieră, firme din domeniul medical. Cele mai recente dovezi ale relaţiilor sale la nivel înalt au ieşit la iveală în stenograme din dosarul care îl vizează pe fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar. Cei doi discută relaxat şi glumesc, ca doi prieteni apropiaţi.

SORIN TEŞU, acuzat că a cerut mită în numele lui Năstase

„Casierul” familiei Năstase a devenit supranumele lui Sorin Teşu după ce, în anul 1999, a depus celebrii 400.000 de dolari în contul Danei Năstase la banca Creditanstalt, presupus moşteniţi de la şi mai celebra mătuşă Tamara. Numele său este strâns legat de scandalul „şpaga din duty-free”, lansat de firma austriacă EDF Services. Compania, care administra duty-free-urile din Aeroportul Otopeni, l-a acuzat pe Teşu, pe atunci şef de cabinet al premierului Adrian Năstase, că a cerut mită 2,5 milioane de dolari pentru continuarea contractului. Sorin Teşu a apărut şi în celebrul dosar „Armaghedon II”, ca persoana care transporta banii dinspre omul de afaceri Alexandru Bittner către familia Năstase, potrivit presei.

 

MIOARA RADU, prietena Elenei Udrea

Consilier al Primăriei Bucureşti din partea PNL, Mioara Radu a devenit apoi membru PDL. Pe vremea când era consilier, a fost colegă şi prietenă, potrivit presei, cu Elena Udrea (şi ea consilier municipal), pe atunci aflată doar la începutul carierei sale fulminante în PDL. Mioara Radu, de profesie medic, este descrisă de presă ca un partener de cursă lungă al lui Dorin Cocoş, cei doi deţinând mai multe firme cu profil medical.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă