» Institutul de Tehnica de Calcul a atras zece concurenti la poarta AVAS, dar nu cercetarea IT i-a adus la masa negocierilor, ci miza pusa in joc: o afacere de milioane de euro.
» Consortiul controlat de un fost ministru comunist, firme cu sediul in paradisuri fiscale si societati imobiliare adulmeca 8.500 mp de birouri si 11.973 mp de teren.
» Batalia pe patru cladiri din Bucuresti si Constanta din zestrea ITC a ajuns la stadiul "cat vrei sa nu participi la licitatie?".
Privatizarea ITC (institutul de Tehnica de Calcul) a atras rapid rechinii imobiliari sau firme fara interes in domeniul cercetarii, dar cu planuri pentru cele patru cladiri ale firmei si terenul aferent. S-au format consortii si au avut loc tentative de indepartare a concurentei prin plata unei "consultante" sau pur si simplu a retragerii din cursa. In total, zece firme se lupta cu toate fortele pentru adjudecarea pachetului majoritar, care a fost pus pe taraba de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Institutia este acuzata ca are interes sa joace de partea unor posibili investitori in aceasta negociere ce are drept miza istoria de 40 de ani a ITC, plus bunurile mobile sau imobile. O miza de cateva milioane de euro, care poate ajunge la unul dintre participanti cu doar cateva sute de mii de euro. Asa cum s-a mai intamplat in istoria privatizarilor institutelor de cercetare. Mai mult, AVAS accepta plata in rate pana in trei ani de la data semnarii contractului.
AVAS a accelerat privatizarea in ritm de melc
La mijlocul lunii ianuarie 2007, AVAS a anuntat privatizarea ITC, institut de cercetare in domeniul IT, la care detine 69,9 % din actiuni. Restul sunt impartite intre SIF Muntenia, care are in portofoliu 29,8%, si persoana fizica Grigore Popescu, directorul revocat al ITC, care detine 0,224%. Din ianuarie si pana acum, AVAS nu a reusit sa faca mai mult de un pas spre finalizarea acestui proces, dupa ce a prelungit depunerea ofertelor. Au trecut insa sase luni de la anuntul de privatizare si mai bine de doua de la inregistrarea participantilor, dar nu s-a intamplat nimic. Iar privatizarea se poate prelungi pana in toamna cu verificarea tuturor documentelor depuse de firmele interesate de pachetul majoritar al Institutului de Tehnica de Calcul. Deocamdata, nu s-a facut o preselectie clara si nici nu au fost deschise ofertele tehnice.
Apelul cercetatorilor contra profitorilor tranzitiei
Circa 200 de personalitati din cercetare au facut un apel catre premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a modifica OUG 2193/2004. Initiativa PAS-ului de la ITC s-a vrut un semnal de alarma pentru ca privatizarea sa nu fie viciata. "Cerem AVAS sa fie adoptate masuri discriminatorii in raport cu cei care au prejudiciat intr-un fel cercetarea, cu cei care au facut afaceri necurate de pe urma carora numai tara nu a profitat si care se pot afla pe lista potentialilor cumparatori, atat timp cat legea nu ii opreste efectiv. Noi luptam ca cercetarea sa ramana a cercetatorilor si sa nu intre pe mana profitorilor tranzitiei", au semnalat cele 200 de persoane, dar apelul lor a ramas fara raspuns, chiar daca acestea au desenat modelul prin care se poate ocoli legea. In cazul ITC, este simplu: un oarecare cercetator se asociaza cu o firma, formeaza un consortiu, apoi participa la licitatie ca si cum asta este activitatea de baza a companiei: cercetarea. Actiunea a avut totusi un efect: a fost revocat directorul general Grigore Popescu si a fost inlocuit din functie presedintele Consiliului de Administratie, respectiv Florin Teodor Tanasescu. Popescu a ramas inca pe pozitie, pentru ca schimbarea sa a incalcat anumite proceduri administrative.
Ofertant: fost secretar de stat inainte de ’89, ministru dupa Revolutie
Pe 16 aprilie, zece firme s-au inscris in cursa pentru unul dintre putinele institute din tara ramase neprivatizate. Nu cercetarea ii atrage insa pe toti concurentii, iar o parte din acestia nu au nici o legatura cu domeniul. In ordinea prezentata de AVAS, lista ofertantilor inregistrati incepe cu Consortiul ITC XXI, format din Softnet Services SRL, Amerilex si Felix IT.
La vedere, consortiul este controlat de omul de afaceri Vasile Baltac, care a avut o serie de functii importante pe timpul regimului Ceausescu, dar si dupa decembrie ’89. Acesta a fost secretar de stat la Ministerul Industriei de Masini-Unelte, Electrotehnica si Electronica (1981-1985), director general al Centralei Industriale de Electronica si Tehnica de Calcul (pana in 1989) si adjunct, apoi ministru al Industriei Electrotehnice (1990-1994). Baltac s-a facut remarcat in timpul mandatului sau prin implicarea in scandalul legat de firma "Megapower", firma unde a detinut si 2% din actiuni. Pentru succesul operatiei de privatizare a ITC, fostul ministru si-a luat parteneri personaje cu experienta in astfel de privatizari. Actualii asociati ai lui Baltac au cumparat Fabrica de Calculatoare, unde regimul comunist a facut investitii colosale, si au adus-o intr-o stare deplorabila, tocmai pentru a putea fi demolata. Valoarea terenului de pe platforma Floreasca nu este deloc neglijabila, ci chiar mai importanta decat o cladire. Baltac nu este singurul interesat de miile de metri patrati din cladirile si terenurile aflate in proprietatea institutului.
Alti rechini adulmeca prada imobiliara
Dupa consortiul fostului ministru Baltac si-au depus ofertele firmele B&K Precision Corporation, GNIR Holding SA, Straero SA , Transbordare SA, Consortiul Impuls Company si Cristian Nicolae, EEU Software, Valmetex-IT, Consortiul Interactive Systemms&Business Consulting si Interactive Technical Services si Consortiul PAS ITC, ITC Networks si ICPE Electrocond Technologies SA.
In aceasta lista exista societati care nu au nici o legatura cu cercetarea si nici cu domeniul IT. Cel mai interesant pare Straero, care a mai cumparat trei institute pana acum, iar spatiile obtinute astfel au fost inchiriate. Firma este controlata de Silviu Chelariu, personaj care a incercat sa momeasca PAS-ul de la ITC sa renunte la aceasta batalie. "Eram cu inca doua persoane din firma cand domnul de la Straero m-a intrebat direct sa spun ce doresc pentru a nu participa la privatizare", ne-a declarat directorul general, Grigore Popescu. Acesta a primit o oferta asemanatoare de la cei care au format consortiul Transbordare Vagoane Marfa SA si Dorin Florin Rosu, numai ca aici i s-a propus o suma tentanta pentru a deveni consultant in cazul acestei privatizari. Pentru ca a refuzat angajamentul, in locul lui a fost ales un alt consultant, fost angajat la ITC in urma cu 20 de ani. Nici Straero si nici Transbordare Marfa nu se ocupa cu cercetarea in domeniul IT, la fel ca si societatea Valmetext-IT, care aparent este o fabrica de textile, dar actionarul majoritar este fondul de investitii Broadhurst, care are sediul in Cipru si este controlat in Romania de New Century Holding (cunoscut ca unul dintre cei mai mari proprietari de spatii comerciale din Europa de Est). Asadar, afacerea principala a Broadhurst Investments Limited nu are legatura cu cercetarea, ci cu piata imobiliara, unde a reusit sa-si consolideze pozitia in ultima vreme. Fapt remarcat de publicatiile de specialitate. De acelasi lucru se ocupa si Impuls Company, care are trecut la domeniul principal de activitate "administrarea imobilelor". Un alt pretendent imobiliar este GNIR Holding, care se ocupa cu constructii de cladiri si lucrari de geniu, dar si de demolari. Majoritatea actionarilor din acest holding au fost militari, dar firma are in componenta cetateni straini si alte societati. Unul dintre cei care comanda aici este colonelul in rezerva Cornel Purcarea, fostul asociat al lui Iosif Armas. Acesta ii are alaturi pe fostul maior Mihai Ciocodei si ex-deputatul Ioan Manzatu. Toti cei zece ofertanti asteapta de doua luni sa treaca de perioada de preselectare.
SCURT ISTORIC
ITC s-a infiintat in 1967 si s-a definit ca furnizor de prototipuri si software de baza pentru industria de tehnica de calcul. Dupa 1990, activitatea institutului a fost orientata pe dezvoltarea de software si de aplicatii. In cei 40 de ani de activitate, institutul a obtinut numeroase premii nationale si internationale. Aici a fost realizat primul calculator din tarile socialiste.
» Oferta AVAS si valoarea pietei imobiliare
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a stabilit sa privatizeze ITC prin metoda negocierii cu selectie pe baza de oferte tehnice. Pentru cei interesati, institutia a pus anumite conditii de plata: maximum trei ani, avans de minimum 35% in termen de zece zile de la semnarea contractului de vanzare-cumparare de actiuni si numar de rate negociabil. AVAS a stabilit valoarea pachetului de actiuni pe care a decis sa-l vanda: 464.332,5 RON, adica 140,706 euro. Cel care reuseste cumpararea pachetului majoritar pune mana pe intreg controlul institutului. Iar ITC chiar are o valoare imobiliara: 8.551 mp de birouri si laboratoare, plus 11.973 mp de teren. In zona Floreasca, unde se afla sediul principal, in care ITC detine trei etaje, metrul patrat de teren se vinde intre 1000 si 1500 euro (potrivit specialistilor imobiliari). Ceea ce inseamna 7,5 milioane de euro la cel mai bun pret pentru o suprafata de aproximativ 5.000 mp.