1.7 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăSpecialPolitica externa a Romaniei, cu generalii SIE

Politica externa a Romaniei, cu generalii SIE

La ultimele alegeri, actualii generali SIE Valcea, Isac, Isar si Ruset bateau din palme de bucurie. Astazi, conduc cele mai importante directii din Serviciul de Informatii Externe. Toti au ceva in comun. Sunt produse ale vechiului DIE/CIE si au sprijinit PSD. Toti generalii de mai sus au fost „diplomati” in Japonia. Fara sa-si ascunda adevarata identitate. Generalul Valcea venise pe filiera Brasov-Fulga. Generalul de patru stele „Stac” a fost cu Basescu la Anvers. Alti generali-diplomati erau trimisi „la post” pe filiera Ministerului Economiei si Comertului.

In perioada '98-2000, un grup compact din SIE stapanea Ambasada Romaniei din Tokyo. La prima vedere, trupa de baieti cu ochi albastri aflati la post in Japonia nu isi gasea justificarea in nici un fel. Diplomatii erau vechi ofiteri DIE/CIE, pe relatie cu persoane importante din PSD si nu numai. Nu se inregistrase nici o crestere fulminanta a relatiilor romano-japoneze. Este ciudat faptul ca, desi erau diplomati sub acoperire, baietii figurau cu numele lor adevarate. Imparteau cu darnicie carti de vizita in stanga si in dreapta. Toti sunt acum in posturi de conducere SIE. Actualii generali au stat perioade indelungate la post. Cu toate ca a castigat alegerile cu un mesaj reformist, Basescu ii lauda si, in 8 februarie 2005, ii inainteaza in grad si in functii, prin Hotararea CSAT nr. 8 din 7 februarie 2005. Pastrarea lor in serviciu si promovarea in cele mai inalte functii se bazeaza pe relatii vechi de afaceri, prietenie si nu numai.

Lista „diplomatilor” SIE

Am cerut de la Ministerul Afacerilor Externe lista cu personalul din acea perioada. Si ocupatiile lor. Am primit, cu greu, praful de pe toba. O lista scurta, cu sase nume. Securistii PSD-ului lipseau. Dupa indelungi insistente, au inceput sa apara si diplomatii cu ochi albastri. Am constatat ca SIE are state vechi la Tokyo.
Marin Valcea, secretar I in perioada 13.08.1995-18.12.2000 – general SIE, seful Directiei Relatii Externe si Protocol
Isac Adrian, secretar II, 17.05.1990-15.12.1993 – general SIE de patru stele, seful Directiei Neproliferare
Valeriu Ruset – consilier comercial – general SIE, seful Directiei Personal
Isar I. – general SIE, seful Directiei Antiterorism
Nicu Manolache, consilier economic, 10.01.2001-01.07.2002 – ofiter superior SIE, fost sef serviciu
Stefanel Staicu, secretar II, 27.02.1998-04.10.2000 – ofiter superior, SIE
Pe langa ei mai apare si un personaj cu statut incert. Daniela Shiga (fosta Pantazi). Traducator in cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Japoniei. In lista au fost trecute perioadele recunoscute de MAE in care au functionat diplomatii.

Valcea, cel mai longeviv rezident SIE la Tokyo

Fostul presedinte al tarii, Emil Constantinescu (intr-un amplu interviu acordat BBC si publicat in presa centrala), vorbeste de politizarea serviciilor sub directoratul lui Gheorghe Fulga. Alaturi de nume importante din SIE, ca Marcel Alexandru si Dan Chiriac, Constantinescu vorbeste de generalul Marin Valcea. Bun prieten cu Ion Iliescu si apropiat directorului SIE, Fulga. Valcea a fost director al OJT Brasov. Fost sef de misiune la Teheran. Adjunct al ambasadorului Eugen Dijmarescu, Valcea conducea ambasada din umbra. Sursele noastre povestesc ca generalul Valcea era un om inventiv. Bun organizator de chiolhanuri. Inchiria ambasada pentru tot felul de evenimente bizare. „Romania libera” a mai scris despre petrecerile si chiolhanurile organizate pentru japonezi. In prezent, generalul Valcea conduce Directia de Relatii Externe, Protocol si Logistica din cadrul SIE, unde gestioneaza fonduri serioase. Mese de protocol, hoteluri de 4-5 stele. Pregateste vizitele externe ale directorului SIE. Tot Valcea ii controleaza pe delegatii sositi in Romania. A fost responsabil cu casele de vacanta ale institutiei, unde isi faceau de cap directorii serviciului si amicii lor. A fost decorat si inaintat in grad si functie de presedintele Basescu.

„Stac” a fost la Anvers

Generalul Isac Adrian a fost cel putin trei ani „diplomat” la Tokyo. Adita era poreclit „Stac” (baioneta, in limba rusa) in scoala militara. Se pare ca a activat si in Maroc, unde l-a avut sef pe fostul consul Gheorghe Istrate. A fost, inainte de '87, consul in Liban si in Angola, la Luanda. Tari de tranzit catre Irak, pentru trafic cu armament pe pescadoare si navele frigorifice Polar. A functionat o perioada in Franta si a fost la Anvers in perioada in care Traian Basescu (1987-1989) era sef al Agentiei NAVROM – Belgia. In epoca SIE, generalul Isac a fost sef al contraspionajului extern. Acum conduce Directia de Neproliferare din SIE. Isac Adrian a avut un rol esential in afacerea rapirii jurnalistilor din Irak. Presedintele l-a insarcinat cu organizarea eliberarii ostaticilor.

Fost „consilier economic” la Tokyo face angajarile in SIE

Generalul SIE Valeriu Ruset indeplinea functia de consilier economic la Ambasada Romaniei din Tokyo. A ajuns acolo pe linia Ministerului Economiei si Comertului. Din surse neoficiale am aflat ca fostul „consilier economic” roman din Japonia se lauda ca l-a sprijinit pe Basescu sa „vada” unele lucruri. Ajuns presedinte, Basescu l-a inaintat pe Ruset in grad si functie. Ruset Valeriu este seful Directiei Personal din cadrul SIE. Stie tot ce misca in acest serviciu si plaseaza oamenii dupa bunul lui plac.
Generalul Isar I. a fost si el tot in Japonia. Beneficiar al bunavointei prezidentiale din februarie, Isar a fost numit la conducerea Directiei Antiterorism. Lista continua cu Nicu Manolache, fost sef de serviciu in cadrul SIE, si Staicu Stefanel. Manolache a cazut in dizgratie, fiind lucrat urat de Valcea.
Daniela Pantazi are un statut special. Fost ghid pentru Europa occidentala putin inainte de '89, s-a casatorit cu Shiga Shighehito. Daniela a devenit in timp pupila generalului Valcea. Este poate singura care a facut ceva pentru a reda credibilitatea ambasadei in randul diasporei romanesti. Sub tutela diplomatica, a construit o punte in comunitatea romaneasca. A negat ca ar fi colaborat cu Securitatea pentru a obtine postul de ghid.

Ministrul Ungureanu a uitat „episodul japonez”

Am cerut o pozitie de la Ministerul Afacerilor Externe. Eram interesati de rolul ofiterilor SIE la Tokyo. Cine ii platea in '99-2000 si pentru ce? Pana acum nu am primit nici un raspuns. Mihai Razvan Ungureanu a fost recent in vizita oficiala in Japonia. Actualul sef al Externelor romanesti este cel mai bun exemplu de lucratura ' la Valcea. In calitate de secretar de stat, Mihai Razvan Ungureanu era, in 1999, o tanara speranta a diplomatiei romanesti. A efectuat o vizita oficiala in Japonia. Ambasada romana din Tokyo avea datoria sa aranjeze toate detaliile vizitei. Valcea nu a miscat un deget. Vizita a fost un esec total. La scurt timp dupa eveniment, Iliescu viziteaza neoficial Japonia. Valcea aranjeaza totul. Iliescu e primit imparateste. Sa fi uitat ministrul Ungureanu patania? Nu se stie cum i-au tolerat pe „diplomatii SIE” autoritatile japoneze, avand in vedere mai ales background-ul lor. Neoficial, surse din SIE au spus ca ofiterii au fost la cursuri. In 3-4 ani puteau sa faca si a doua facultate, nu un simplu curs. Oficial, conform Legii serviciilor secrete, SIE nu comenteaza.

„E un obicei comun. Oameni ca Valcea erau trimisi la vedere. Japonezii stiau ca este acolo. Incepand cu anii '90, noi am avut acorduri cu mai multe tari. Au fost trimisi pe langa ambasade oameni din serviciile speciale, mai ales in posturi de consul. In contextul noilor amenintari, am convenit mai ales cu tarile europene si membre NATO sa avem un "fir scurt". In cazuri speciale, ca traficul de droguri si amenintare terorista, informatiile sa nu treaca prin mai multe canale. Sa existe un canal direct intre serviciile speciale”, ne-a declarat Catalin Harnagea, fostul sef al Serviciului de Informatii Externe.

Cele mai citite

Ryanair reduce zborurile din Spania: Decizie influențată de taxele de aeroport exagerate

Ryanair, compania aeriană irlandeză low-cost, a anunțat că va reduce zborurile pe șapte aeroporturi regionale din Spania în această vară. Motivul invocat de companie...

Cameron Diaz revine în lumea cinematografiei după o pauză de 10 ani

Cameron Diaz a revenit în lumea cinematografiei după o pauză de 10 ani, iar meritul principal îi revine colegului său de platou, Jamie Foxx....

Titlurile de stat din Europa de Est se confruntă cu dificultăți majore în 2025

Titlurile de stat din Europa de Est, inclusiv cele din Ungaria și România, au avut un început de an slab, înregistrând performanțe mai slabe...
Ultima oră
Pe aceeași temă